ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία - Κρήτη: Πλημμύρες, κατολισθήσεις και ανυπολόγιστες ζημιές σε Χερσόνησο και Μάλια

Κακοκαιρία - Κρήτη: Πλημμύρες, κατολισθήσεις και ανυπολόγιστες ζημιές σε Χερσόνησο και Μάλια
INTIME NEWS

Συνεχίζεται η κακοκαιρία που πλήττει την Κρήτη με τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν για συνέχιση των έντονων καιρικών φαινομένων, ενώ οι αρχές καλούν τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους. 

Με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας για έξι μήνες η Δημοτική Ενότητα Καστελλίου και η Δημοτική Ενότητα Θραψανού του Δήμου Μινώα Πεδιάδας της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης.

Στόχος της απόφασης αυτής, είναι η αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και η διαχείριση των συνεπειών από πλημμυρικά, κατολισθητικά κλπ φαινόμενα που προέκυψαν από τις ισχυρές βροχοπτώσεις που εκδηλώθηκαν στις 6 και 7 Νοεμβρίου στις παραπάνω περιοχές στη διάρκεια της κακοκαιρίας.

Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές στη Χερσόνησο και τα Μάλια, με τους κατοίκους να βρίσκονται σε απόγνωση καθώς τα σπίτια τους έχουν καταστραφεί από τα ορμητικά νερά. Οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, ισόγεια κτίσματα, αυλές καθώς και επιχειρήσεις πλημμύρισαν, ενώ αυτοκίνητα σε πολλές περιπτώσεις παρασύρθηκαν από τα νερά.

Τις πληγείσες από την κακοκαιρία περιοχές του Δήμου Χερσονήσου επισκέφθηκε ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης. Συνοδευόμενος από τον αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου, Νίκο Συριγωνάκη, και τον δήμαρχο Χερσονήσου, Γιάννη Σέγκο, παρουσία και του επικεφαλής Πολιτικής Προστασίας, Μανόλη Παραβολιδάκη, έκανε αυτοψία σε Μάλια, Σταλίδα, Χερσόνησο, Ανάληψη, όπου καταγράφονται πρωτόγνωρες ζημιές εντός των οικισμών από την ορμή και τον όγκο των υδάτων που παρέσυραν κάθε εμπόδιο στο πέρασμά τους.

Όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Αρναουτάκης, προτεραιότητα τις πρώτες ώρες της καταστροφής ήταν η ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής ενώ αμέσως μετά το τέλος της κακοκαιρίας, πρωτεύει η καταγραφή και η αποτύπωση των ζημιών.

Σε συνεργασία με τον δήμαρχο, ο περιφερειάρχης Κρήτης ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία των αρμοδίων υπουργείων για να κινηθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες για την αποκατάσταση των ζημιών και τις απαιτούμενες αποζημιώσεις.

Στην Σητεία, με κοινή απόφαση του δημάρχου και του αρμοδίου αντιδημάρχου, μετά την κατολίσθηση μέρος τοιχίου του προαυλίου χώρου στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Σητείας, θα παραμείνει κλειστό μέχρι νεοτέρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ