ΕΛΛΑΔΑ

Στα 153 τα θύματα της γρίπης, που υποχωρεί σταδιακά

Στα 153 τα θύματα της γρίπης, που υποχωρεί σταδιακά
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Τέσσερις ακόμη θανάτους από επιπλοκές της γρίπης, η οποία φαίνεται πως υποχωρεί σταδιακά, κατέγραψε το ΚΕΕΛΠΝΟ την Τετάρτη (2/3), ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων στα 153.

Η υποχώρηση της επιδημίας προκύπτει από τις μειούμενες εισαγωγές ασθενών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), όπου σήμερα νοσηλεύονται 64 άτομα, εκ των οποίων δύο είναι παιδιά. Συνολικά στις ΜΕΘ έχουν νοσηλευθεί 381 άτομα, εκ των οποίων τα 24 παιδιά.

Οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) εκτιμούν ότι, παρά την υποχώρηση της επιδημίας, θα καταγραφούν απώλειες πλέον των 153 έως σήμερα νεκρών, καθώς το 40% των ασθενών με γρίπη που εισάγονται σε ΜΕΘ έχουν μοιραία κατάληξη.

Την ίδια στιγμή, οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων μίλησαν σε συνέντευξη Τύπου για τις ανεπάρκειες του συστήματος και τη χαμηλή εμβολιστικής κάλυψης τόσο σε ασθενείς, όσο και σε υγειονομικούς, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να καταγραφούν εφέτος πολλοί θάνατοι από τον ιό της γρίπης.

Τα πολλά θανατηφόρα περιστατικά λόγω επιπλοκών της γρίπης και η αθρόα εισαγωγή στις ΜΕΘ, που παρουσιάστηκε εξαιρετικά αυξημένη σε ετήσια βάση, έδειξαν με τον πλέον εύγλωττο τρόπο την αδυναμία του συστήματος να ανταπεξέλθει στις ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες της εποχικής γρίπης.

Επιπλέον, υπογράμμισαν το λάθος των μη έγκαιρων εμβολιασμών από ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων κ. Α. Σκουτέλη, τα μοιραία κρούσματα θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί, αφού το φετινό αντιγριπικό εμβόλιο προσέφερε υψηλό ποσοστό κάλυψης έναντι του στελέχους Α (Η1Ν1).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ