ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη Χρυσής Αυγής: Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για το αίτημα Λαγού

Δίκη Χρυσής Αυγής: Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για το αίτημα Λαγού
CNN Greece/Λευτέρης Παρτσάλης

Σε διακοπή βρίσκεται αυτήν την ώρα το δικαστήριο, καθώς αναμένει τον συνήγορο του Γιάννη Λαγού, Κωνσταντίνο Πλεύρη, προκειμένου να αναπτύξει την αίτηση εξαίρεσης του δικαστηρίου, που υπέβαλε ο ευρωβουλευτής και καταδικασμένος για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Η διαδικασία που προβλέπεται να ακολουθηθεί είναι: Αφού ο συνήγορος εκθέσει νομικά το αίτημα του εντολέα του και το παραδώσει γραπτώς, η παρούσα σύνθεση -εφόσον δεν κριθεί απαράδεκτο το αίτημα- θα πρέπει να αποσυρθεί και στην έδρα να ανέβει άλλη σύνθεση, που θα κρίνει την αίτηση εξαίρεσης που υπέβαλε ο καταδικασθείς για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Γιάννης Λαγός.

Η εξέλιξη της διαδικασίας στη δίκη της Χρυσής Αυγής θα κριθεί μετά την απόφαση που θα λάβει η νέα σύνθεση.

Το αίτημα

Αίτημα εξαίρεσης του δικαστηρίου υπέβαλε ο ευρωβουλευτής και καταδικασμένος για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, επικαλούμενος προσβολή του τεκμηρίου αθωότητας και προκατάληψης του δικαστηρίου προς το πρόσωπό του.

Ο Γιάννης Λαγός ζήτησε τον λόγο από το δικαστήριο, ενώ είχαν ήδη εκφωνηθεί τα ελαφρυντικά που αναγνωρίστηκαν σε κατηγορούμενους, πλην της ηγετικής ομάδας τη Χρυσής Αυγής.

«Θεωρώ ότι υπήρχε προκατάληψη στο πρόσωπό μου και παρεμβάσεις άμεσες και έμμεσες και από τον πρωθυπουργό της χώρας, που σας πίεσαν. Για τον λόγο αυτό, ζητώ την εξαίρεση όλων των μελών του δικαστηρίου. Σε λίγο θα προσέλθει ο συνήγορος κ. Κωνσταντίνος Πλεύρης για να αναπτύξει το αίτημά μου», ανέφερε ο Λαγός.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη, το δικαστήριο διέκοψε για μισή ώρα προκειμένου να προσέλθει ο διορισθείς από τον Λαγό συνήγορος Κωνσταντίνος Πλεύρης, ο οποίος είναι καθ' οδόν, όπως αναφέρθηκε.

Δεν αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά στην ηγεσία

Δεν αναγνωρίζονται ελαφρυντικά για την ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής.

Συγκεκριμένα, η απόφαση του δικαστηρίου για τα ελαφρυντικά που ανακοινώθηκε, εξαιρεί από κάθε ελαφρυντική περίσταση όλους τους καταδικασθέντες για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, δηλαδή τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Χρήστο Παππά, Αρτέμη Ματθαιόπουλο, Ηλία Παναγιώταρο, Ηλία Κασιδιάρη, Γιάννη Λαγό και Γιώργο Γερμενή.

Ωστόσο, αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά για οκτώ άτομα, μεταξύ των οποίων οι: Μπούκουρας, Μίχος, Αρβανίτης, Δήμου και Σκάλκος.

Δείτε λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις στο liveblog του CNN Greece

ΔΗΜΟΦΙΛΗ