ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Σχέδιο σαρωτικών ελέγχων της ΕΛ.ΑΣ. για τους παραβάτες των μέτρων του lockdown

Κορωνοϊός: Σχέδιο σαρωτικών ελέγχων της ΕΛ.ΑΣ. για τους παραβάτες των μέτρων του lockdown
ΙΝΤΙΜΕ/ ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ

5.000 αστυνομικοί, ελικόπτερα, σταθερά μπλόκα και σαρωτικοί έλεγχοι αποτελούν το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛΑΣ για τον εντοπισμό όσων παραβιάζουν τα μέτρα της καραντίνας.

50 σταθερά σημεία έχουν δημιουργηθεί για να κάνουν ελέγχους που ξεκινούν από τα νότια προάστια συνεχίζουν όλη τη παραλιακή, τον Πειραιά μέχρι τη Σαλαμίνα, ενώ από την αντίθετη κατεύθυνση, τα Μεσόγεια, τις δυο εθνικές οδούς, αλλά και το κέντρο, ξεκινώντας από το Σύνταγμα, τη Βασιλίσσης Σοφίας, την Αλεξάνδρας, τη Μεσογείων και την Κηφισίας.

Στα διόδια θα υπάρχουν σταθερά όλο το 24ωρο μπλόκα ώστε να «αποστειρωθεί» η είσοδος και η έξοδος, ενώ μαζικοί έλεγχοι θα γίνονται σε αεροδρόμια τρένα και λεωφορεία.

Από το πρωί μπλοκ για τη βεβαίωση παραβάσεων έχουν παραλάβει εκτός από τους αστυνομικούς της Τροχαίας και οι αστυνομικοί της άμεσης δράσης, ενώ σταθερή παρουσία της ΕΛΑΣ θα υπάρχει στις πλατείες.

Οι αρχές θα είναι επίσης σε απευθείας επαφή με εισαγγελείς για την οποιαδήποτε καταγγελία συγκέντρωσης ατόμων σε σπίτι, ενώ drone θα δίνουν εικόνα από αέρος για την κατάσταση σε όλες τις περιοχές.

Πάντως ήδη από το πρωί ο αρχηγός της ΕΛΑΣ έχει δώσει εντολή για ανάκληση των αδειών των αστυνομικών.

Χαρδαλιάς: Διπλάσια τα πρόστιμα

Σημειώνεται ότι όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη σημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, τα πρόστιμα πλέον είναι διπλάσια.

Ειδικότερα, στα φυσικά πρόσωπα που δεν τηρούν την υποχρέωση χρήσης μάσκας, τους κανόνες τήρησης αποστάσεων και τους λοιπούς κανόνες μετακίνησης με sms, επιβάλλεται πλέον για κάθε παράβαση διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ.

Στις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που λειτουργούν κατά παράβαση της αναστολής λειτουργίας τους επιβάλλεται για κάθε παράβαση διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ, ενώ στα φυσικά πρόσωπα που έχουν την ευθύνη λειτουργίας επιβάλλεται για την ίδια παράβαση πρόστιμο 3.000 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ