ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη Χρυσής Αυγής: Αλλάζει η εισαγγελική πρόταση περί αναστολών λόγω Λαγού;

Δίκη Χρυσής Αυγής: Αλλάζει η εισαγγελική πρόταση περί αναστολών λόγω Λαγού;
Η πρόεδρος του δικαστηρίου, Μαρία Λεπενιώτη (Φωτογραφία αρχείου) INTIME NEWS/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Με την κατ' επανάληψη παραβίαση περιοριστικών όρων από τον Γιάννη Λαγό θα συνεχιστεί σήμερα, στις 11:00, η δίκη της Χρυσής Αυγής, καθώς η εισαγγελική πρόταση ζητά να του χορηγηθεί αναστολή.  

Στον ευρωβουλευτή έχει επιβληθεί ποινή κάθειρξης 13 ετών για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και στο παρελθόν έχει παραβιάσει τους περιοριστικούς του όρους κατ' επανάληψη, γεγονός που φαίνεται να μην έχει συμπεριληφθεί στο σκεπτικό της εισαγγελέως, Αδαμαντίας Οικονόμου.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη, ζήτησε να προσκομιστούν στο δικαστήριο τα βουλεύματα που αφορούν τον πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής με επιμέλεια της εισαγγελέως, καθώς, βάσει του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, δεν χορηγείται αναστολή σε περίπτωση παραβίασης περιοριστικών όρων.

Ο ίδιος ο Γιάννης Λαγός, που τον Ιούλιο του 2015 οδηγήθηκε ξανά στις φυλακές Κορυδαλλού με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών μετά από κατ' επανάληψη παραβίαση των περιοριστικών όρων, δεν έχει αιτηθεί για ανασταλτική δύναμη της έφεσης, ωστόσο συμπεριλήφθηκε στην πρόταση της εισαγγελέως.

«Η κυρία εισαγγελέας ανέφερε ότι οι κατηγορούμενοι δεν παραβίασαν περιοριστικό όρο. Ωστόσο, από τα έγγραφα που προσκόμισε χθες ο συνήγορος του Αρτέμη Ματθαιόπουλου, προκύπτει ότι έχει παραβιάσει περιοριστικούς όρους ο Γιάννης Λαγός. Το δικαστήριο ζητάει να αναζητηθεί, επιμελεία Εισαγγελίας, τυχόν βούλεμα που αναφέρεται σε παράβαση περιορισμού διαμονής από τον κατηγορούμενο Λαγό», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Λεπενιώτη, χθες, Τρίτη.

Η υπεράσπισή του υποστηρίζει ότι υπάρχει μεταγενέστερο βούλευμα Συμβουλίου Εφετών του 2019, στο οποίο υπάρχει ρητή αναφορά ότι τελικά δεν παραβίασε τους περιοριστικούς όρους.

Υπενθυμίζεται ότι η κυρία Οικονόμου αιτιολόγησε την πρότασή της για χορήγηση αναστολής σε όλους πλην του Γιώργου Ρουπακιά, υποστηρίζοντας -μεταξύ άλλων- ότι κανείς από τους καταδικασθέντες δεν παραβίασε τους περιοριστικούς όρους που τους είχαν επιβληθεί στο στάδιο της ανάκρισης ή μετά τις αποφυλακίσεις τους:

«Αποδείχθηκε ότι οι κατηγορούμενοι είχαν γνωστή διαμονή και τήρησαν όλους τους όρους που τους επιβλήθηκαν, ενώ εξακολουθούν να τους τηρούν. Παρουσιάζονται στο ακροατήριο οπότε τους ζητηθεί και δεν είναι ύποπτοι φυγής».

Εντός της ημέρας αναμένεται να ολοκληρωθούν οι δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης της Χρυσής Αυγής επί των αναστολών.

Εκτός απροόπτου, οι συνήγοροι των «7» του διευθυντηρίου της εγκληματικής οργάνωσης, αλλά και των καταδικασμένων πρώην βουλευτών για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση αναμένεται να τοποθετηθούν σήμερα επί της πρότασης της κ. Οικονόμου.

Επίθεση Λαγού κατά Λεπενιώτη

Μέσω της ιστοστελίδας του κόμματός του, ο Γιάννης Λαγός έκανε λόγο για «δικαστήριο του βουνού», αποκαλώντας την πρόεδρο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων «εντολοδόχο».

«Η εμπάθεια της εντολοδόχου Λεπενιώτη, που μόνο σαν πρόεδρος ενός δίκαιου δικαστηρίου δεν λειτουργεί, την οδηγεί σε διαρκή σφάλματα που την εκθέτουν ανεπανόρθωτα. Τελευταία της μεγάλη γκάφα είναι το ότι προσπαθεί απεγνωσμένα να αποδείξει ότι έχω παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους το 2015, γιατί έτσι της είπε κάποιος Καμπαγιάννης», ανέφερε ο Λαγός.

«Κατανοώ το μίσος της απέναντι στο πρόσωπό μου, γιατί της έχω υποσχεθεί ότι το δικαστικό έγκλημα που έχει διαπράξει από κοινού με τους άλλους επίορκους δικαστές Ντόκο και Τσουλφόγλου (και όλο το παραδικαστικό), θα το ξεσκεπάσω, και η υπόθεση έχει ήδη πάρει το δρόμο για τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια», συνέχισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ