ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Στη Θεσσαλονίκη ο Χαρδαλιάς - Έκτακτη σύσκεψη με Τζιτζικώστα

Φωτογραφία αρχείου ΙΝΤΙΜΕ/ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στη Θεσσαλονίκη μεταβαίνει σήμερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, όπου θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία, παρουσία του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα.

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στο κεντρικό κτήριο διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στις 19:00.

Ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι σε περίπτωση που δεν τηρηθούν υπεύθυνα τα νέα υγειονομικά μέτρα που θα επιβληθούν στην περιοχή, είναι απολύτως ορατό το ενδεχόμενο η Θεσσαλονίκη να οδηγηθεί σε lockdown με καταστροφικές συνέπειες για την τοπική οικονομία.

«Αυτό που έχει μεγάλη σημασία πλέον, είναι να συμπεριφερθούμε υπεύθυνα, ώστε να αποφύγουμε ένα lockdown, το οποίο θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την κοινωνία και την οικονομία, τόσο για τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία, όσο και για όλες τις περιοχές της χώρας. Είναι πλέον πιθανό η Θεσσαλονίκη να οδηγηθεί σε lockdown και γι’ αυτό πρέπει η στάση όλων μας να είναι συλλογική και υπεύθυνη», τονίζει ο κ. Τζιτζικώστας.

Επιχείρηση της ΕΛΑΣ σε πλατεία τα ξημερώματα

Να απομακρύνουν νεαρούς που ήταν συγκεντρωμένοι στην οδό Μακένζι Κινγκ, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, κλήθηκαν τα ξημερώματα της Πέμπτης αστυνομικές δυνάμεις, στο πλαίσιο των ελέγχων για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού.

Όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα voria.gr, κοντά στις 2 τα ξημερώματα υπήρξε κλήση στην Άμεση Δράση για περίπου 300 άτομα -κυρίως νεαρής ηλικίας- που παρέμεναν στο πεζοδρόμιο επί της οδού.

Αστυνομικές δυνάμεις έφτασαν στο σημείο και ζήτησαν από τους νεαρούς να απομακρυνθούν, κάτι που έγινε χωρίς να προκληθούν εντάσεις. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης από ηχεία του περιπολικού μεταδιδόταν το μήνυμα για απαγόρευση του συνωστισμού.

«Σας ενημερώνουμε ότι για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας δεν επιτρέπεται ο συνωστισμός. Παρακαλούμε όπως συμμορφωθείτε και απομακρυνθείτε από τον χώρο».

Ρεκόρ… ανησυχίας μετά τον υπερδιπλασιασμό των κρουσμάτων

Δεν μπορεί παρά να ανησυχεί το νέο «ταβάνι» που έπιασε την Τετάρτη ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας, με τον ιό να καταγράφει κρούσματα σε περισσότερες από τις μισές (43 από τις 74) περιφερειακές ενότητες της χώρας.

Δύο από αυτές έχουν ήδη τεθεί σε «κόκκινο» συναγερμό (Καστοριά και Κοζάνη) ενώ έντονη ανησυχία εκφράζεται και για άλλες 17, καθώς βρίσκονται στην «πορτοκαλί» ζώνη.

Με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων να έχει «αγγίξει» τους 900, ο κίνδυνος για τετραψήφιο ημερήσιο απολογισμό είναι πλέον ορατός. Με το ένα ρεκόρ να καταρρίπτει το άλλο και τον υπερδιπλασιασμό των κρουσμάτων μέσα σε μια μόλις εβδομάδα, οι επόμενες μέρες θα είναι κρίσιμες. Σε αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να κινηθεί και το τηλεοπτικό διάγγελμα που όλα δείχνουν πως θα απευθύνει στους πολίτες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, στο τραπέζι της κυβέρνησης βρίσκονται τα σενάρια της υποχρεωτικής μάσκας παντού, είτε πρόκειται για εσωτερικούς είτε για εξωτερικούς χώρους, καθώς και η απαγόρευση κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες, σε ένα είδος νυχτερινής καραντίνας, που έχει στόχο να αποτρέψει τη διασπορά του ιού κυρίως μεταξύ των νέων, μετά τα ανησυχητικά φαινόμενα συνωστισμού σε πλατείες και ανοικτούς χώρους.

Την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου τα κρούσματα κορωνοϊού ήταν 363 και μία ημέρα μετά έφτασαν τα 865. Στην Αττική τα κρούσματα εκτινάχθηκαν σε 331, αριθμός ρεκόρ της επιδημίας για το λεκανοπέδιο. Την Τετάρτη επίσης ανακοινώθηκαν 92 νέες εισαγωγές ασθενών σε νοσοκομεία της χώρας και οι διασωληνωμένοι ήταν 89. Έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, και ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανήλθε στους 534. Ο δείκτης θετικότητας στη χώρα μας, δηλαδή το ποσοστό των θετικών στον κορωνοϊό ατόμων, είναι στο 3,6%.

Επίσης, η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 37 έτη ενώ στη Θεσσαλονίκη η διάμεση ηλικία είναι ακόμα χαμηλότερη, στα 28 έτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης