ΕΛΛΑΔΑ

Βασιλακόπουλος: Ο κορωνοϊός δεν πρόκειται να φύγει πριν το καλοκαίρι του 2021

Βασιλακόπουλος: Ο κορωνοϊός δεν πρόκειται να φύγει πριν το καλοκαίρι του 2021
Φωτογραφία αρχείου INTIME / ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας, την ανάγκη τήρησης των μέτρων καθώς και για το πότε αναμένεται να βγει από τη ζωή μας μίλησε ο καθηγητής πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

«Η κατάσταση δεν είναι έκτος ελέγχου, αλλά κρίσιμη και επικίνδυνη, όμως είμαστε καλύτερα απ’ ό,τι όλες ή οι περισσότερες χώρες του βορρά αλλά και του νότου» τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ, εστιάζοντας και στην ανάγκη για τήρηση των μέτρων.

«Το δεύτερο κύμα κορωνοϊού που ζούμε είναι μαζικότερο, όχι φονικότερο… Επειδή ο ιός είναι πολύ μεταδοτικός ένα 10% του πληθυσμού αν δεν πειθαρχεί θα διασπείρει ακόμα περισσότερο τον ιό και θα φτάσουμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις» προειδοποίησε.

«Ο κορωνοϊός δεν πρόκειται να φύγει πριν του χρόνου το καλοκαίρι πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτή την ασύμμετρη απειλή» υπογράμμισε στη συνέχεια.

«Η Πορτογαλία με ανάλογο πληθυσμό είναι πολύ πιο άσχημα από εμάς, με 4.000 κρούσματα (ημερησίως) και άλλες χώρες παίρνουν ακόμα σκληρότερα μέτρα γιατί έχουν ξεφύγει τελείως. Προφανώς θα έχουμε (σ.σ. τα χειρότερα) μπροστά μας αν το ποσοστό στο οποίο εφαρμόσουμε τα ήδη εξαγγελθέντα μέτρα δεν είναι αυτό που πρέπει» τόνισε.

Όπως σημείωσε ο κ. Βασιλακόπουλος, «τα μέτρα δεν φτάνουν πρέπει ο καθένας από εμάς να συμμετέχει στην εφαρμογή τους».

«Για κάθε 100 ασθενείς που μπαίνουν σώζονται 57, αλλά 43 πεθαίνουν. Πρέπει να δεκαπλασιάσουμε τις κλίνες ΜΕΘ για τον κορωνοϊό, και να μην τις χρησιμοποιήσουμε ποτέ, για να μη χάσουμε τόσους ανθρώπους».

Σύμφωνα με τον Θεόδωρο Βασιλακόπουλο, «αρχές Νοεμβρίου 5,6,7 (σ.σ. του μηνός) θα δούμε πόσο πραγματικά βοήθησε η χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους. Το μήνυμα για εφαρμογή και στους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός δεν έγινε σαφές σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας και η κυβέρνηση αναγκάστηκε να λάβει νέα μέτρα».

«Δεν γίνεται απόλυτο lockdown για ψυχολογικούς λογούς, όχι μόνο για οικονομικούς» ξεκαθάρισε στο τέλος ο καθηγητής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ