ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός – ΠΟΕΔΗΝ: Γιατί αυξήθηκαν τα κρούσματα

Κορωνοϊός – ΠΟΕΔΗΝ: Γιατί αυξήθηκαν τα κρούσματα
INTIME/ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στη χώρα μας, προκαλώντας ανησυχία στους αρμόδιους φορείς. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), η αύξηση των κρουσμάτων δεν σχετίζεται μόνο με την μεγάλη διασπορά του ιού στη κοινότητα, αλλά και με την αύξηση του αριθμού των  εργαστηριακών ελέγχων.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του προέδρου της Ομοσπονδίας Μιχάλη Γιαννάκου, τα ημερήσια τεστ σχεδόν διπλασιάστηκαν καθώς γίνονταν από 10.000 με 12.000 τις καθημερινές και 3.000 με 5.000 το Σαββατοκύριακο

Τις τελευταίες 10 ημέρες γίνονται 18.000 με 19.000 τεστ τις καθημερινές και 7.000 τα Σαββατοκύριακα.

Επίσης γίνονται 2.000 κατά μέσο όρο γρήγορα τεστ την ημέρα.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται ο αριθμός των τεστ παραμένει μικρότερος για να εντοπισθεί έγκαιρα ο ιός στη κοινότητα και να απομονωθεί.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως το ΕΚΕΑ που τώρα κάνει 1.600 τεστ την ημέρα τις καθημερινές και 800 το Σαββατοκύριακο θα έπρεπε να αξιοποιηθεί περισσότερο.

«Είχε φθάσει να κάνει 5.000 με 6.000 τεστ ημερησίως. Λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων μείωσε τον αριθμό στα 1000 τις καθημερινές και 400 Σαββατοκύριακο και τις τελευταίες ημέρες το αύξησε. Πολλά Νοσοκομεία στέλνουν τα δείγματα σε ιδιωτικά εργαστήρια και πληρώνουν 40 ευρώ το ένα» αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.

Επιπροσθέτως, σημειώνει πως δεν αξιοποιήθηκε ακόμη η μέθοδος pool που εξετάζει πολλά δείγματα μαζί τα οποία είναι απαραίτητα για την ιχνηλάτηση μεγάλων πληθυσμιακών ομάδων.

Παράλληλα, η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει πως οφείλοντια δεδουλευμένα μηνών σε υπαλλήλους του ΕΚΕΑ:΅«Ακόμη το ΕΚΕΑ κάνει δοκιμές. Είναι κρίμα μεγάλο οι επικουρικοί υπάλληλοι του ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ που προσελήφθησαν για την αντιμετώπιση του κορονοϊου οι οποίοι όλοι ημέρα δουλεύουν τα τεστ να είναι απλήρωτοι οι μισθοί τους. Δουλεύουν μήνες χωρίς να πληρώνονται» καταλήγει.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

NEWSLETTER

ΔΗΜΟΦΙΛΗ