ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία: Πώς εξηγείται το ακραίο φαινόμενο στο Νέο Ηράκλειο

Κακοκαιρία: Πώς εξηγείται το ακραίο φαινόμενο στο Νέο Ηράκλειο

Για το ακραίο φαινόμενο στο Νέο Ηράκλειο που προκάλεσε καταστροφές και άφησε πίσω του τραυματίες μίλησε ο καθηγητής φυσικών καταστροφών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας.

Όπως τόνισε ο ίδιος μιλώντας στο Mega, το φαινόμενο οφείλεται σε δύο παράγοντες: αφενός στον κίνδυνο -δηλαδή στο ίδιο το φαινόμενο- και αφετέρου στην τρωτότητα των συστημάτων.

Μάλιστα εξήγησε πως πρόκειται για ένα φαινόμενο που εστιάζεται σε ένα σημείο και πως ο λόγος που σημειώνονται μεγάλες καταστροφές από τα καιρικά φαινόμενα είναι γιατί έχουν γίνει πιο έντονα λόγω της κλιματικής αλλαγής -κάτι που μας έχει κάνει πιο ευάλωτους.

Περιγράφοντας το φαινόμενο, κάτοικος της περιοχής είπε πως κράτησε πέντε με 10 λεπτά και η αίσθησή του θύμιζε σεισμό.

Ο αντιδήμαρχος του Νέου Ηρακλείου, Ηλίας Μοσχονάς, δήλωσε πως πρόκειται για ένα φαινόμενο πρωτόγνωρο για το Νέο Ηράκλειο, το οποίο έχει δημιουργήσει πάρα πολλές ζημιές.

To meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου δεν απέκλεισε χθες, Τρίτη, το ενδεχόμενο εκδήλωσης ανεμοστρόβιλου ή εναλλακτικά να υπήρξε μια πολύ τοπική επίδραση έντονων καθοδικών ρευμάτων καταιγίδας.

Μάλιστα, επεσήμανε πως μια πιο ενδελεχής ανάλυση των ζημιών τις επόμενες ημέρες θα βοηθήσει περισσότερο στην κατανόηση του φαινομένου.

Υπενθυμίζεται πως λίγο πριν τις 6:00 το πρωί της Τρίτης, ισχυρές καταιγίδες ξεκίνησαν να πλήττουν το λεκανοπέδιο της Αττικής κατά το πέρασμα ενός ψυχρού μετώπου με κίνηση προς τα ανατολικά – βορειοανατολικά.

Το δίκτυο των μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr κατέγραψε ισχυρές ριπές ανέμων κατά τη διάρκεια των καταιγίδων σε όλο το λεκανοπέδιο.

Στις 06:20 στο Νέο Ηράκλειο Αττικής εκδηλώθηκαν θυελλώδεις άνεμοι μικρής διάρκειας, των οποίων όμως η έντασή δεν καταγράφηκε λόγω της έλλειψης μετεωρολογικού σταθμού στην ευρύτερη περιοχή.

Η περιορισμένη έκταση των ζημιών και οι καταστροφές σε υποδομές βαρέος τύπου (π.χ. στύλοι οπλισμένοι με σκυρόδεμα, καμινάδες οροφών, αποκόλληση κεραμιδιών) καθιστά πιθανή την δημιουργία ανεμοστρόβιλου.

Τρεις τραυματίες

Το ακραίο αυτό φαινόμενο τραυμάτισε τρία άτομα στο Νέο Ηράκλειο -μια εκ των οποίων σοβαρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μια 69χρονη γυναίκα διασωληνώθηκε στον Ευαγγελισμό, καθώς έπεσε πάνω της τοίχος του σπιτιού της.

Το σπίτι της 69χρονης μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ