ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη Χρυσής Αυγής - «Τι έκανε ο Μιχαλολιάκος;»: Σόου από το συνήγορό του

Δίκη Χρυσής Αυγής - «Τι έκανε ο Μιχαλολιάκος;»: Σόου από το συνήγορό του
INTIME

«Τι έκανε ο Μιχαλολιάκος;» ρώτησε με έντονο ύφος την έδρα ο συνήγορός του.

Ειδικότερα, ο συνήγορος υπεράσπισης του διευθυντή της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής έκανε λόγο για ανεπανόρθωτη βλάβη στην προσωπική, οικογενειακή και επαγγελματική του ζωή σε περίπτωση φυλάκισής του.

Μάλιστα, πρόσθεσε πως

«Αν μπορούσαν να βρουν τη νομική φόρμουλα, θα σας τον έφερναν σιδεροδέσμιο εδώ στο δικαστήριό σας. Είναι αδίστακτοι αυτοί που ζητούν την κεφαλή του Μιχαλολιάκου επί πίνακι.


Όλα για να χαρεί το πόπολο.


Έκλεισε η εφημερίδα της Χρυσής Αυγής. Δεν είναι αυτό ανεπανόρθωτη βλάβη;


Δεν ήταν παράνομη η εφημερίδα. Αυτό που ήθελε το think tank, να μην υπάρχει αυτή η φωνή και να υπάρχουν μόνο οι άλλες, το κατάφερε. Έκλεισε το κόμμα, δεν πάει κανείς στα γραφεία. Τα κατάφεραν».

Και πρόσθεσε:

«Είμαι πεπεισμένος ότι ο Μιχαλολιάκος είναι αθώος. Συντάσσομαι πλήρως με την κυρία εισαγγελέα. Τώρα γίνονται όλα αυτά επειδή κάποιοι άλλοι έχουν το πάνω χέρι. Δε θα το έχουν για πάντα. Αν αθωωθεί ποιος θα του πει συγγνώμη; Θα πάει στη Βουλή να του ζητήσουν συγγνώμη; Δεν είναι τραγικό ένας πολιτικός αρχηγός να πρέπει να απολογείται ότι αν αποφυλακιστεί θα κάνει κάτι κακό; Τι έκανε ο Μιχαλολιάκος; Τι έκανε;».

Οι καταθέσεις, τα πεϊνιρλί και τα ζώα: Ύστατη προσπάθεια των χρυσαυγιτών να πάρουν αναστολή

Τα επιχειρήματά τους για την αναστολή των ποινών των καταδικασθέντων πρώην βουλευτών της Χρυσής Αυγής κατέθεσαν οι συνήγοροι υπεράσπισής τους κατά τη σημερινή δεύτερη ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας. Συγγενείς, γείτονες και σύντροφοι των καταδικασθέντων επιστρατεύτηκαν προκειμένου να ενισχύσουν τα επιχειρήματά των συνηγόρων. Το «παρών» στο δικαστήριο έδωσαν οι Ηλίας Κασιδιάρης και Παναγιώτης Ηλιόπουλος.

Το δικαστήριο διέκοψε μετά την αγόρευση του συνηγόρου υπεράσπισης του Νίκου Μιχαλολιάκου, επί της χορήγησης ή μη ανασταλτικής δύναμης της έφεσης.

Τη Δευτέρα, στις 11 το πρωί η εισαγγελέας της έδρας, Αδαμαντία Οικονόμου θα ανακοινώσει την πρότασή της.

Δεν ζήτησε αναστολή της έφεσης ο Λαγός

Δεν ζήτησε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση ο Γιάννης Λαγός, επικαλούμενος προκατάληψη του δικαστηρίου στο πρόσωπό του και προαναγγέλλοντας προσφυγή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Σύμφωνα με την υπεράσπιση, ο καταδικασμένος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης ευρωβουλευτής, εξέλαβε απαξιωτικό τόνο σε ερώτηση μέλους του δικαστηρίου προς μάρτυρα σχετικά με την εργασία της συζύγου του πρώην βουλευτή Παναγιώτη Ηλιόπουλου για τον ευρωβουλευτή- κι έτσι δεν θα υποβάλλει αίτημα αναστολής της ποινής.

Η δήλωση του Γιάννη Λαγού, όπως τη διάβασε ο συνήγορός του στη δίκη έχει ως εξής: «Το δικαστήριο ενήργησε μεροληπτικά εις βάρος μου, με καταδίκασε βάσει εντολών. Δεν αναγνωρίζω τη διαδικασία και θα προσφύγω στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για να αποδείξω τι έλαβε χώρα επί 5,5 χρόνια. Όφειλε η Δικαιοσύνη να αντιληφθεί όσα αντιλήφθηκαν εισαγγελείς και δικαστές, ενώ όφειλε να είναι τυφλή, αποδείχθηκε ότι λειτουργούσε κατόπιν εντολών».

Συνήγορος Παππά: Να κρατήσει «πισινή» το δικαστήριο

Να κρατήσει «πισινή» το δικαστήριο, ώστε αν έκανε λάθος «να μην αποβεί σε βάρος του κατηγορούμενου», ζήτησε ο συνήγορος του καταδικασθέντα σε 13 έτη κάθειρξη για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Χρήστου Παππά.

«Ο χρόνος της κράτησης δεν επιστρέφεται πίσω», είπε ο συνήγορος του πρώην βουλευτή και ζήτησε από το δικαστήριο να μην διατάξει την έκτιση της ποινής του εντολέα του, ώστε αν έχει κάνει λάθος είτε στην απόφαση επί της ενοχής είτε επί της ποινής, αυτό να μην αποβεί σε βάρος του εντολέα του, ο οποίος αν οδηγηθεί στην φυλακή ουσιαστικά θα έχει εκτίσει την ποινή του ώσπου να γίνει το εφετείο.

Νωρίτερα ο συνήγορος του Αρτέμη Ματθαιόπουλου επικαλέστηκε οικογενειακούς και οικονομικούς λόγους για την αίτηση του.

Γερμενής: Έχω αποχωρήσει από την πολιτική, είμαι συνεργάτης του ευρωβουλευτή Λαγού

Τη συνέπειά του στους βαρείς -όπως τους χαρακτήρισε- περιοριστικούς όρους τόνισε κατά την κατάθεσή του ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Γιώργος Γερμενής, στον οποίο έχει επιβληθεί ποινή κάθειρξης 13 ετών και έξι μηνών για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Όπως και αρκετοί καταδικασθέντες, παρουσίασε επιχειρήματα για ανεπανόρθωτη βλάβη στα παιδιά του σε περίπτωση φυλάκισης, ισχυριζόμενος ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με παιδοψυχολόγους του νοσοκομείου Παίδων για το ζήτημα.

«Σέβομαι την απόφαση του δικαστηρίου σας, αλλά διαφωνώ με αυτήν».

«Έχω αποχωρήσει από την πολιτική, εργάζομαι ως συνεργάτης του ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγού, με μισθό 500 ευρώ», συνέχισε.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η μητέρα του Γιώργου Γερμενή, καταθέτοντας ότι «δεν εργάζεται κάπου συγκεκριμένα με ένσημα».

Ωστόσο, μετά από ερωτήσεις της προέδρου, Μαρίας Λεπενιώτη, ανέφερε:

«Ξέρω ότι είναι στον κ. Λαγό, αλλά όχι πολιτικά, γραμματειακή υποστήριξη».

Κασιδιάρης: Εξοντωτική η ποινή

Παίρνοντας τον λόγο, ο Ηλίας Κασιδιάρης ζήτησε αυτοπροσώπως να ανασταλεί η εκτέλεση της εξοντωτικής, όπως την χαρακτήρισε ποινής των 13 ετών, τονίζοντας ότι έχουν παραβιαστεί όλα τα δικαιώματά του και δηλώνοντας για μια ακόμη φορά αθώος κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

«Ήρθα να υποβάλλω το αίτημα αναστολής μέχρι την έφεση. Και για να διακηρύξω την αθωότητα μου. Επί οκτώ ώρες η εισαγγελέας έχει δηλώσει πως είμαι αθώος. Πληρώ όλες τις προϋποθέσεις, όταν προφυλακίστηκα για ένα χρόνο και τότε τόνιζαν πως είμαι αθώος. Ομοίως και τώρα επιμένω πως για το αδίκημα που κρίθηκα ένοχος ζητώ το δικαίωμα να πάω στο Εφετείο. Εάν δεν την πάρω δεν θα έχω αυτό το δικαίωμα. Μέχρι να τελειώσει το Εφετείο δυστυχώς θα έχω εκτίσει αυτή την εξοντωτική ποινή», ανέφερε ενώπιον του δικαστηρίου.

«Για την ανεπανόρθωτη βλάβη, ξεκίνησα και πάλι την επαγγελματική ζωή μου, τη δουλειά μου. Για δεύτερη φορά θα είμαι στη φυλακή χωρίς να έχω το δικαίωμα μιας κρίσης σε δεύτερο βαθμό ... Η ποινή των 13 ετών με εξοντώνει σε κάθε επίπεδο. Έχουν ήδη παραβιαστεί όσα αναφέρει η ΕΣΔΑ. Δεν είναι δυνατόν να κρίνετε με 20.000 βίαιους διαδηλωτές έξω από την αίθουσα. Βγήκαν όλοι οι πολιτικοί και προανήγγειλαν την απόφαση και πίεσαν με τρόπο παράνομο», συνέχισε.

«Μη μου στερήσετε αυτό το δικαίωμα που δικαιούνται όλοι οι Έλληνες πολίτες. Ακούστηκαν τρανταχτά νομικά επιχειρήματα. Σε όλα τα επίπεδα της διαδικασίας υπήρξαν δικαστές και εισαγγελείς που είπαν πως είμαι αθώος», υποστήριξε ακόμα.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Ηλία Κασιδιάρη έκανε λόγο για «ικανοποίηση της καθοδηγούμενης κοινής γνώμης».

«Τι έκανε ο Κασιδιάρης; Δεν έχω το σθένος να του πω θα μπει μέσα, γιατί δεν ξέρω», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Παπαδέλλης.

Ηλιόπουλος: Δεύτερη ευκαιρία να ζήσω τη ζωή μου με την οικογένειά μου

Την πικρία και τη στεναχώρια του για την καταδίκη του εξέφρασε ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής Παναγιώτης Ηλιόπουλος, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης επτά ετών για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση.

Σε μια προσπάθεια να πείσει το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων να μην οδηγηθεί στις φυλακές, ο καταδικασθέντας ζήτησε από το δικαστήριο να του δώσει την ευκαιρία να βγάλει από πάνω του το στίγμα όχι τόσο για τον ίδιο αλλά για τις κόρες του.

«Θα παραβλέψω την πικρία μου και τη στεναχώρια μου για την καταδίκη και ζητώ να μου δώσετε το δικαίωμα να πάω σε δίκη σε β' βαθμό. Θα ήθελα να πάω στο εφετείο να βγάλω από πάνω μου το στίγμα, όχι τόσο για μένα όσο για τις κόρες μου που έχουν στιγματιστεί από αυτήν τη διαδικασία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Σας ζητώ κυρία πρόεδρε να μου δώσετε μια δεύτερη ευκαιρία να ζήσω τη ζωή μου με την οικογένειά μου. Βρισκόμαστε με στήριξη παιδοψυχολόγων», συνέχισε.

Μάρτυρας για τη στήριξη του αιτήματός του ήταν ο ιερέας αδελφός του.

Πεϊνιρλί και πίτσες για την υπεράσπιση Μπούκουρα

Η συνήγορος υπεράσπισης του Στάθη Μπούκουρα ζήτησε την αναστολή της εκτέλεσης της ποινής του, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι «δεν ξέρει να κάνει τίποτα άλλο από πίτσες και πεϊνιρλί».

«Κυρία Πρόεδρε ο Μπούκουρας δεν ξέρει να κάνει τίποτα άλλο από πίτσες κι πεϊνιρλί», υποστήριξε μεταξύ άλλων η συνήγορος υπεράσπισής του προσθέτοντας ότι έχει εκτίσει ήδη 12 μήνες στη φυλακή.

«Μέχρι να ολοκληρωθεί το δευτεροβάθμιο δικαστήριο αν μπει φυλακή θα έχει εκτίσει την ποινή του» ανέφερε. Επιπλέον υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια της δίκης ήρθαν 13 μάρτυρες ανάμεσά τους και ένας μητροπολίτης, οι οποίοι περιέγραψαν τη σύννομη ζωή που ζει πλέον ο Στάθης Μπούκουρας.

Υπεράσπιση Ζαρούλια: Δεν συμφωνώ με τον χαρακτηρισμό της δίκης ως ιστορική

«Δεν συμφωνώ με το χαρακτηρισμό αυτής της δίκης ως ιστορικής. Έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ως προς το χρόνο και τα δικονομικά στοιχεία που πρέπει να ανταπεξέλθουμε», ανέφερε ο συνήγορος υπεράσπισης της Ζαρούλια και ζήτησε να μην εκτελεστεί η ποινή της.

«Αν δεν χορηγήσετε αναστολή προκαλείται βλάβη στα δικαιώματα ενός κατηγορούμενου που πρέπει να φτάσει στο Εφετείο μακριά από κραυγές από αυτούς που θα ήθελαν να μην έχουν ούτε το δικαίωμα για έφεση... Ζητούν να μην τύχουν και του τελευταίου δικαιώματος το οποίο απολαμβάνει και κάθε μη Έλληνας καταδικασθείς».

Σύμφωνα με την υπεράσπισή της η σύζυγος του Ν. Μιχαλολιάκου υπήρξε σε κατ' οίκον περιορισμό από το 2013 και μπορούσε να πηγαίνει μόνο στον προφυλακισμένο σύζυγό της και στο φαρμακείο. Αργότερα της επιβλήθηκε ο όρος να πηγαίνει στο τμήμα τρεις φορές κάθε μήνα. «Έχει θέσει τον εαυτό της στη διάθεση των αρχών με όρους που δεν έχω δει ούτε στους πιο σκληρούς ποινικούς».

Γρέγος: Υπέρμετρη και ανεπανόρθωτη βλάβη

Υπέρμετρη και ανεπανόρθωτη βλάβη -εάν οδηγηθεί στη φυλακή- επικαλέστηκε και ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής Αντώνης Γρέγος, καταδικασμένος σε κάθειρξη 6 ετών ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης.

Η υπεράσπισή του ζήτησε, αντί άμεσης έκτισης, το δικαστήριο να διατάξει κατ' οίκον περιορισμό με χρήση ηλεκτρονικής επιτήρησης και δικαίωμα κίνησης στον Δήμο Θερμαϊκού όπου κατοικεί και στον Δήμο Θεσσαλονίκης όπου εργάζεται ως δημοτικός υπάλληλος.

Για τον πρώην βουλευτή Πολύβιο Ζησιμόπουλο η υπεράσπισή του τόνισε πως «ούτε φυγόποινος είναι, ούτε φυγόπονος. Έχει ένα παιδί 10 χρόνων το οποίο πάσχει από αυτοάνοσο νόσημα. Η σύζυγός του είναι εν ενεργεία αξιωματικός στο 401 και τώρα λόγω της επιφυλακής απουσιάζει συνεχώς. Άρα αν μπει φυλακή θα μείνει ένα παιδί στο σπίτι μόνο».

«Η Χρυσή Αυγή δεν έχει ντε και καλά αρνητικό πρόσημο»

Η σημερινή συνεδρίαση άρχισε με τον δικηγόρο που εκπροσωπεί τους κατηγορουμένους Δ. Αγριογιαννη και Κων. Παπαδόπουλο, ο οποίος υποστήριξε:

«Πώς είναι δυνατόν αλλοδαποί με μεγαλύτερη ποινή να δίνετε αναστολή. Εδώ έχουμε δύο Έλληνες με επτά χρόνια...». Και πρόσθεσε πως «η Χρυσή Αυγή δεν έχει ντε και καλά αρνητικό πρόσημο και δεν σημαίνει ότι όλοι οι κατηγορούμενοι πρέπει να οδηγηθούν στη φυλακή».

«Θα μιλήσω για τον Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, ο οποίος δεν είχε καν προφυλακιστεί. Δεν έχει πλέον καμία σχέση με τον πολιτικό χώρο. Έχει μια μόνιμη διαμονή στη Λάρισα. Είναι ζωέμπορος και από αυτό ζει την οικογένειά του» ανέφερε η συνήγορος του πρώην βουλευτή ζητώντας την αναστολή της ποινής του μέχρι το δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

Οι ισχυρισμοί Μπαρμπαρούση

Να πείσει τους δικαστές να χορηγήσουν αναστολή στην εκτέλεση της ποινής του γιού του επιχείρησε ο πατέρας του καταδικασθέντος σε ποινή κάθειρξης 6 ετών για «ένταξη σε εγκληματική οργάνωση» Κώστα Μπαρμπαρούση.

Ο Ηλίας Μπαρμπαρούσης προσήλθε στο δικαστήριο υποβασταζόμενος από τον ίδιο του το γιο φορώντας μαύρα γυαλιά και έχοντας μπαστούνι, καθώς αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα όρασης.

Καταθέτοντας ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων τόνισε μεταξύ άλλων πως:

«Αν ο γιος μου εκτίσει την ποινή του εγώ είμαι τελειωμένος. Είμαι 40 χλμ. από το Αγρίνιο. Το πρόβλημα ξεκίνησε το 2017 όταν τυφλώθηκα. Ο γιος μου μας βοηθάει οικονομικά. Αν μπει φυλακή κανείς δε θα φροντίσει τα ζώα μας, την περιουσία μας».

Τι επικαλέστηκε η υπεράσπιση Λακόπουλου για τη δολοφονία Λουκμάν

Παράλληλα, το λευκό ποινικό μητρώο του ενός εκ των δύο δραστών της δολοφονίας του Σαχζάτ Λουκμάν επικαλέστηκε η υπεράσπισή του.

«Έχει λευκό μητρώο εκτός από τη βασική πράξη της παρούσας υπόθεσης», επεσήμανε ο συνήγορος του Διονύση Λιακόπουλου, αναφορικά με τη δολοφονία του Λουκμάν. Επίσης ανέφερε ότι ένας νέος εγκλεισμός του καταδικασθέντα σε 6 χρόνια κάθειρξη για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση «θα ανατρέψει κάθε προσπάθειά του επανέλθει στην κοινωνία».

Για τον δεύτερο δράστη της δολοφονίας Λουκμάν, Χρήστο Στεργιόπουλο, η υπεράσπιση αναφέρθηκε στην υπέργηρη μητέρα του και έκανε λόγο για «υποδειγματική συμπεριφορά από την πλευρά του», και συμπλήρωσε:

«Εκτός από τη γνωστή περιπέτεια με τον Πακιστανό που ξέρετε».

Οι δύο δράστες της δολοφονίας έχουν καταδικαστεί σε κάθειρξη 21 ετών ο καθένας και είναι εκτός φυλακής με όρους. Και οι δύο καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 6 ετών ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης.

Να μη δοθούν αναστολές ζητούν οι συνήγοροι των Αιγύπτιων ψαράδων

Με μια ανακοίνωσή τους Θανάσης Καμπαγιάννης, Κώστας Παπαδάκης και Κώστας Σκαρμέας σημειώνουν ότι, εκτός από το διευθυντήριο της εγκληματικής οργάνωσης, οι υπόλοιπες ποινές είναι μικρότερες από τις αρμόζουσες και υπάρχει ο κίνδυνος να μην εκτελεστούν.

Επισημαίνουν ακόμη ότι για τους υποψήφιους δολοφόνους των πελατών τους, που καταδικάστηκαν για δύο αδικήματα (απόπειρα ανθρωποκτονίας και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση) οι ποινές είναι «αντικειμενικά χαμηλές σε σχέση με τη νομολογία και τη δικαστηριακή πρακτική για τέτοια βαρύτατα κακουργήματα, χωρίς να εμποδίζεται από τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα».

«Πέντε δράστες που, σύμφωνα με την απόφαση, αποπειράθηκαν νύχτα να σκοτώσουν χτυπώντας με σιδερένιους λοστούς από κοινού στο κεφάλι τον ανυποψίαστο κοιμισμένο στην ταράτσα Αιγύπτιο αλιεργάτη, που ούτε ήξεραν ούτε τους ήξερε, και του άνοιξαν το σαγόνι στα δύο, εγκαταλείποντάς τον αιμόφυρτο για να πάνε βιαστικά να χτυπήσουν και τους άλλους, τιμωρήθηκαν για το αδίκημα αυτό, καθώς και για την ένταξή τους σε εγκληματική οργάνωση, με την ποινή των 10 ετών ο ένας (ο χωρίς ελαφρυντικό) και των 7 ετών οι άλλοι τέσσερις» τονίζουν χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ