ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη Χρυσής Αυγής: Η τελική «μάχη» των αναστολών και η απόφαση του δικαστηρίου

Δίκη Χρυσής Αυγής: Η τελική «μάχη» των αναστολών και η απόφαση του δικαστηρίου
Η εισαγελλέας τους Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, Αδαμαντία Οικονόμου INTIME NEWS/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αποφασίζει κατά πόσο συντάσσεται ή όχι, με την πρόταση της εισαγγελέως, Αδαμαντίας Οικονόμου, η οποία ζητά να παραμείνουν ελεύθεροι όλοι όσοι κρίθηκαν ένοχοι στη δίκη της Χρυσής Αυγής πλην του Γιώργου Ρουπακιά, που δεν δικαιούται ανασταλτικό χαρακτήρα στην έφεση λόγω ισόβιας κάθειρξης.

Στις 10 το πρωί, συνεχίζονται οι αγορεύσεις των δικηγόρων της Χρυσής Αυγής για τις αναστολές ποινών, προκειμένου ο λόγος να δοθεί στο δικαστήριο και να αποφασίσει αν και ποιοι, θα οδηγηθούν στη φυλακή.

Οι συνήγοροι του διευθυντηρίου της εγκληματικής οργάνωσης, αλλά και των καταδικασμένων πρώην βουλευτών για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση θα τοποθετηθούν σήμερα επί της πρότασης της κ. Οικονόμου.

Η εισαγγελική πρόταση περί χορήγησης ανασταλτικού χαρακτήρα στην έφεση, ακολουθεί την αθωωτική πρόταση, τον Δεκέμβριο του 2019, περί απαλλαγής όλων των κατηγορουμένων για τις κατηγορίες της διεύθυνσης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, εκτιμώντας ότι δεν αποδείχθηκε κεντρικός σχεδιασμός για κανένας αδίκημα, ύστερα από εντολή της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής.

Πρόταση την οποία υπεραμύνθηκε μετά την καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου της 7ης Οκτωβρίου, στο στάδιο των ελαφρυντικών, λέγοντας:

«Δέχτηκα σφοδρή επίθεση από τους συνηγόρους των κατηγορουμένων, παρά το γεγονός ότι η πρόταση μου ήταν απαλλακτική για την διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Για να μην υπάρχουν σκιές, παραμένω πίστη στην πρόταση μου, στην οποία προέβη κατά συνείδηση με γνώμονα τους κανόνες δικαίου».

Τη Δευτέρα, αναλύοντας το σκεπτικό της πρότασής της ότι οι καταδικασθέντες δεν θεωρούνται ύποπτοι τέλεσης νέων αδικημάτων ανέφερε:

«Ουδείς κίνδυνος υπάρχει αφού διαλύθηκε η Χρυσή Αυγή, έκλεισαν τα γραφεία, έκλεισε η εφημερίδα και ο πολιτικός της λόγος».

Το ζήτημα του κλεισίματος της εφημερίδας της Χρυσής Αυγής αποτέλεσε επιχείρημα του συνηγόρου υπεράσπισης του Νίκου Μιχαλολιάκου, Δημήτρη Παπαδέλη, την Παρασκευή κατά το αίτημα του αρχηγού της Χρυσής Αυγής για αναστολή ποινής.

Συγκεκριμένα ο κ. Παπαδέλης είχε ισχυριστεί:

«Έκλεισε η εφημερίδα, το κομματικό όργανο. Αυτό δεν ειναι ανεπανόρθωτη βλάβη; Το κατάφεραν. Έχει ερημώσει το κόμμα, η οργάνωση. Δεν υπαρχει η φωνή αυτού του κόμματος και συγχαρητηρια στο think tank που το σκέφτηκε».

Πολιτική Αγωγή: Η εισαγγελέας δεν κρατά ούτε τα προσχήματα

Στο άκουσμα της εισαγγελικής πρότασης, οι συνήγοροι υπεράσπισης των θυμάτων της Χρυσής Αυγής σχολίασαν -μεταξύ άλλων- ότι η εισαγγελέας «δεν κρατά ούτε τα προσχήματα» και ότι «έχει μετατραπεί σε συνήγορο των κατηγορουμένων».

«Η πρόταση της εισαγγελέως έχει την ίδια βαρύτητα με την πρόταση της περί αθωότητας των κατηγορουμένων. Η εισαγγελέας επικαλέστηκε ότι δεν συντρέχουν επιβαρυντικές περιπτώσεις παρόλο που ο Μιχαλολιάκος καταδικάστηκε το '79 σε μια ποινή. Ξέχασε να πει ότι αυτή η ποινή ήταν ότι τότε έβαζε βόμβες σε κινηματογράφους που έδειχναν σοβιετικά έργα, όπως παρέβλεψε και την προκλητική συμπεριφορά του κ. Λαγού».

«Αν δοθεί αναστολή κινδυνεύει η δημοκρατία. Η Χρυσή Αυγή καταδικάστηκε ακριβώς επειδή υπονομεύει τους δημοκρατικούς θεσμούς. Οι κατηγορούμενοι με τη στάση τους δεν παρέχουν κανένα εχέγγυο ότι δεν θα τελέσουν αλλά εγκλήματα» ήταν η πρώτη οργισμένη αντίδραση του Παναγιώτη Σαπουντζάκη δικηγόρου των μελών του ΠΑΜΕ οι οποίοι είχαν δεχθεί επίθεση από χρυσαυγίτες.

Ανάλογη και η αντίδραση του Κώστα Παπαδάκη, συνηγόρου των Αιγύπτιων ψαράδων:

«Τώρα που η δίκη τελειώνει η εισαγγελέας έχει αποβάλει τα προσχήματα και μετετράπη σε συνήγορο των κατηγορουμένων. Τη θυμόμαστε από άλλες δίκες, αναρχικών, που είχε αντίθετη συμπεριφορά και ζητούσε να πάνε στη φυλακή άνθρωποι που τελικά αθωώθηκαν.

«Όμως δεν αναμασά μόνο τα νομικά αλλά και τα πολιτικά επιχειρήματα των χρυσαυγιτών».

«Παραβλέπει τις βόμβες του Μιχαλολιάκου, το ότι ο Λαγός παραβίασε τους περιοριστικούς όρους. Είμαστε σίγουροι ότι το δικαστήριο πάλι θα την αγνοήσει, αλλιώς θα είναι η πρώτη εγκληματική οργάνωση στην ιστορία της χώρας που θα έχουν αφεθεί όλοι ελεύθεροι», σημείωσε ο κ. Παπαδάκης.

Ο Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος των Αιγύπτιων ψαράδων, τόνισε ότι η εισαγγελέας δεν κρατά πια ούτε τα προσχήματα:

«Είναι εισαγγελέας υπεράσπισης της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης. Υπάρχει κάτι σάπιο στην εισαγγελία της χώρας όταν η εισαγγελέας λέει ψέματα προς το δικαστήριο ότι ο Λαγός δεν παραβίασε τους όρους. Όταν λέει ότι η προμήθεια εκρηκτικών υλών είναι χαμηλής απαξίας. Αν όπως λέει, η Χρυσή Αυγή έχει διαλυθεί, ας πάρει ένα τηλέφωνο το Μιχαλολιάκο να τον ενημερώσει».

Περίπτωση Λαγού: Η αναστολή και η παραβίαση περιοριστικών όρων

Παρά το γεγονός ότι ο Γιάννης Λαγός δεν ζήτησε την αναστολή της ποινής του, καθώς μέσω του συνηγόρου του απαξίωσε το δικαστήριο δηλώνοντας ότι δεν αναγνωρίζει τη διαδικασία, η εισαγγελέας πρότεινε να του χορηγηθεί. Σύμφωνα με το σκεπτικό της Αδαμαντίας Οικονόμου, ο Γιάννης Λαγός δεν είναι ύποπτος φυγής δεδομένου ότι -όπως όλοι οι καταδικασθέντες- έχουν τηρήσει τους περιοριστικούς όρους που τους επιβλήθηκαν μετά την προσωρινή κράτηση.

Ωστόσο ο Λαγός τον Ιούλιο του 2015 οδηγήθηκε ξανά στη φυλακή μετά από παραβίαση των περιοριστικών όρων, τρεις μήνες αφότου αποφυλακίστηκε λόγω παρέλευσης του 18μηνου της προσωρινής κράτησης. Ο λόγος ήταν η παραβίαση του όρου του κατ’ οίκον περιορισμού.

Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που το δικαστήριο δεν διαφοροποιηθεί από την εισαγγελική πρόταση και χορηγήσει ανασταλτική δύναμη στην έφεση, δεν θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για τον εν ενεργεία ευρωβουλευτή. Συνεπώς οι ελληνικές αρχές δεν μπορούν να ζητήσουν από το Ευρωκοινοβούλιο την άρση ασυλίας του επειδή δεν εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ