ΕΛΛΑΔΑ

Συλλυπητήρια πολιτικών για τον θάνατο του Παναγιώτη Τέτση

Συλλυπητήρια πολιτικών για τον θάνατο του Παναγιώτη Τέτση
Παναγιώτης Τέτσης (φωτογραφία αρχείου) ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Τη θλίψη τους για τον θάνατο του ζωγράφου Παναγιώτη Τέτση, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών, έπειτα από μάχη με τον καρκίνο, εκφράζουν ο υπουργός Πολιτισμού και οι πολιτικοί αρχηγοί, με συλλυπητήριες δηλώσεις τους.

«Μου είναι δύσκολο να μιλήσω σε παρελθοντικό χρόνο για τον Παναγιώτη Τέτση. Ειδικά, όταν μόλις πριν λίγες μέρες συμμετείχαμε όλοι στην τιμητική βράβευσή του με το Εικαστικό Βραβείο «Γιάννης Μόραλης» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών» αναφέρει στη δήλωσή του ο Αριστείδης Μπαλτάς και συνεχίζει: «Ο Παναγιώτης Τέτσης πάντα θα είναι για όλους μας αυτή η μικρή μα τόσο μεγάλη Ελλάδα την οποία «φιλτράριζε μέσα από την καρδιά του» για να την αποτυπώσει στον καμβά του. «Άρμεγε με τα μάτια του το φως της οικουμένης» και το μετουσίωνε άλλοτε σε μια γοητευτικά απρόβλεπτη Αιγαιοπελαγίτικη θάλασσα, άλλοτε στα αγαπημένα του Υδραίικα άνυδρα βράχια κάτω από το εκτυφλωτικά γυμνό ελλαδικό φως και άλλοτε στα σχεδόν ψυχογραφικά σινικής μελάνης τοπία του».

«Τα μεγάλα και σπουδαία έργα τέχνης υπάρχουν πέρα και μετά τους δημιουργούς τους καθιστώντας τη μνήμη τους άσβεστη και εσαεί παρούσα. Εκφράζω τα θερμά συλλυπητήριά μου για την απώλεια του Παναγιώτη Τέτση και μεταφέρω στους οικείους του τις ευχαριστίες όλων μας για την προσφορά του στην πολιτιστική και πνευματική ζωή του τόπου μας», καταλήγει ο υπουργός Πολιτισμού και αθλητισμού.

«Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη για το θάνατο του ζωγράφου, ακαδημαϊκού δάσκαλου και χαράκτη, Παναγιώτη Τέτση, που έφυγε από τη ζωή στα 91 του χρόνια» αναφέρει ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Eπισημαίνει ότι «η ιδιαίτερη σχέση του με τα χρώματα και το φως, η οποία έδωσε πρωτοπόρα πνοή στο έργο του, καθιστούν τον Παναγιώτη Τέτση έναν από τους πιο σημαντικούς δημιουργούς της ελληνικής ζωγραφικής» και υπογραμμίζει ότι «η απαράμιλλη τέχνη του αποτελεί ανεκτίμητη κληρονομιά για τη χώρα».

Τη θλίψη του εξέφρασε και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας : «Το πάθος του Παναγιώτη Τέτση για τη ζωγραφική του βλέμματος, το τοπίο και τη φύση, το φως και το χρώμα της πατρίδας μας, αλλά ιδιαίτερα της αγαπημένης του Ύδρας, συνέτειναν ώστε να καταξιωθεί ως μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες στην Ιστορία της Σύγχρονης Νεοελληνικής Ζωγραφικής».

«Η αφοσίωση του μεγάλου δασκάλου και ακαδημαϊκού στον Ελληνικό Πολιτισμό και τις αξίες του είναι εμφανής σ´ όλη του την προσωπική και καλλιτεχνική διαδρομή και κυρίως από το κληροδότημα 210 έργων του στην Εθνική Πινακοθήκη και το επίσημο αίτημά του να διατεθούν 20% αυτών, προκειμένου να αγοραστούν έργα τέχνης άλλων καλλιτεχνών που λείπουν από τις συλλογές της», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης κι εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος.

Και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης εξέφρασε τη θλίψη του για την απώλεια του ζωγράφου και ακαδημαϊκού Παναγιώτη Τέτση: «Ο Παναγιώτης Τέτσης μας έμαθε να μη φοβόμαστε όπως αυτός δε φοβήθηκε τον ανταγωνισμό των χρωμάτων με το δυνατό φως του ελληνικού ήλιου. Ευτύχησε να τον προσέξει ο Πικιώνης, να τον στηρίξουν ο Νίκος Χατζηκυριάκος- Γκίκας και ο Ανδρέας Εμπειρίκος και να μαθητεύσει υπό τον K. Παρθένη. Ο "ζωγράφος με τα πινέλα και τα χρώματα" μας έκανε καλύτερους κι αυτό του το χρωστάμε. Μας άφησε σπουδαία κληρονομιά. Τον ευγνωμονούμε».

Από την πλευρά του ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δήλωσε: «Ο Παναγιώτης Τέτσης άφησε πίσω του ένα τεράστιο έργο που αποθεώνει με φως και χρώματα την Ελλάδα. Με το ήθος, την αγάπη του για την πατρίδα του και την απαράμιλλη Τέχνη του, θα συνεχίσει να διδάσκει τις επόμενες γενιές».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ