ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη Χρυσής Αυγής: Στη φυλακή η διευθυντική ομάδα

Δίκη Χρυσής Αυγής: Στη φυλακή η διευθυντική ομάδα
AP Photo/Petros Giannakouris

Την πόρτα της φυλακής για συνολικά 38 καταδικασθέντες στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής άνοιξε σήμερα το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, καθώς αποφάσισε να μην χορηγήσει σε αυτούς αναστολή στην εκτέλεση της ποινή τους.

Με την ιστορική απόφασή της η ελληνική Δικαιοσύνη, που ανακοίνωσε πριν από λίγο η πρόεδρος της έδρας Μαρία Λεπενιώτη, στέλνει στη φυλακή για να εκτίσουν την ποινή τους όλη την ηγετική ομάδα του ναζιστικού μορφώματος.

Ειδικότερα, στη φυλακή θα πρέπει να οδηγηθούν: Ο πρώην αρχηγός του ναζιστικού μορφώματος Νίκος Μιχαλολιάκος, ο νυν ευρωβουλευτής Ιωάννης Λαγός, οι πρώην βουλευτές, Ηλίας Κασιδιάρης, Χρήστος Παππάς, Γιώργος Γερμενής, Ηλίας Παναγιώταρος και Αρτέμης Ματθαιόπουλος. Δηλαδή όσοι κατά την απόφαση αποτελούσαν το «διευθυντήριο της εγκληματικής οργάνωσης».

Το δικαστήριο αποφάσισε να στείλει στη φυλακή και τους πρώην βουλευτές που καταδικάστηκαν για «ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση» χωρίς αναγνώριση ελαφρυντικού σε ποινή 6-7 χρόνια κάθειρξη. Συγκεκριμένα θα πρέπει να εκτίσουν την ποινή τους οι:

Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Νίκος Κούζηλος, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Αντώνης Γρέγος, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης

Στη φυλακή οδηγείται βεβαίως ο καθ' ομολογία δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς που καταδικάστηκε σε ποινή ισόβιας κάθειρξης και επιπλέον 14 χρόνια κάθειρξη.

Ομοίως οι πυρηνάρχες Αναστάσιος Καζαντζόγλου και Γιώργος Πατέλης.

Σύμφωνα με την απόφαση, το δικαίωμα της αστολής αναγνωρίζεται σε 12 άτομα, μεταξύ των οποίων οι πρώην βουλευτές: Αλεξόπουλος, Μπούκουρας, Αρβανίτης, Κουκούτσης και Ζαρούλια.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης δύο από τους καταδικασθέντες χωρίς αναστολή, ο πρώην βουλευτής Ηλίας Κασιδιάρης και ο πυρηνάρχης της Νίκαιας Γιώργος Πατέλης παραδόθηκαν στα αστυνομικά τμήματα της περιοχής τους, σε Ντράφι και Νίκαια αντίστοιχα.

Οι 12 καταδικασθέντες που παραμένουν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους

  • Σκάλκος: 7 έτη κάθειρξη για συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα
  • Δήμου: 7 έτη κάθειρξη για συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα
  • Μαρίας: 7 έτη κάθειρξη για την απόπειρα ανθρωποκτονίας Αμπουζίντ Εμπάρακ – Αιγύπτιοι ψαράδες
  • Αντωνακόπουλος: 3 έτη φυλάκιση και 6 μήνες για την επίθεση στο ΠΑΜΕ
  • Παπαδόπουλος: 7 έτη κάθειρξη για την απόπειρα ανθρωποκτονίας Αμπουζίντ Εμπάρακ – Αιγύπτιοι ψαράδες
  • Καστρινός: 3 έτη φυλάκιση και 6 μήνες για την επίθεση στο ΠΑΜΕ
  • Δασκαλάκης: 5 έτη κάθειρξη για την επίθεση στο ΠΑΜΕ

Ποιοι είναι παρόντες στη δικαστική αίθουσα

Από την πρώην κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής, αυτοπροσώπως στο δικαστήριο παρίσταται ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος, στον οποίο έχει επιβληθεί δεκαετή κάθειρξη για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Από τους καταδικασθέντες της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, παρίστανται αυτοπροσώπως:

Ι. Άγγος: 9 έτη και 2 μήνες

Αν. Μιχάλαρος, 9 έτη και 2 μήνες

Θ. Τσορβάς, 9 έτη

Ν. Τσορβάς, 9 έτη

Λ. Τσαλίκης, 9 έτη

Από τους καταδικασθέντες της απόπειρας ανθρωποκτονίας Αμπουζίντ Εμπάρακ και της επίθεσης κατά των Αιγύπτιων ψαράδων, παρίστανται αυτοπροσώπως:

Θ. Μαρίας, 7 έτη

Κ. Παπαδόπουλος, 7 έτη

Στα έδρανα των κατηγορουμένων βρίσκονται επίσης:

Χρ. Χατζηδάκης, 6 έτη για την πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση

Β. Σιατούνης, 6 έτη για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση

Αθ. Στράτος, 6 έτη για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ