ΕΛΛΑΔΑ

Κατάκολο: Περίεργη υπόθεση με Τούρκους αστυνομικούς και στελέχη του PKK σε αλιευτικό

Κατάκολο: Περίεργη υπόθεση με Τούρκους αστυνομικούς και στελέχη του PKK σε αλιευτικό
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS / ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Μια περίεργη ιστορία ήρθε στο φως της δημοσιότητας μετά την κατάπλευση του αλιευτικού «NEMO» στο λιμάνι του Κατάκολου στην Ηλεία, καθώς στο σκάφος επέβαιναν 20 Τούρκοι αστυνομικοί 10 Κούρδοι, πανεπιστημιακοί, ένας βουλευτής κι ένας δημοσιογράφος.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την τοπική ιστοσελίδα ilialive.gr, σχεδόν οι μισοί από τους επιβάτες αποτελούν στόχους του καθεστώτος Ερντογάν και φέρονται να εγκατέλειψαν τη χώρα για να αποφύγουν τις συλλήψεις.

Ειδικότερα, μεταξύ των 65 επιβατών, υπήρχαν 20 Τούρκοι αστυνομικοί - «Γκιουλενιστές», όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση Ερντογάν, και 10 Κούρδοι του PKK, που θέλησαν μαζί με μετανάστες από το Αφγανιστάν και το Ιράκ (κυρίως κουρδικής καταγωγής και αυτοί), να διαφύγουν στην Ιταλία και την Ευρώπη.

Η ταυτότητα των επιβατών αποκαλύφθηκε από τον Λιμενάρχη Κατάκολου, Δημήτρη Παπαηλιού, ο οποίος – γνωρίζοντας καλά την τουρκική γλώσσα – κατόρθωσε να καταλάβει ότι κάτι περίεργο συνέβαινε με το πλήρωμα του αλιευτικού.

Όταν το πλοίο κατέπλευσε στο λιμάνι, ένας από τους Τούρκους αστυνομικούς αποκάλυψε την ταυτότητά του.

Πηγή: ilialive.gr

«Είμαστε από την Τουρκία και ήμασταν αστυνομικοί. Πρέπει να φύγουμε από εδώ», είπε στους δημοσιογράφους, δείχνοντας μια φωτογραφία στο κινητό του με την στολή του, θέλοντας να αποδείξει ότι λέει αλήθεια.

Μεταξύ του πληρώματος και ο Αζάντ, Κούρδος δημοσιογράφος, ο οποίος διώχθηκε και φυλακίστηκε για τρία χρόνια από το καθεστώς, ακολουθώντας την τύχη και άλλων ομοεθνών του.

Πηγή: ilialive.gr

«Η φυλακή είναι σκληρή. Δεν έχουν καμία σχέση οι Αρχές της Τουρκίας με αυτές στην Ελλάδα. Θέλω να φύγω για όποια χώρα μπορώ να συνεννοηθώ στα αγγλικά, να μπορέσω να συνεχίσω τη ζωή μου. Μακάρι να μπορούσα να φτάσω στον Καναδά, αλλά δεν γίνεται. Έχω αφήσει πίσω τους δικούς μου ανθρώπους και ξέρω ότι δεν μπορώ να επιστρέψω ξανά για να τους δω, ακόμα και όταν αυτοί θα φύγουν από τη ζωή. Δεν μπορώ όμως να μείνω στην Τουρκία. Εάν μείνω θα καταλήξω και πάλι στη φυλακή», είπε ο Αζάντ.

Την ίδια ώρα, η αστυνομία εντόπισε τρεις Τούρκους υπήκοους που μπήκαν παράνομα στη χώρα σε τυχαίο έλεγχο της ομάδας ΔΙΑΣ στην Αθήνα.

Οι τρεις άνδρες -δύο αστυνομικοί και ένας γιατρός- παραδέχτηκαν ότι τους κυνηγούσε το καθεστώς Ερντογάν και ότι μπήκαν παράνομα στη χώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ