ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown: Τι απάντησαν Μητσοτάκης - Τσιόδρας για επάρκεια ΜΕΘ και «επιλογή» ασθενών

Lockdown: Τι απάντησαν Μητσοτάκης - Τσιόδρας για επάρκεια ΜΕΘ και «επιλογή» ασθενών
ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Τη διαβεβαίωση ότι υπάρχει επάρκεια σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ώστε να μη χρειάζεται να γίνει επιλογή ασθενών για εισαγωγή στις εντατικές έκαναν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Σωτήρης Τσιόδρας

«Παίρνουμε τα μέτρα σήμερα για να μη χρειαστεί να ληφθεί τέτοια απόφαση που σε άλλες χώρες πήραν. Αν δεν παίρναμε τα μέτρα σήμερα και περιμέναμε μια ή δυο εβδομάδες, θα φτάναμε σε αυτό το σημείο. Θα είχαμε τέτοιες πιέσεις στο ΕΣΥ που δεν θα μπορούσε να τις διαχειριστεί» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας λέγοντας ότι «έχουμε ακόμη σημαντικές δυνατότητες στο ΕΣΥ, και δεν φτάσαμε στα όριά μας. Αλλά αν είχαμε φτάσει στα όριά μας και παίρναμε τα μέτρα θα ήταν αργά».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης σε δημοσιεύματα «στον υπόκοσμο του διαδικτύου» -όπως είπε- «ότι υπάρχουν ασθενείς που δεν πεθαίνουν σε ΜΕΘ αλλά σε θαλάμους» και επικαλέστηκε προσωπική εμπειρία ότι «οι ίδιες οικογένειες επιλέγουν συνειδητά σε συνεργασία με τους γιατρούς, να μην διασωληνώσουν αγαπημένους τους, για τους οποίους η διασωλήνωση θα ήταν μια επώδυνη παράταση ενός νομοτελειακά προδιαγεγραμμένου τέλους. Τα λέω για να αποφύγω αυτά τα οποία κάποιοι ενδεχομένως θα θέλουν να πουν προσβάλλοντας τους γιατρούς και όσους εμπλέκονται στη διαδικασία».

Ο κ. Μητσοτάκης κατέληξε λέγοντας ότι «αυτό που περιγράφω είναι τελείως διαφορετικό από αυτό που συνέβη σε άλλες χώρες όπως στην Ιταλία, όπου φτάνανε περισσότεροι στα νοσοκομεία απ’ όσους μπορούσαν τα νοσοκομεία να διαχειριστούν. Αυτό δεν θα γίνει στην Ελλάδα, και ο λόγος που δεν θα γίνει, είναι αυτά τα μέτρα που παίρνουμε σήμερα και πιστεύω ότι θα αποδώσουν».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας ανέφερε ότι «κάθε χρόνο με την εποχική γρίπη, αντιμετωπίζεται αυτό το πρόβλημα στις ΜΕΘ της χώρας μας, και φυσικά και στην καθημερινή ιατρική πρακτική το ότι ο γιατρός συνεννοείται με το συγγενικό περιβάλλον σε έναν άνθρωπο που είναι υπερήλικας, έχει πολλαπλά προβλήματα υγείας, σε έναν άνθρωπο που θα ταλαιπωρηθεί ενδεχομένως και θα παραταθεί η διαδικασία του θανάτου παρά η ίδια η ζωή, γίνεται η επιλογή αυτή. Αυτό το κάνουν οι γιατροί με βαθιά συναίσθηση του καθήκοντος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ