ΕΛΛΑΔΑ

Κρήτη: Οι κάτοικοι μετρούν πληγές - Μεγάλες οι καταστροφές σε Χερσόνησο, Μάλια και Σταλίδα

Κρήτη: Οι κάτοικοι μετρούν πληγές - Μεγάλες οι καταστροφές σε Χερσόνησο, Μάλια και Σταλίδα
ΙΝΤΙΜΕ

Δύσκολη ήταν η χθεσινή μέρα για τους κατοίκους του δήμου Χερσονήσου στην Κρήτη λόγω της κακοκαιρίας που «σάρωσε» μεγάλο μέρος του νησιού.

Από τις πρωινές ώρες της Τρίτης «άνοιξαν» οι ουρανοί, με το νερό να πέφτει για ώρες σε πρωτόγνωρες ποσότητες, μετατρέποντας τη Χερσόνησο, τα Μάλια, τη Σταλίδα και την ευρύτερη περιοχή σε «ποτάμι» με ορμητικούς χειμάρρους να απειλούν ακόμα και ανθρώπινες ζωές.

Οι καταστροφές σε σπίτια, μαγαζιά, ξενοδοχεία και δρόμους ήταν πολύ μεγάλες.

Οι πολίτες και οι επαγγελματίες του δήμου δεν πίστευαν στα μάτια τους, αντικρίζοντας τις περιουσίες τους να έχουν θαφτεί στις λάσπες, όπως αναφέρεται και στο δημοσίευμα του neakriti.gr.

Έχουν πληγεί τρεις φορές σε διάστημα λίγων ημερών

Μέσα σε λίγες μέρες, οι κάτοικοι των περιοχών αυτών έχουν πληγεί τρεις φορές.

Την πρώτη φορά είδαν το χαλάζι σε μέγεθος καρυδιού να καταστρέφει τις ελιές τους και να «πληγώνει» τις τουριστικές επιχειρήσεις και τα μαγαζιά.

Τη δεύτερη φορά είδαν τους ουρανούς να ανοίγουν και να τους πλημμυρίζουν σπίτια, κτηνοτροφικές μονάδες, δρόμους και μαγαζιά, προκαλώντας τους ακόμα μεγαλύτερες καταστροφές.

Και πάνω που προσπαθούσαν να καταγράψουν τις πληγές τους και να βάλουν σε μια τάξη τις διεκδικήσεις τους για αποζημιώσεις, ήρθε χθες το πρωί το χειρότερο χτύπημά τους από πρωτόγνωρης έντασης και μεγέθους βροχοπτώσεις.

Βέβαια, οι έντονες βροχές υπήρχαν καθ’ όλη της διάρκεια της νύχτας από Δευτέρα προς το ξημέρωμα της Τρίτης. Ωστόσο, οι μεγαλύτερες και οι πιο καταστροφικές και ανεξέλεγκτες βροχοπτώσεις ξεκίνησαν χθες γύρω στις 10 πρωί, μετατρέποντας αρκετές περιοχές του Ηρακλείου και της Ανατολικής Κρήτης σε χειμάρρους, λίμνες και σε περιοχές που θύμιζαν βομβαρδισμένο τοπίο.

Το φαινόμενο ήταν τόσο έντονο και απότομο, που ο κόσμος αιφνιδιάστηκε, με συνέπεια να κινδυνεύσουν άνθρωποι που σώθηκαν χάρη στην άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ.

Στο δήμο Χερσονήσου χρειάστηκε οι αρμόδιοι να επέμβουν τουλάχιστον σε οκτώ απεγκλωβισμούς.

Καρέ - καρέ συγκλονιστική επιχείρηση διάσωσης

Καρέ - καρέ καταγράφηκε η επιχείρηση διάσωσης μιας γυναίκας στα Μάλια.

Η γυναίκα, σύμφωνα με το neakriti.gr, μετέβη σε χωράφι για να πάει στο σπίτι των παιδιών της, αλλά γρήγορα η περιοχή πλημμύρισε και το νερό ανέβηκε σε επικίνδυνο σημείο.

Με προσεκτικές κινήσεις πολίτες βοήθησαν τη γυναίκα να διασχίσει τα ορμητικά νερά και να περάσει από τη μια πλευρά του δρόμου στην άλλη, σε ασφαλές σημείο.

Κατολισθήσεις στο Ηράκλειο

Κατολισθήσεις έχουν καταγραφεί σε ένα μεγάλο εύρος των οδικών δικτύων της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, ενώ από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κρήτης υπήρξε χθες η ενημέρωση ότι έχει αποκλειστεί η παλαιά εθνική οδός από τον κόμβο Σταλίδας-Μοχού έως τον κόμβο Σισίου.

Επίσης, έχει κλείσει το τμήμα του ΒΟΑΚ στην περιοχή Σεληναρίου, γιατί έχουν πέσει βράχοι στο οδόστρωμα.

Τέλος, έχει κλείσει η 2η έξοδος Χερσονήσου του ΒΟΑΚ (πριν τη σήραγγα Σταλίδας με κατεύθυνση ανατολικά) γιατί έχει καταστραφεί το οδόστρωμα.

Μετρούν πληγές στο Καστέλι

Στο μεταξύ, με κομμένη την ανάσα οι κάτοικοι του δήμου Μινώα Πεδιάδος και κυρίως στην ευρύτερη περιοχή του Καστελίου μετρούν τις πληγές τους.

Μιλώντας στη Νέα Κρήτη χθες, κάτοικος του Σκλαβεροχωρίου τόνισε:

«Εμείς σήμερα (σ.σ. χθες) δεν είχαμε ζημιές. Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά τις ευθύνες, τις ομολόγησε ο ίδιος ο δήμαρχος σε μας, λέγοντας ότι κατά τη σύμβαση του αεροδρομίου δεν υπήρχε καμιά αντιπλημμυρική μελέτη για την περιοχή. Όπως μας ανέφερε χαρακτηριστικά, “τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις”. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και για τη διέλευση του δρόμου του ΒΟΑΚ που θα ενώνει το νέο διεθνές αεροδρόμιο δεν έχουν προβλεφθεί μια σειρά από σοβαρά ζητήματα. Το ακόμα τραγικότερο είναι ότι ο δρόμος θα αποκόπτει τα δύο χωριά, χωρίς να υπάρχει ανισόπεδος κόμβος».

Οι απεγκλωβισμοί

Χθες το βράδυ, η Πυροσβεστική ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε επιχειρήσεις απεγκλωβισμού για 32 άτομα, που χρειάστηκε να μεταφερθούν σε ασφαλές σημείο, ενώ 70 κλήσεις έγιναν μέχρι το βράδυ χθες για άντληση υδάτων σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «λόγω των έντονων βροχοπτώσεων που εκδηλώθηκαν τις πρωινές ώρες της 10ης Νοεμβρίου, το Περιφερειακό Κέντρο Επιχειρήσεων Ηρακλείου Κρήτης έχει δεχτεί 400 κλήσεις κυρίως για αντλήσεις υδάτων, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 25 μεταφορές ατόμων σε ασφαλές σημείο.

Οι περιοχές όπου τα φαινόμενα εκδηλώθηκαν εντονότερα ήταν: Χερσόνησος, Ανισαράς, Γούβες, Γούρνες, Ανάληψη, Σταλίδα και Μάλια.

Επίσης, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρεθύμνου έχει δεχτεί 70 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 7 μεταφορές ατόμων σε ασφαλές σημείο.

Με εντολή του αρχηγού Π.Σ., αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης έχουν τεθεί σε κατάσταση γενικής επιφυλακής.

Δεδομένου ότι το φαινόμενο των έντονων βροχοπτώσεων είναι σε εξέλιξη, παρακαλούμε τους συμπολίτες μας στην περιφέρεια Κρήτης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, και σε περίπτωση εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών».

Στην Κρήτη κυβερνητικό κλιμάκιο

Σήμερα, εξάλλου, θα βρίσκεται στην Κρήτη κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον υφυπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο, προκειμένου να δει από κοντά τις καταστροφές που προκάλεσε η σφοδρή κακοκαιρία.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τον κ. Λιβάνιο θα συνοδεύσει ο υφυπουργός Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Κλειστά σχολεία

Κλειστά θα μείνουν και σήμερα τα σχολεία σε Μυλοπόταμο και Χερσόνησο.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο Δήμος Μυλοποτάμου, η διακοπή των μαθημάτων από χθες αφορά σε βρεφονηπιακούς-παιδικούς σταθμούς, νήπια, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια.

Ο Δήμος Χερσονήσου, εξάλλου, ανακοίνωσε ότι, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, παιδικοί σταθμοί, νήπια και δημοτικά σχολεία για σήμερα Τετάρτη αναστέλλουν τη λειτουργία τους.

Την ίδια στιγμή, τα μαθήματα σε γυμνάσια και λύκεια θα πραγματοποιηθούν κανονικά, καθώς γίνονται μέσω τηλεκπαίδευσης.

Φιλοξενία στους πληγέντες

Ο Δήμος Χερσονήσου ανακοινώνει την παροχή προσωρινής φιλοξενίας οικογενειών και ατόμων που δεν είναι δυνατή η διαβίωση στις οικίες τους, καθώς επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που ξεκίνησαν από προχθές το βράδυ στην ευρύτερη περιοχή.

Όσοι έχουν πληγεί μπορούν να μεταβούν άμεσα στο ξενοδοχείο Palmera (25ης Μαρτίου 14, Λιμ. Χερσονήσου, τηλ. 28970/22.481).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ