ΕΛΛΑΔΑ

Πόσο θα κοστίσει φέτος ο Χριστουγεννιάτικος στολισμός στο Δήμο Αθηναίων

Πόσο θα κοστίσει φέτος ο Χριστουγεννιάτικος στολισμός στο Δήμο Αθηναίων
ΙΝΤΙΜΕ/ ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Στο φετινό κόστος του εορταστικού στολισμού του Δήμου Αθηναίων αναφέρεται ο δήμος Αθηναίων, τονίζοντας ότι με το διαγωνισμό ύψους 599.800 ευρώ, ο εορταστικός στολισμός που θα αγοραστεί «δεν είναι μόνο για μία χρονιά». 

«Αντιθέτως θα προστεθεί στον περσινό εξοπλισμό των δωρεών, με αποτέλεσμα το φως και η λάμψη των Χριστουγέννων να φτάσει σε ακόμα περισσότερα σημεία της Αθήνας. Τώρα που είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ», τονίζει σε ανακοίνωσή της η δημοτική Αρχή Μπακογιάννη, διευκρινίζοντας ότι είναι αυτονόητο πως η συγκεκριμένη δαπάνη δεν θα επηρεάσει στο ελάχιστο το εκτεταμένο πλέγμα κοινωνικών παρεμβάσεων που έχει σχεδιάσει ο Δήμος Αθηναίων για το επόμενο διάστημα.

Παράλληλα, υπενθυμίζει ότι όταν ανέλαβε τη διοίκηση ακύρωσε το διαγωνισμό της προκατόχου της για αγορά στολισμού ύψους 1.794.063 ευρώ. Αντ΄ αυτού, σημειώνει, χωρίς να στοιχίσει «ούτε ένα ευρώ» στους δημότες, «ο περσινός στολισμός και φωτισμός της Αθήνας ήταν ο πιο εκτεταμένος των τελευταίων χρόνων».

«Καθώς μέσω του προγράμματος «Υιοθέτησε την Πόλη σου» κεντρικοί δρόμοι, λεωφόροι και πλατείες της πρωτεύουσας «υιοθετήθηκαν» από δωρητές (εταιρίες, ιδρύματα, οργανισμούς, φορείς κ.α.). Για πρώτη φορά πέρυσι απέκτησαν Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα γειτονιές της πόλης που οι κάτοικοι τους δεν είχαν δει ποτέ δημόσιο στολισμό».

Τα φετινά Χριστούγεννα η Αθήνα «θα λάμψει ακόμα περισσότερο» σημειώνεται στην ανακοίνωση, επισημαίνοντας ότι «αυτό αποτελεί καθήκον και υποχρέωση αλλά - κυρίως - αίτημα των κατοίκων και του εμπορικού κόσμου σε αυτές τις δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες. Φέτος περισσότερο από ποτέ η Αθήνα πρέπει να εκπέμψει μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας».

Ακόμη, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ότι από τον περασμένο Ιούλιο, η Οικονομική Επιτροπή «είχε αποφασίσει να γίνει διαγωνισμός για τον έγκαιρο στολισμό-αποστολισμό της πόλης κόστους 371.729,68 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) που να αφορά το 2020 αλλά και το 2021. 'Αρα το πραγματικό κόστος είναι 185.864,84 ευρώ, για κάθε έτος, καθώς διαπιστώθηκε ότι λόγω του μειωμένου εδώ και πολλά χρόνια προσωπικού του δήμου, η διαδικασία στολισμού-αποστολισμού άφηνε χιλιάδες αιτήματα δημοτών σχετικά με θέματα ηλεκτροφωτισμού της πόλης σε εκκρεμότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα - κάτι το οποίο με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται ότι δεν θα ξανασυμβεί».

«Αυτά είναι τα πραγματικά στοιχεία ώστε να σταματήσουν οι κακοπροαίρετες ανακρίβειες σε μια περίοδο που η κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ. Ο Δήμος Αθηναίων σε αυτή την προσπάθεια θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή», καταλήγει η ανακοίνωση.

Η δημοτική παράταξη «Ανοιχτή Πόλη», με ανακοίνωσή της επικρίνει τη Δημοτική Αρχή, τονίζοντας ότι «κατανοεί την ανάγκη, σε ανθρώπινο, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, να ζήσουμε την επικείμενη εορταστική περίοδο σε όσο το δυνατόν πιο κανονικές συνθήκες. Ωστόσο, θεωρούμε τη διάθεση αυτών των ποσών αλόγιστη σπατάλη, ειδικά αφού ο δήμος θα μπορούσε να στολίσει αξιοπρεπώς την πόλη, με τους πόρους που ήδη διαθέτει».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ