ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη Χρυσής Αυγής: Σε ποιες φυλακές θα οδηγηθεί το «διευθυντήριο»

Δίκη Χρυσής Αυγής: Σε ποιες φυλακές θα οδηγηθεί το «διευθυντήριο»
INTIME/ ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Λίγο πριν την ολοκλήρωση της πολύκροτης δίκης της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής οι αξιωματούχοι της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής αναζητούν τις φυλακές που θα κρατηθούν οι καταδικασμένοι.

Ήδη οι Αρχές έχουν έτοιμο το σχέδιο των συλλήψεων των μελών της εγκληματικής οργάνωσης και ειδικές ομάδες είναι έτοιμες να πάνε στα σπίτια και να τους περάσουν χειροπέδες. Από εκεί θα οδηγηθούν στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ και στη συνέχεια στο τμήμα μεταγωγών για φωτογραφίες και δακτυλικά αποτυπώματα.

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος και τα υπόλοιπα αρχηγικά μέλη της οργάνωσης θα αντιμετωπιστούν ως κρατούμενοι ειδικής κατηγορίας, αναφέρει το Mega.

Το σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι είναι να μεταφερθούν αρχικά στις γυναικείες φυλακές του Κορυδαλλού. Εκεί, θα παραμείνουν σε καραντίνα τουλάχιστον 14 ημερών εξαιτίας του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, στην πτέρυγα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού που βρίσκεται λίγα μόνο μέτρα από τους εναπομείναντες καταδικασθέντες της 17 Νοέμβρη προβλέπεται να οδηγηθεί το διευθυντήριο.

Τα κελιά τόσο του Νίκου Μιχαλολιάκου όσο και εκείνα των Κασιδιάρη, Λαγού, Παναγιώταρου, Ματθαιόπουλου, Παππά και Γερμενή ενδέχεται να είναι ατομικά, με θέα στο προαύλιο.

Ο πυρήνας των 7 «ισχυρών» της Χρυσής Αυγής, δεν θα έχει καμία επαφή με τους άλλους κρατούμενους. Ωστόσο φόβοι υπάρχουν και για τις μεταξύ τους σχέσεις που πλέον δεν είναι οι καλύτερες, καθώς είναι χωρισμένοι σε τρία στρατόπεδα μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Εκείνοι που παραμένουν πιστοί στον αρχηγό, εκείνοι που ανεξαρτητοποιήθηκαν και ίδρυσαν νέο κόμμα παρά τους όρκους αφοσίωσης στο Νίκο Μιχαλολιάκο και τους δύο που θέλησαν να πάρουν αποστάσεις, με αποτέλεσμα η στάση τους να παρεξηγηθεί και από τις δύο πλευρές.

«Πονοκέφαλο» προκαλεί και το γεγονός ότι έναν μεγάλο ποσοστό των κρατουμένων είναι αλλοδαποί γεγονός που κάνει απαγορευτική την συνύπαρξη τους, καθώς οι καταστάσεις θα είναι εκρηκτικές.

Ετοιμάζουν κελιά στο Δομοκό

Το δεύτερο σενάριο είναι αυτό των φυλακών στο Δομοκό της Φθιώτιδας. Και εκεί ενδεχομένως να καταλήξουν τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής.

Σε ένα σωφρονιστικό κατάστημα Β τύπου που διαθέτει πέντε πτέρυγες και κρατούνται και μέλη που είχαν συμμετοχή σε τρομοκρατικές ομάδες. Εκεί βρίσκονται κρατούμενοι υψηλής επικινδυνότητας.

Ωστόσο πηγές από τους σωφρονιστικούς αναφέρουν στο Mega πως δεν υπάρχει η δυνατότητα για απομόνωση των χρυσαυγιτών από τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Αρμόδιος για την επιλογή του Καταστήματος Κράτησης για τα μέλη της Χρυσής Αυγής, των οποίων θα απορριφθούν οι αιτήσεις αναστολής των ποινών, είναι ο Εισαγγελέας Εφετών Αθηνών.

Στις φυλακές που κρατήθηκε ο Ρουπακιάς

Το τρίτο σενάριο που εξετάζεται είναι οι φυλακές του Μαλανδρίνου στη Φωκίδα. Εκεί μάλιστα είχε κρατηθεί ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους στο συγκεκριμένο κατάστημα υπάρχει η δυνατότητα να κρατηθούν μακριά από τον υπόλοιπο πληθυσμό έως έξι από τους καταδικασμένους χρυσαυγίτες.

Και σε αυτή την περίπτωση θα υπάρχει η δυνατότητα να προαυλίζονται μονοί τους.

Αυτό που έχει αποκλειστεί από την αρχή της διαδικασίας είναι να μεταφερθούν σε φυλακές όπου δεν υπάρχουν κελιά αλλά θάλαμοι, εκεί που κρατούνται δεκάδες φυλακισμένοι μαζί.

Πότε θα μπορούν να κάνουν αίτηση αποφυλάκισης

Την Πέμπτη αναμένονται οι αποφάσεις για τις αναστολές, τι ισχύει ωστόσο σε περίπτωση που δεν λάβουν;

Σύμφωνα με το Star, στην περίπτωση των καταδικασθέντων για διεύθυνση στην εγκληματική οργάνωση, στους οποίους το δικαστήριο επέβαλε 13 χρόνια κάθειρξης, βάσει του παλαιού ποινικού κώδικα θα μπορούν να κάνουν αίτημα για υφ’ όρων απόλυση, αφού μείνουν 2,8 χρόνια στη φυλακή, προσμετρώντας βέβαια και τους 18 μήνες της προσωρινής κράτησης. Με τον νέο ποινικό κώδικα, το όριο αυτό ανεβαίνει στα 3,7 χρόνια.

Ωστόσο, δύο μήνες μετά τη φυλάκιση, όλοι όσοι βρεθούν στο κελί έχουν δικαίωμα να προσφύγουν στο Πενταμελές Εφετείο Αναστολών και να ζητήσουν αναστολή εκτέλεσης της ποινής τους, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε β’ βαθμό.

Πότε θα οδηγηθούν στη φυλακή

Διευκρινίσεις σχετικά με τη διαδικασία από εδώ και στο εξής, μέχρι να καταλήξουν οι καταδικασθέντες για τη Χρυσή Αυγή στις φυλακές έδωσε η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου.

Με ανάρτηση της στο Facebook, η κυρία Νικολάου εξηγεί βήμα βήμα τι προβλέπεται προκειμένου να απαντηθούν τυχόν ερωτήματα, για το πότε θα συλληφθούν και τι θα γίνει με τα συγκεκριμένα άτομα.

«Η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής έχει φροντίσει ώστε όλες οι φυλακές να διαθέτουν την κατάλληλη υποδομή για κάθε κρατούμενο» τονίζει η κ. Νικολάου, η οποία στην ανάρτησή της αναφέρει:

«Η δίκη των μελών της Χρυσής Αυγής θα τελειώσει όταν ολοκληρωθεί και η διαδικασία επί της αναστολής ή όχι των ποινών. Εφόσον το δικαστήριο απορρίψει τα αιτήματα των καταδικασθέντων για αναστολή εκτέλεσης των ποινών που τους επιβλήθηκαν και μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό, αρμόδιος για την επιλογή του Καταστήματος Κράτησης είναι ο Εισαγγελέας Εφετών Αθηνών.

Η διαδικασία προβλέπει την εμφάνιση των καταδικασθέντων στην Εισαγγελία, είτε μετά από σύλληψη είτε αυθορμήτως. Τότε και μόνο τότε ο αρμόδιος εισαγγελέας θα εκδώσει παραγγελία φυλάκισης στα οριζόμενα από τον ίδιο Καταστήματα Κράτησης.

Η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής έχει φροντίσει ώστε όλες οι ελληνικές φυλακές να διαθέτουν την κατάλληλη υποδομή, καθώς και το απαιτούμενο επίπεδο ασφαλείας, για κάθε κρατούμενο».

Σημειώνεται ότι κατά πάσα πιθανότητα όλοι όσοι καταλήξουν στη φυλακή, θα οδηγηθούν σύμφωνα με πληροφορίες, σε καταστήματα ασφαλείας εκτός Αττικής, ενώ σύμφωνα με το πρωτόκολλο θα πρέπει να παραμείνουν σε απομόνωση- καραντίνα για 14 ημέρες, λόγω κορωνοϊού Covid-19.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ