ΕΛΛΑΔΑ

Αυξημένες προκρατήσεις από Γερμανούς τουρίστες, μείωση στην Κω

Αυξημένες προκρατήσεις από Γερμανούς τουρίστες, μείωση στην Κω
Παλαιόχωρα, Κρήτη DeAgostini/Getty Images

Το τελευταίο κύμα προσφύγων που κατέφθασε στην Κω, τη Λέσβο και τη Σάμο είχε σημαντικό αντίκτυπο στις κρατήσεις των Γερμανών σε αυτά τα νησιά, ωστόσο η ζήτηση για την υπόλοιπη Ελλάδα δεν έχει επηρεαστεί καθόλου, σύμφωνα με tour operators και ξενοδόχους.

Η TUI έχει αυτή τη στιγμή αύξηση της τάξης του 12% στις κρατήσεις Γερμανών στην Ελλάδα, με ιδιαίτερη προτίμηση στην Κρήτη, την Κέρκυρα και την ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ η Κως βρίσκεται λίγο χαμηλότερα.

Οι κρατήσεις για τη Λέσβο και τη Σάμο έχουν μειωθεί, όμως τα δύο αυτά νησιά έχουν μικρό ρόλο για την Ελλάδα ως προορισμοί, όπως αναφέρει η γερμανική τουριστική και ταξιδιωτική ιστοσελίδα FVW.

«Ως προς το ζήτημα της διαδρομής των προσφύγων, οι επισκέπτες γνωρίζουν πώς να διαφοροποιηθούν μεταξύ των τουριστικών προορισμών,» σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου της TUΙ.

Η Thomas Cook επιβεβαίωσε ότι η Κρήτη, η Ρόδος, η Κέρκυρα και η Κως βρίσκονται στους τέσσερις δημοφιλέστερους προορισμούς στην Ελλάδα. «Δεν έχουμε καμία ακύρωση για την Ελλάδα. Η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται στην τρίτη θέση των δημοφιλέστερων προορισμών για τους πελάτες μας για το καλοκαίρι του 2016», σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρίας.

Η Alltours από την πλευρά της, λέει ότι οι κρατήσεις για την Κρήτη και τη Ρόδο έχουν εκτιναχθεί ενώ επιβεβαιώνει πως «η Κως και η Σάμος βρίσκονται χαμηλότερα αυτή τη χρονιά, λόγω της κατάστασης με τους πρόσφυγες.»
Συνολικά, ο tour operator διαπιστώνει σταθερά νούμερα για την Ελλάδα ενώ παράλληλα αναμένει μια τάση αύξησης αυτή τη χρονιά.

Οι κρατήσεις των Γερμανών είναι κατά 2%-3% ψηλότερα σε σχέση με την περασμένη χρονιά, ενώ οι συνολικές κρατήσεις από όλες τις αγορές είναι αυξημένες κατά περίπου 5%, σύμφωνα με τον Ανδρέα Ανδρεάδη, πρόεδρο του τουριστικού συνδέσμου ΣΕΤΕ. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, οι κρατήσεις για την Κω είναι μειωμένες κατά 20%.

Ο ξενοδόχος Φραντζής Αργυρόπουλος, που εδρεύει στην Κω, δήλωσε ότι ο όμιλος του έχει δει μείωση κατά 20%-30% στις προκρατήσεις ενώ σε άλλες περιπτώσεις η μείωση κυμαίνεται μεταξύ 35%-45%. Όμως ο ίδιος απορρίπτει τον ισχυρισμό ότι υπάρχει κύμα ακυρώσεων ενώ τονίζει: «Είμαι βέβαιος ότι οι επισκέπτες που είναι ακόμη διστακτικοί θα προχωρήσουν τελικά σε κρατήσεις.» Οι ικανοποιημένοι πελάτες της περασμένης χρονιάς που κάνουν θετικές αναφορές στα σημεία αξιολόγησης στο διαδίκτυο είναι οι «καλύτεροι εκπρόσωποι μας», λέει ο ίδιος.

Η Κως έχει προσελκύσει περίπου 200.000 επισκέπτες από την Γερμανία την περασμένη χρονιά από τους συνολικά 900.000. Το νησί βρίσκεται στην τρίτη θέση των προτιμήσεων ανάμεσα στους ελληνικούς προορισμούς, μετά την Κρήτη και τη Ρόδο. Την περασμένη χρονιά 2,6 εκατομμύρια Γερμανοί έκαναν διακοπές στην Ελλάδα.

Οι μεγάλοι γερμανικοί tour operators αναμένουν την αύξηση των κρατήσεων παρά την άνοδο των τιμών κατά περίπου 3%-4%. Παράλληλα έχουν επεκτείνει τα ξενοδοχειακά χαρτοφυλάκια τους: η TUI κατά 30%, η FTI κατά 15% και η Alltours πρόσθεσε άλλα 40 ξενοδοχεία.

Οι πρόσφυγες διασώζουν την ελληνική ακτοπλοΐα

Σωσίβιο και για το 2016 θα είναι οι πρόσφυγες για την ελληνική ακτοπλοΐα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Ναυτεμπορική.

Το 2015 τα έσοδα των εταιρειών που ενεπλάκησαν στη μεταφορά προσφύγων, είτε με ναυλωμένα πλοία είτε με κανονικά δρομολόγια, ενισχύθηκαν κατά περίπου 30 εκατ. ευρώ, μια χρονιά που -εάν εξαιρεθούν οι πρόσφυγες- η ακτοπλοϊκή κίνηση ήταν μειωμένη κατά 7% σε σχέση με το 2014. Το 2014 ήταν η πρώτη χρόνια μετά το 2008 που παρατηρήθηκε άνοδος της επιβατικής κίνησης (+7%).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ