ΕΛΛΑΔΑ

Πώς θα λειτουργήσουν τα προγράμματα της Ύπατης Αρμοστείας για τους πρόσφυγες

Πώς θα λειτουργήσουν τα προγράμματα της Ύπατης Αρμοστείας για τους πρόσφυγες
REUTERS/Alexandros Avramidis

Πώς θα λειτουργήσουν τα επιδοτούμενα προγράμματα στέγασης προσφύγων σε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και ανάδοχες οικογένειες εξηγεί στο CNN Greece ο πρόεδρος της ΜΚΟ Praksis, Τζανέτος Αντύπας.

Τα προγράμματα αυτά αφορούν πρόσφυγες που είναι για μετεγκατάσταση ή αιτούντες άσυλο, στο πλαίσιο της δέσμευσης της ‘Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για δημιουργία 20.000 θέσεων υποδοχής.

“Το πρόγραμμα αυτό (των vouchers σε ξενοδοχεία) έχει ξεκινήσει από το καλοκαίρι με τη χρηματοδότηση της Ύπατης Αρμοστείας και είναι ένας από τους στεγαστικούς δρόμους που θα συμπεριληφθεί στις 20.000 θέσεις που έχει αναλάβει η Ύπατη Αρμοστεία να δημιουργήσει για τα άτομα αυτά”, λέει ο πρόεδρος της Praksis, ενός από τους φορείς με τους οποίους συνεργάζεται η Ύπατη Αρμοστεία.

“Ο μέσος όρος για την παραμονή στα ξενοδοχεία είναι γύρω στις 3 με 5 εβδομάδες. Αυτή τη στιγμή υπάρχει η δυνατότητα σε Αθήνα, Σάμο και Μυτιλήνη να στεγάζουν γύρω στα 1.000 άτομα την ημέρα” σημειώνει ο κ. Αντύπας.

“Η Praksis και άλλες οργανώσεις θα αναλάβουν την ενοικίαση διαμερισμάτων σε διάφορες περιοχές. Η οργάνωση άμεσα ενοικιάζει το διαμέρισμα από τους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων με τους οποίους ερχόμαστε σε επαφή, προκειμένου να νοικιάσουμε το διαμέρισμα σε βάθος χρόνου ενός έτους. Οι ιδιοκτήτες επικοινωνούν οι ίδιοι μαζί μας γιατί έχουμε κάνει ανοιχτή πρόσκληση σε ιδιοκτήτες, ή μέσω μεσιτικών γραφείων”, αναφέρει και τονίζει:

“Εμείς την επικοινωνία, ακόμα και όταν παρεμβαίνει το μεσιτικό γραφείο, την έχουμε άμεσα με τον ιδιοκτήτη. Επομένως οποιαδήποτε οικονομική συναλλαγή αφορά το μεσιτικό γραφείο το οποίο παρεμβαίνει, αυτό έχει να κάνει με τον ιδιοκτήτη και δεν έχει να κάνει με εμάς. Εμείς τη συμφωνία την κλείνουμε με τους ιδιοκτήτες”.

Οι άλλοι τρόποι στέγασης δεν έχουν μπει σε κάποια ανάπτυξη ακόμα.

“Όσον αφορά τις οικογένειες οι οποίες θα φιλοξενήσουν, το σκεπτικό αφορά ήδη τη μέση ελληνική οικογένεια, η οποία έχει πληγεί από την οικονομική κρίση. Μία οικογένεια η οποία μπορεί να μένει στο διαμέρισμά της και μπορεί να διαθέτει ένα δωμάτιο όπου θα μπορούσε να φιλοξενήσει δύο ή τρία άτομα για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα”, λέει ο κ. Αντύπας.

“Η οικογένεια αυτή στην ουσία μπορεί να επιδοτείται προκειμένου να ανταπεξέλθει στα έξοδα που αφορούν τα άτομα τα οποία φιλοξενεί, με ένα αντισταθμιστικό όφελος και με μία βοήθεια και για την ίδια την οικογένεια, για να μπορεί να ανταπεξέλθει στα λειτουργικά της έξοδα. Θα επικοινωνούν οι οικογένειες που θέλουν να φιλοξενήσουν, άμεσα οι ίδιες με εμάς”, συμπληρώνει.

“Το εν λόγω πρόγραμμα έτσι όπως έχει σχεδιαστεί και έτσι όπως έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω της Ύπατης Αρμοστείας, είναι για τα επόμενα δύο χρόνια, δηλαδή μέχρι τέλος του 2017. Όσον αφορά την Praksis, εμείς το βλέπουμε προοπτικά ανά έτος” καταλήγει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ