ΕΛΛΑΔΑ

«Κάντε εχθρό σας τη μετριότητα»: Ο Άλμπερτ Μπουρλά από το ΑΠΘ στην κορυφή της Pfizer

«Κάντε εχθρό σας τη μετριότητα»: Ο Άλμπερτ Μπουρλά από το ΑΠΘ στην κορυφή της Pfizer
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Pablo Martinez Monsivais

«Μην περιορίζετε τα όνειρά σας. Αυτός ο κόσμος μπορεί να γίνει δικός σας, αλλά για να πετύχετε τα όνειρα του αύριο, επικεντρωθείτε στο να κάνετε άριστα τη δουλειά του σήμερα. Κάντε εχθρό σας τη μετριότητα». Αυτό ήταν το μήνυμα του Άλμπερτ Μπουρλά προς τους φοιτητές του ΑΠΘ, κατά την τελετή αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα, τον Δεκέμβριο του 2019.

«Βάζετε καθημερινά πολύ ψηλά τον πήχη. Όχι στον μέσο όρο. Αλλά στο καλύτερο προηγούμενο άλμα. Κι όταν τον ξεπεράσετε, βάλτε τον πήχη ψηλότερα. Ξανά, ξανά και ξανά», είπε ο Δρ. Μποουρλά, απευθυνόμενος στο διδακτικό και ακαδημαϊκό προσωπικό, όταν αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, στις 18 Δεκεμβρίου 2019.

Τη Δευτέρα, τα εργαστήρια Pfizer και BioNTech ανακοίνωσαν ένα «αποτελεσματικό σε ποσοστό 90%» εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, με τον επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, να κάνει λόγο για «ενθαρρυντικά νέα».

Έχοντας διαγράψει μια λαμπρή καριέρα που τον οδήγησε στο τιμόνι μιας εκ των μεγαλύτερων φαρμακοβιομηχανιών του κόσμου, της Pfizer, παραδέχθηκε στην ομιλία του ότι η συμβολή του ΑΠΘ στην επιτυχία του υπερβαίνει τα όρια της επιστημονικής γνώσης καθώς καθηγητές και συμφοιτητές διαμόρφωσαν την προσωπικότητα του από τα 18 έως 28 του χρόνια, τη δεκαετία στην οποία φοίτησε στο πανεπιστήμιο.

«Το Αριστοτέλειο διαμόρφωσε τον χαρακτήρα μου και ολοκλήρωσε την προσωπικότητά μου στην πιο κρίσιμη γι' αυτό δεκαετία της ζωής μου. Από τα 18 μέχρι τα 28 μου χρόνια. Μέσα στους κόλπους του δεν απέκτησα μόνον γνώσεις, αλλά κυρίως κουλτούρα, αξίες και ιδανικά, που με έκαναν αυτό που είμαι και με έφεραν στη θέση που βρίσκομαι σήμερα».

Στην ομιλία του με θέμα «Σκέψεις για το μέλλον της Βιο-φαρμακευτικής έρευνας / Reflections on the future of Biopharmaceutical research», ο ανέπτυξε τη σημασία των καινοτόμων φαρμάκων και θεραπειών για τη βελτίωση του προσδόκιμου ζωής των ασθενών, καθώς και της ποιότητας της ζωής τους, δίνοντας έμφαση στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην αντιμετώπιση του καρκίνου.

Ο Δρ. Μπουρλά γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στην Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από όπου αποφοίτησε το 1986.

Ολοκλήρωσε τη διδακτορική διατριβή του το 1991 στην ίδια Σχολή, στο αντικείμενο της Βιοτεχνολογίας της Αναπαραγωγής, υπό την καθοδήγηση του αείμνηστου καθηγητή, Παύλου Τσακάλωφ.

Από τα έδρανα του ΑΠΘ στην κορυφή της Pfizer

Ο Δρ. Μπουρλά πρωτοξεκίνησε την καριέρα του στην εταιρεία Pfizer στην Ελλάδα το 1993 και τρία χρόνια αργότερα μετακινήθηκε στις Βρυξέλλες ξεκινώντας μια διεθνή καριέρα, κατά τη διάρκεια της οποίας εργάστηκε και στις πέντε ηπείρους, ενώ έζησε σε οκτώ διαφορετικές πόλεις, πέντε διαφορετικών χωρών.

Το 2001 μετέβη στις ΗΠΑ, όπου ανέλαβε τη θέση του Διευθυντή Μάρκετινγκ. Το 2006 επανήλθε στην Ευρώπη και ανέλαβε Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Τμήματος της εταιρείας με έδρα το Παρίσι, ενώ αργότερα ορίστηκε ως υπεύθυνος για την Ασία, την Αφρική και τις χώρες του Ειρηνικού ωκεανού.

Το 2010 επέστρεψε στη Νέα Υόρκη ως επικεφαλής του Τμήματος «καθιερωμένων προϊόντων». Το 2014 ανέλαβε πρόεδρος του Τμήματος Ογκολογικών προϊόντων και Εμβολίων και δύο χρόνια αργότερα ορίστηκε ως υπεύθυνος των καινοτόμων προϊόντων της Pfizer.

Το 2018 ορίστηκε Chief Operating Officer και εκλέχθηκε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας. Κατά τη θητεία του στη θέση αυτή ηγήθηκε των εμπορικών, στρατηγικών και κατασκευαστικών δραστηριοτήτων, καθώς και αυτών που αφορούν στο τμήμα της εταιρείας για τα προϊόντα με παγκόσμια κάλυψη. Παράλληλα, διετέλεσε πρόεδρος της Επιτροπής Προτεραιότητας Χαρτοφυλακίου Έρευνας, της αρχαιότερης εκτελεστικής επιτροπής, η οποία κατανέμει πόρους στα ερευνητικά εγχειρήματα της Pfizer, ετησίως.

Τον Οκτώβριο του 2018, εξελέγη ως Chief Executive Officer και ανέλαβε καθήκοντα τον Ιανουάριο του 2019. Τους πρώτους επτά μήνες, ως Διευθύνων Σύμβουλος, διενήργησε μία σειρά από επιχειρηματικές κινήσεις ώστε να επαναπροσδιορίσει την Pfizer ως μία βιοφαρμακευτική εταιρεία, ιδιαίτερα βασισμένη στην έρευνα. Πραγματοποίησε μία κοινοπραξία της Pfizer Consumer Health με την GlaxoSmithKline, δημιουργώντας το μεγαλύτερο και πλέον διαφοροποιημένο οργανισμό στον τομέα των υπηρεσιών υγείας, παγκοσμίως.

Τέλος, προώθησε μία νέα φιλοσοφία εσωτερικών αξιών και έθεσε τη Pfizer σε μια πορεία με κύριο σκοπό την ανάπτυξη και καινοτομία, που αλλάζουν τις ζωές των ασθενών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ