ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Μαγιορκίνης: Δραματική αύξηση κρουσμάτων - Έκκληση για χρήση μάσκας παντού

Κορωνοϊός - Μαγιορκίνης: Δραματική αύξηση κρουσμάτων - Έκκληση για χρήση μάσκας παντού
ΙΝΤΙΜΕ

Σημεία εκθετικής αύξησης δείχνει η πανδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα, ξεπερνώντας πλέον τις 2.000 διαγνώσεις ανά ημέρα με μεγαλύτερη επιβάρυνση προς τα βόρεια της χώρας. 

Η Αττική παρουσίασε επιβάρυνση της επιδημιολογική κατάστασης με αύξηση περίπου 30% σε σχέση με την προηγουμένη εβδομάδα- σήμερα ανακοινώθηκαν 542 διαγνώσεις.

Εκρηκτική αύξηση παρατηρήθηκε στη Θεσσαλονίκη -σήμερα ανακοινώθηκαν 595 διαγνώσεις- η οποία ανά μονάδα πληθυσμού παρουσίασε ως και 4 φορές περισσότερες διαγνώσεις σε σύγκριση με την Αττική και η μετάβαση αυτή έγινε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, τόνισε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης.

Η κορύφωση του Rt έγινε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Ακόμη, τόνισε πως η ηλικιακή ομάδα 19-39 «έδωσε» αρκετά κρούσματα, ενώ υπήρξε αύξηση των διαγνώσεων και στην ηλικιακή ομάδα των 65+. Επιπλέον, επιβάρυνση υπάρχει και σε όσους έχουν ηλικία από 40 έως 65 ετών.

Η μετάδοση από φορέα που δεν φορά μάσκα σε κλειστό χώρο, είναι δέκα φορές μεγαλύτερη από κάποιον που φορά.

Παράλληλα, έστειλε το μήνυμα πως «η χαλάρωση είναι επικίνδυνη. Πρέπει να αποφύγουμε τον συγχρωτισμό στους μικρούς χώρους. Φοράμε μάσκα και κρατάμε αποστάσεις».

Η δυναμική του δευτέρου κύματος ενισχύεται μέρα με τη μέρα σε παγκόσμια κλίμακα, ενώ στην Ευρώπη η επιδημία έχει ξεπεράσει τις 10 εκατ. διαγνώσεις από την αρχή, ενώ ο αριθμός των ατόμων που διαγιγνώσκονται κάθε μέρα αγγίζει τις 280.000. Οι χώρες περνούν σε φάση εκθετικής αύξησης και λαμβάνουν αυστηρότερα μέτρα προστασίας, επισήμανε.

Για τα μέτρα σε Θεσσαλονίκη - Σέρρες

Με τη σειρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε πως το σχέδιο μας είναι δυναμικό, εξελίσσεται και προσαρμόζεται στα δεδομένα της πανδημίας.

Όπως είπε ο επιδημιολογικός συναγερμός έκρινε αναγκαία τη λήψη μέτρων σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες, τα οποία εξειδίκευσε.

Όπως είπε και η Μαγνησία εντάσσεται στο κόκκινο μετά την παρατήρηση 135 ενεργών κρουσμάτων ενώ 311 οι επαφές τους είναι σε απομόνωση.

«Είναι ώρα ευθύνης και για να μην θρηνήσουμε εκατόμβες νεκρών πρέπει να λάβουμε αποφάσεις. Τον επόμενο μήνα έχουμε ένα κρίσιμο στοίχημα. Η Ευρώπη δέχεται επιδημιολογική επίθεση και σαν χώρα και σύστημα υγείας θα κρατήσουμε μόνο αν κρατήσουμε τα μέτρα», είπε χαρακτηριστικά.

Παίρνουμε τα κατάλληλα μέτρα, την κατάλληλη στιγμή και πρέπει να δουλέψουμε με τον κερδισμένο χρόνο, αυτό που χρειάζεται στην τεράστια επιμονή και υπομονή που έχουμε κάνει είναι να προσθέσουμε άλλες 30 μέρες.

Υπενθυμίζεται πως ο περιορισμός της κυκλοφορίας ισχύει με τις εξής εξαιρέσεις:

– Από και προς την εργασία, με βεβαίωση από τον εργοδότη.

– Για την μετακίνηση των μαθητών με βεβαίωση του διευθυντή.

Επιτρέπονται οι μετακινήσεις με SMS στο 130333 με τους εξής κωδικούς:
1) Μετακίνηση για λόγους Υγείας (σ.σ. γιατρό, φαρμακείο κλπ)

2) Για κατάστημα ειδών πρώτης ανάγκης

3) Για δημόσια υπηρεσία εφόσον δεν γίνεται ηλεκτρονικά.

4) Για μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, για μεταφορά σε συγγενείς πρώτου βαθμού αν υπάρχει ανάγκη και για μεταφορά μαθητών.

5) Για μετάβαση σε κηδεία υπό τους όρους του νόμου ή για μετάβαση διαζευγμένων γονέων

6) Για σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο, ή κίνηση με κατοικίδιο έως και 2 άτομα. Αλλά και για μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων.

Από τις 21:00 το βράδυ απαγορεύεται η κυκλοφορία εκτός από λόγους εργασίας, υγείας, ή κατοικίδιο πάντα με βεβαίωση ή SMS.

Αναστέλλονται οι αεροπορικές συνδέσεις με το εξωτερικό και δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις εκτός νομού.

Για τα σχολεία

Αναφορικά με τα σχολεία, ο υφυπουργός είπε πως «τα σχολειά αξίζουν πολλά συγχαρητήρια. Έχουμε δει πως δεν υπάρχει μεγάλη ενδοσχολική διασπορά.Το πρόβλημα δεν ήταν τα σχολεία μας. Οι ειδικοί αποφάσισαν πως στα λύκεια σε περιοχές που υπάρχει μεγάλη διασπορά (Θεσσαλονίκη, Σέρρες) είναι επικίνδυνο να μπει ο ιός και σχολεία, για αυτό και αποφασίστηκε η τηλεκπαίδευση».

Τι ισχύει σε TAXI και IX σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης

Ο κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε πως στα Τaxi και τα ΙΧ δεν ισχύουν οι κανόνες σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Για παράδειγμα, στα ΙΧ επιτρέπεται ακόμη ένα άτομο, εάν πρόκειται για θέμα υγείας.

Ένα άτομο δηλαδή μπορεί να έχει και συνοδό. Αντίστοιχα, οι δύο γονείς μπορούν να συνοδέψουν το παιδί τους. Το μόνο που απαιτείται είναι να έχουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Ακόμη, είπε πως καταστήματα με οπτικά και ακουστικά βαρηκοΐας μπορεί να εξυπηρετήσουν μόνο κατόπιν ραντεβού.

Για τις ΜΕΘ

Παίρνοντας το λόγο ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις ΜΕΘ είπε πως δεν ισχύουν όσα λέγονται πως κόσμος έχει μείνει εκτός της Εντατικής Θεραπείας.

«Οι δυνάμεις μας δεν είναι ανεξάντλητες. Το πρόβλημα στη Θεσσαλονίκη είναι μεγάλο, έχουμε αυξήσει τις ΜΕΘ για COVID. Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι στη μάχη, αυξάνουμε τους πόρους για το ΕΣΥ, προχωρούμε σε προσλήψεις. Σε κάθε περίπτωση, η προσπάθειά μας είναι συνεχής. Δεν είναι όμως ανεξάντλητες οι δυνάμεις που έχουμε. Είναι πολύ σημαντικό να τηρήσουμε τα μέτρα προστασίας».

Σοκάρουν οι αριθμοί: 2.166 νέα κρούσματα

Σημειώνεται πως ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.166 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 22 συνδέονται με συρροές και 40 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 44246, εκ των οποίων το 54.7% άνδρες.

Τα 4225 (9.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 14111 (31.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Παράλληλα, 169 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 38 (22.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 89.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 300 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 13 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 655 θανάτους συνολικά στη χώρα. 255 (38.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ