ΕΛΛΑΔΑ

Δημοσκόπηση: Τι λένε οι πολίτες για τη δίκη της Χρυσής Αυγής

Δημοσκόπηση: Τι λένε οι πολίτες για τη δίκη της Χρυσής Αυγής
AP Photo/Yorgos Karahalis

Ικανοποιημένοι δηλώνουν οι πολίτες μετά την καταδίκη των κατηγορουμένων στη δίκη της Χρυσής Αυγής και την ανάδειξη του πολιτικού κόμματος ως εγκληματική οργάνωση.

Συγκεκριμένα, όπως καταδεικνύεται σε δημοσκόπηση της Prorata που δημοσιεύει σήμερα η «Εφημερίδα των Συντακτών», το 83% των ερωτηθέντων δηλώνει ικανοποιημένο από την καταδίκη των κατηγορουμένων τόσο για τις δολοφονίες και τις ρατσιστικές επιθέσεις, όσο και για τη διεύθυνση και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση.

Υπενθυμίζεται ότι το δικαστήριο έκρινε ένοχα τα στελέχη της Χρυσής Αυγής για διεύθυνση σε εγκληματική οργάνωση (Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρη, Γιάννης Λαγός, Γιώργος Γερμενής, Χρήστος Παππάς. Ηλίας Παναγιώταρος και Αρτέμης Ματθαιόπουλος) ενώ τα υπόλοιπα πολιτικά στελέχη κατηγορήθηκαν για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Επίσης, το δικαστήριο ανακοίνωσε πως ο καθ΄ομολογίαν δράστης της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς, είναι ένοχος για όλες τις κατηγορίες.

Παράλληλα, από τους υπόλοιπους 17, ένοχοι κρίθηκαν οι 15 για συνέργεια στην ανθρωποκτονία, καθώς δύο εκ των κατηγορουμένων απαλλάχθηκαν λόγω αμφιβολιών.

Ένοχοι κρίθηκαν και οι κατηγορούμενοι για τις επιθέσεις σε βάρος των αφισοκολλητών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα και κατά των Αιγύπτιων αλιεργατών.

Ωστόσο, το 76% των πολιτών, που συμμετείχαν στην έρευνα, θεωρεί ότι δεν τελειώσαμε οριστικά με τον φασισμό.

Ανησυχία ωστόσο προκαλεί το γεγονός ότι ένα 21% των πολιτών (4 στους 10 ερωτηθέντες δεξιάς προέλευσης) θεωρεί χρήσιμη μια «σοβαρή Χρυσή Αυγή», δηλαδή μια Χρυσή Αυγή που δεν θα έκανε εγκληματικές πράξεις αλλά θα έμενε προσηλωμένη αποκλειστικά στις ιδέες και τις πολιτικές προτάσεις.

Τέλος, στην ερώτηση «ποιος συνέβαλε στην καταδίκη της Χρυσής Αυγής» οι ερωτηθέντες προέκριναν τον ρόλο της Δικαιοσύνης (78%) καθώς και τη μητέρα του δολοφονηθέντος Παύλου Φύσσα, Μάγδα Φύσσα (66%) ενώ στην τρίτη θέση τοποθέτησαν τα πολιτικά κόμματα (56%).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ