ΕΛΛΑΔΑ

Διγαλάκης: Τα δραστικά μέτρα στα πανεπιστήμια, αναγκαιότητα που επιτέλους αναγνωρίζεται

Διγαλάκης: Τα δραστικά μέτρα στα πανεπιστήμια, αναγκαιότητα που επιτέλους αναγνωρίζεται
Φωτογραφία αρχείου ΙΝΤΙΜΕ/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Την ανάγκη «κοινού βηματισμού» Πολιτείας, αστυνομικών και ακαδημαϊκών αρχών, προκειμένου να ενισχυθεί η προστασία των πανεπιστημίων, τόνισε ο υφυπουργός Παιδείας, Βασίλης Διγαλάκης.

«Η ανάληψη δραστικών μέτρων για την ενίσχυση της προστασίας των πανεπιστημίων από όσους τα απειλούν και τα καταστρέφουν είναι μια αναγκαιότητα που επιτέλους αναγνωρίζεται», τόνισε ο κ. Διγαλάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Επισήμανε, δε, ότι η παρέμβαση, την οποία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, «κινείται σωστά» σε τρεις άξονες (σώμα προστασίας, μέσα ασφάλειας, ποινική νομοθεσία), «γιατί δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις ένα πρόβλημα με αποσπασματικές κινήσεις».

«Απαιτείται συνολικότερη προσέγγιση, σταθερότητα και επιμονή», υπογράμμισε ο κ. Διγαλάκης. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός «θα ενισχύσουν την προστασία των Ιδρυμάτων από κακόβουλες και παράνομες ενέργειες και θα βοηθήσουν να γυρίσουμε σελίδα σε αυτή τη χρόνια παθογένεια που ψυχορραγεί».

Αναλυτικότερα, αναφερόμενος στο σώμα προστασίας των πανεπιστημίων, ο κ. Διγαλάκης ξεκαθάρισε ότι θα είναι ένα σώμα ενταγμένο στα ΑΕΙ και θα έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ειδική εκπαίδευση, με σκοπό την περιφρούρηση του ακαδημαϊκού χώρου και την αποτροπή τέλεσης εγκληματικών συμπεριφορών εντός του. Όπως εξήγησε, όταν απαιτείται, το σώμα θα μπορεί να ζητά άμεσα τη συνδρομή της αστυνομίας. Άλλωστε, τάχθηκε υπέρ της ύπαρξης ενός επιχειρησιακού σχεδίου ασφαλείας σε κάθε πανεπιστήμιο, το οποίο θα διαχειρίζεται το εν λόγω σώμα, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Επιπλέον, ερωτώμενος γιατί η νομοθέτηση περί ασύλου δεν κατέστη τελικά αρκετή για τη «θωράκιση» των πανεπιστημίων από κακοποιά στοιχεία, ο κ. Διγαλάκης απάντησε ότι, αντιθέτως, έχει φέρει αποτελέσματα.

«Φαινόμενα όπως το παρεμπόριο, οι καταλήψεις και άλλες έκνομες ενέργειες έχουν περιοριστεί αισθητά», επισήμανε. Επίσης, έκανε λόγο για «παθογένεια δεκαετιών», ενώ προσέθεσε ότι «για καιρό, εκτός από το κλίμα εκφοβισμού, υπήρχε όχι μόνο ανοχή, αλλά ιδεολογική κάλυψη και πολιτική δικαιολόγηση» έκνομων ενεργειών.

Τόνισε, ωστόσο, ότι η διάταξη για το άσυλο αποτέλεσε «αναγκαία προϋπόθεση για να αφήσουμε πίσω όλα αυτά».

«Τώρα προχωράμε με πιο στοχευμένες παρεμβάσεις. Το σημαντικότερο είναι να υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση», σημείωσε.

Τέλος, αναφορικά με την αναγκαστική μεταφορά των αμφιθεάτρων σε διαδικτυακές πλατφόρμες και την εφαρμογή της τηλεκπαίδεσης στα πανεπιστήμια, ο υφυπουργός ανέφερε ότι στην παρούσα φάση, το μέτρο αυτό αποτελεί «ευθυγράμμιση» με τα γενικότερα περιοριστικά μέτρα.

Όσο για το μέλλον του χειμερινού εξαμήνου και της εξεταστικής του, ο κ. Διγαλάκης ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «είναι πρόωρο να μιλήσουμε αυτή τη στιγμή για το τέλος του εξαμήνου και της εξεταστικής», υπενθυμίζοντας, ωστόσο, ότι υπάρχει στη διάθεση του υπουργείου «το δοκιμασμένο μοντέλο του περασμένου Ιουνίου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ