ΕΛΛΑΔΑ

Χρυσή Αυγή: Στη φυλακή οδηγούνται οι καταδικασθέντες - Στη ΓΑΔΑ ο Νίκος Μιχαλολιάκος

Χρυσή Αυγή: Στη φυλακή οδηγούνται οι καταδικασθέντες - Στη ΓΑΔΑ ο Νίκος Μιχαλολιάκος
CNN Greece/Λευτέρης Παρτσάλης

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι συλλήψεις των καταδικασθέντων της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, ενώ πολλοί εξ αυτών παραδίνονται μόνοι τους, αμέσως μετά την ιστορική απόφαση του δικαστηρίου, που τους έδειξε τον δρόμο της φυλακής.

Ήδη, έχουν μεταφερθεί στη ΓΑΔΑ οι πρώτοι καταδικασθέντες.

Πρόκειται για τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Γιώργο Γερμενή και Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Νίκο Μίχο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο.

Από το «διευθυντήριο» της εγκληματικής οργάνωσης απομένουν πλέον ο Ηλίας Παναγιώταρος και Χρήστος Παππάς. Ο πρώτος που βρισκόταν στην επαρχία, έχει δηλώσει ότι θα παρουσιαστεί στη ΓΑΔΑ όπου αναμένεται.

Επεισοδιακή η φυγή Μιχαλολιάκου

Μάλιστα, η φυγή του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης ήταν επεισοδιακή, καθώς η κόρη του Ουρανία παραπλάνησε τις κάμερες και ο ίδιος επιχείρησε να φύγει από την πίσω πόρτα του σπιτιού του.

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος μετέβη στο ΑΤ Πεύκης για να παραδοθεί, συνοδευόμενος από δύο αμάξια με υποστηρικτές του και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στη ΓΑΔΑ. Η άφιξη του Νίκου Μιχαλολιάκου και της κόρης του Ουρανίας στη ΓΑΔΑ ήταν επεισοδιακή.

Καταγγελία φωτορεπόρτερ για επίθεση

Την ίδια ώρα, επίθεση από υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής δέχτηκε έξω από το σπίτι του Νίκου Μιχαλολιάκου φωτορεπόρτερ του ΑΠΕ-ΜΠΕ που βρίσκονταν εκεί μαζί με άλλους συναδέλφους του και τηλεοπτικά συνεργεία για την κάλυψη της σύλληψης του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης.

Ο φωτορεπόρτερ του ΑΠΕ-ΜΠΕ καταγγέλλει ότι «ενώ στεκόμασταν απέναντι από την πύλη της πολυκατοικίας, κινήθηκαν εναντίον μας, ήρθαν πάνω μας και μας επιτέθηκαν», ο οποίος περιγράφει ως δράστες «4-5 άτομα, ομοιόμορφα ντυμένα, με μαύρη κουκούλα και μπουφάν που έκρυβαν εντελώς τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους και μαύρα γυαλιά». Αφού έσπρωξαν όλους τους φωτορεπόρτερ και τους εικονολήπτες, κατάφεραν να απομονώσουν κάποιους από αυτούς τους οποίους και χτύπησαν. «Με χτυπήσανε, μου έριξαν τη φωτογραφική μηχανή κάτω, χάλασαν τα καλώδια σύνδεσης...», αναφέρει.

«Εμένα με εμπόδισαν να κάνω τη δουλειά μου όπως έπρεπε. Κάποιοι συνάδελφοι ξέφυγαν και κατάφεραν να πάρουν φωτογραφίες. Στα βίντεο φαίνεται η αναστάτωση αλλά όλοι προσπαθούσαν να εστιάσουν στον Μιχαλολιάκο και όχι σε αυτό που συνέβαινε σε εμάς», συμπληρώνει ο φωτορεπόρτερ. Καταγγελία έγινε και στην Άμεση Δράση αφού ο φωτορεπόρτερ κάλεσε αμέσως το 100 και τους ενημέρωσε για την επίθεση.

Ποιοι βρίσκονται στη ΓΑΔΑ

Επίσης στην ΓΑΔΑ μεταφέρθηκαν με οχήματα της Ασφάλειας και οι Γιώργος Πατέλης και Γιάννης Καζαντζόγλου, οι οποίοι είχαν παρουσιαστεί στο Α.Τ. Νίκαιας, ο Αναστάσιος Πανταζής και ο Μάρκος Ευγενικός από το Πέραμα, ο Γ. Τσακανίκας από την Ασφάλεια Νοτιοανατολικής Αττικής, ενώ στην Δραπετσώνα έχει παρουσιαστεί και ο Μάριος Αναδιώτης.

Ένας ακόμα από τους καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής, ο Ιωάννης- Βασίλειος Κομιανός, παρουσιάστηκε αυτοβούλως στην Κέρκυρα.

Όλοι οι καταδικασθέντες, που θα φυλακιστούν σύμφωνα με την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, είτε παραδοθούν είτε συλληφθούν, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες θα οδηγηθούν στην ΓΑΔΑ, όπου έχει διαμορφωθεί ειδικός χώρος για την κράτηση τους στον 7ο όροφο και στη συνέχεια στην Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για τη σήμανση τους και στον εισαγγελέα εκτελέσεως ποινών στο Εφετείο, ο οποίος θα ορίσει και το σωφρονιστικό κατάστημα όπου θα κρατηθεί ο καθένας.

Σημειώνεται πως αμέσως μετά θα οδηγηθούν στο Τμήμα Μεταγωγών για τη μεταγωγή τους στις φυλακές.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η ηγετική ομάδα, εκτός απροόπτου, θα οδηγηθεί στις φυλακές Δομοκού, ενώ οι υπόλοιποι θα μοιραστούν στις ίδιες φυλακές καθώς και στα καταστήματα κράτησης Μαλανδρίνου και Τρικάλων, εκτός και είναι διαφορετικές οι αποφάσεις του αρμόδιου εισαγγελέα.

Πάντως όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αρμόδιος παράγοντας της ΕΛ.ΑΣ, η Ασφάλεια είναι πανέτοιμη να προχωρήσει στην εκτέλεση των συλλήψεων και τη διεκπεραίωση των διαδικασιών.

Για το σκοπό έχουν συσταθεί 20 ομάδες συλλήψεων, οι οποίες είναι στα σημεία που βρίσκονται οι καταδικασθέντες, προκειμένου αν δεν παρουσιαστούν αυτοβούλως, να προχωρήσουν σε συλλήψεις.

Η διαδικασία αυτή θα διαρκέσει αρκετές ώρες δεδομένου ότι για κάθε σύλληψη πρέπει να υπάρχει εισαγγελέας, καθώς οι περισσότεροι είναι στα σπίτια τους.

Στις φυλακές όλοι οι καταδικασθέντες θα παραμείνουν για 14 μέρες σε καραντίνα λόγω Covid-19, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους και στη συνέχεια στα κελιά τους.

Σημειώνεται ότι έχει προβλεφθεί να μην έρχονται σε επαφή με άλλους κρατουμένους, αλλά και μεταξύ τους όσοι βρίσκονται σε διαμάχη, για λόγους ασφαλείας.

Ποιοι οδηγούνται στη φυλακή - Οι ποινές αναλυτικά

Υπενθυμίζεται πως στη φυλακή οδηγούνται:

  • Νίκος Μιχαλολιάκος - 13 έτη κάθειρξη και 6 μήνες
  • Ιωάννης Λαγός - 13 έτη κάθειρξη και 8 μήνες
  • Ηλίας Κασιδιάρης - 13 έτη κάθειρξη και 6 μήνες
  • Γιώργος Γερμενής - 13 έτη κάθειρξη και 6 μήνες
  • Χρήστος Παππάς - 13 έτη κάθειρξη και 3 μήνες
  • Ηλίας Παναγιώταρος - 13 έτη κάθειρξη
  • Αρτέμης Ματθαιόπουλος - 10 έτη κάθειρξη

Τον δρόμο προς τη φυλακή παίρνει και ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, Γιωργος Ρουπακιάς.

Ποιοι άλλοι κατηγορούμενοι της Χρυσής Αυγής θα βρεθούν στη φυλακή

Το δικαστήριο αποφάσισε να στείλει στη φυλακή και τους πρώην βουλευτές που καταδικάστηκαν για «ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση» χωρίς αναγνώριση ελαφρυντικού σε ποινή 6-7 χρόνια κάθειρξη.

Συγκεκριμένα θα πρέπει να εκτίσουν την ποινή τους οι:

  • Παναγιώτης Ηλιόπουλος,
  • Νίκος Κούζηλος
  • Πολύβιος Ζησιμόπουλος
  • Αντώνης Γρέγος
  • Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης

Ποιοι κατηγορούμενοι λαμβάνουν αναστολή

Παράλληλα, για τους Μιχάηλ Αρβανίτη, Ελένη Ζαρούλια, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Στάθη Μπούκουρα, Δημητρη Κουκούτση το δικαστήριο αποφάσισε να δοθεί αναστολή της ποινής τους.

Οι 12 καταδικασθέντες που παραμένουν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους

  • Σκάλκος: 7 έτη κάθειρξη για συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα
  • Δήμου: 7 έτη κάθειρξη για συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα
  • Μαρίας: 7 έτη κάθειρξη για την απόπειρα ανθρωποκτονίας Αμπουζίντ Εμπάρακ – Αιγύπτιοι ψαράδες
  • Αντωνακόπουλος: 3 έτη φυλάκιση και 6 μήνες για την επίθεση στο ΠΑΜΕ
  • Παπαδόπουλος: 7 έτη κάθειρξη για την απόπειρα ανθρωποκτονίας Αμπουζίντ Εμπάρακ – Αιγύπτιοι ψαράδες
  • Καστρινός: 3 έτη φυλάκιση και 6 μήνες για την επίθεση στο ΠΑΜΕ
  • Δασκαλάκης: 5 έτη κάθειρξη για την επίθεση στο ΠΑΜΕ

Σημειώνεται πως για τους πρώην βουλευτές που θα παραμείνουν ελεύθεροι το δικαστήριο επιδίκασε εγγυοδοσία ύψους 20.000 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ