ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός Σάμος - Κικίλιας: Σε κατάσταση μεγίστης ετοιμότητας τα νοσοκομεία

Σεισμός Σάμος - Κικίλιας: Σε κατάσταση μεγίστης ετοιμότητας τα νοσοκομεία
samos24.gr

Σε κατάσταση μεγίστης ετοιμότητας έχουν ήδη τεθεί τα νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ σε Σάμο και Ικαρία, αναφέρει σε tweet του ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μετά τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,7 της κλίμακας Ρίχτερ ανοιχτά της Σάμου.

Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, μεταβαίνουν άμεσα στη Σάμο διασώστες του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών του ΕΚΑΒ και ο διοικητής της 2ης ΥΠΕ Χρήστος Ροϊλός.

Για τουλάχιστον τέσσερις τραυματίες κάνουν λόγο πληροφορίες μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,7 Ρίχτερ που «χτύπησε» τη Σάμο το μεσημέρι της Παρασκευής.

Ο Αλέξανδρος Λυμπέρης δήμαρχος Δυτικής Σάμου που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία είπε ότι «υπάρχουν καταστροφές σε διάφορα κτήρια, έχει πέσει τοίχος σε ένα σχολείο. Ο κόσμος αντέδρασε με ψυχραιμία, παρότι ήταν πολύ μεγάλη η δόνηση. Δυστυχώς θα υπάρξουν και προβλήματα και ατυχήματα, αλλά για την ώρα δεν μπορώ να μεταφέρω κάτι προς το παρόν. Φοβάμαι ότι θα έχουμε τραυματίες» είπε μιλώντας στο Open TV.

Στη συνέχεια, ο κ. Λυμπέρης αναγκάστηκε να κλείσει εσπευσμένα την επικοινωνία, καθώς όπως είπε «βλέπω τώρα έναν τραυματισμένο άνθρωπο, έχει έρθει ασθενοφόρο να τον πάρει...».

Το νησί είναι σε συναγερμό με τον κόσμο να απομακρύνεται από τις παράκτιες περιοχές ενώ υπάρχουν πρώτες αναφορές για ζημιές.

Μεγάλο τμήμα του ναού στο Καρλόβασι κατέρρευσε, όπως φαίνεται και σε φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, έχουν καταρρεύσει δύο ακατοίκητα κτήρια στο Βαθύ της Σάμου.

Πηγή: Facebook/Samos24.gr

Η ένταση του σεισμού ήταν τέτοια που τρόμαξε τους κατοίκους του νησιού, οι οποίοι και πετάχτηκαν έξω από τα σπίτια τους.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Δυτικής Σάμου, Αλέξανδρο Λυμπέρη, αναφέρθηκε τραυματισμός πολίτη μετά από πτώση τοίχου, όπως γράφει το samosvoice.gr.

Ο σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια και προκάλεσε και παλιρροϊκό κύμα με αποτέλεσμα η θάλασσα να «βγει» στην στεριά.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, η δόνηση σημειώθηκε 19χλμ βόρεια της Σάμου σε θαλάσσια περιοχή.

Το εστιακό βάθος υπολογίζεται σε 2 χλμ.

Λέκκας: Ήταν ένας επιφανειακός σεισμός και έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Ελλάδα

Ήταν ένας επιφανειακός σεισμός και έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Ελλάδα δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, προσθέτοντας πως υπήρξε και προειδοποίηση για ένα μικρό τσουνάμι.

Είπε πως δεν πρέπει να υπάρχει πανικός, σημειώνοντας παράλληλα πως «ο σεισμός ως γεγονός πάντα μας ανησυχεί».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ