ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Θεσσαλονίκη: Στο 32% η θετικότητα μία βδομάδα μετά το lockdown

Κορωνοϊός - Θεσσαλονίκη: Στο 32% η θετικότητα μία βδομάδα μετά το lockdown
INTIME NEWS/ ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ

Ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι μία εβδομάδα μετά την επιβολή lockdown στη Θεσσαλονίκη, η θετικότητα βρίσκεται στο 32%, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.  

Όπως σημείωσε ο υπουργός, πρόκειται για μια τεράστια διασπορά, ενώ σε οριακό σημείο βρίσκεται το σύστημα υγείας στην πόλη. Όπως έγινε γνωστό, στο ΑΧΕΠΑ όπου δεν υπάρχει κλίνη ΜΕΘ, εκκενώθηκαν η 3η Χειρουργική και η Νευροχειρουργική Κλινική, για να μετατραπούν σε κλινικές-COVID.

«Η σημερινή εφημερία ξεκίνησε με 7 κενές κλίνες ΜΕΘ«, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η διοίκηση του ΑΧΕΠΑ.

Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών του ΑΧΕΠΑ, Θανάσης Σούλης, «αυστηροποιούνται και τα κριτήρια με βάση τα οποία εμείς θα προχωρούμε στη μηχανική υποστήριξη ασθενών, όταν φτάνουν στο σημείο να μην μπορούν να ανταποκριθούν. Διότι πλέον δεν υπάρχει η δυνατότητα». Ωστόσο, η διοίκηση του ΑΧΕΠΑ διέψευσε ρητά τις δηλώσεις του κ. Σιούλη, περί έλλειψης κλινών εντατικής θεραπείας λόγω κάλυψής τους και επιλογής ασθενών.

Το Διαβαλκανικό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη ανακοίνωσε πώς θέτει στη διάθεση του ΕΣΥ 50 κλίνες, εκ των οποίων 5 κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς οι οποίοι δεν νοσηλεύονται για Covid-19. Ασθενείς οι οποίοι ήδη νοσηλεύονται για άλλα νοσήματα μπορούν να μεταφερθούν στο Διαβαλκανικό της Θεσσαλονίκης, αφήνοντας κενές θέσεις νοσηλείας στα κρατικά νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό.

Δυνατότητα 22.492 τεστ κορωνοϊού την ημέρα

Σύμφωνα με τον κ. Κικίλιας, 224 κέντρα υγείας και περιφερειακά ιατρεία στις 7 Υγειονομικές Περιφέρειες έχουν ριχτεί στη μάχη για τον κορωνοϊό. Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι στη χώρα μας έχουν διενεργηθεί παραπάνω από 2 εκατ. τεστ και επισήμανε ότι τον Νοέμβριο μπορούμε να κάνουμε κατά μέσο όρο 22.492 τεστ την ημέρα. Υπογράμμισε πως η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που έχει χρησιμοποιήσει rapid test πάνω από 98%.

Σε ό,τι αφορά με το testing στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, είπε πως γίνεται πλέον το 30% των τεστ και τόνισε πως αυτό είναι μια πάρα πολύ μεγάλη βοήθεια για το ΕΣΥ και τα νοσοκομεία, γιατί στις εφημερίες στην Αττική οι μισοί πλέον ασθενείς πηγαίνουν σε κέντρα υγείας και κάνουν το τεστ για τον κορωνοϊό και δεν χρειάζεται να πάνε στα ΤΕΠ και στις εφημερίες των νοσοκομείων.

Στο σύνολο της χώρας πηγαίνει το 30% πλέον να εξεταστεί ή να λάβει ιατρικές οδηγίες σε κάθε εφημερία που υπάρχει στα κέντρα υγείας ή στα περιφερειακά ιατρεία. Ο υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε πως το ΕΣΥ προσφέρει υπηρεσίες σε όλους όσοι έχουν ανάγκη και όχι μόνο στον κορωνοϊό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ