ΕΛΛΑΔΑ

Τουρκική προκλητικότητα: Νέα Navtex για το Oruc Reis

Τουρκική προκλητικότητα: Νέα Navtex για το Oruc Reis
(AP Photo/Burhan Ozbilici)

Νέα Navtex εξέδωσαν οι τουρκικές Αρχές για το ερευνητικό Oruc Reis την Τετάρτη.

H νέα παράνομη οδηγία προς ναυτιλλομένους αφορά σε περιοχή νότια του Καστελόριζου και έχει ισχύ έως τις 23 Νοεμβρίου.

Η προηγούμενη Navtex για το Oruc Reis έληγε στις 14 Νοεμβρίου, ωστόσο η τουρκική πλευρά έσπευσε να την ανανεώσει γρήγορα -κάτι το οποίο είχε κάνει και την προηγούμενη φορά.

Η επικοινωνία Δένδια – Τσαβούσογλου και το «παράθυρο» για συνάντηση

Υπενθυμίζεται πως την Κυριακή οι Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχαν τηλεφωνική επικοινωνία.

Όπως ανέφερε το σχετικό tweet του ΥΠΕΞ, κατά τη διάρκεια του τηλεφωνήματος συζητήθηκαν οι συνθήκες που θα επέτρεπαν μια συνάντηση των δύο υπουργών στο κοντινό μέλλον.

Η Ε.Ε. έχει ζητήσει από την Τουρκία να αποσαφηνίσει τη στάση της μέχρι το Δεκέμβριο, ωστόσο η Άγκυρα έχει επιμείνει στην προκλητική της στάση το τελευταίο διάστημα.

Εξέδωσε νέες Navtex για έρευνες του Oruc Reis ενώ σειρά Τούρκων αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, συνεχίζουν την εμπρηστική ρητορική απέναντι στη χώρα μας.

Το περασμένο διάστημα, ο Ακάρ έχει... καλέσει την Ελλάδα να εγκαταλείψει «την κακομαθημένη συμπεριφορά και τους εγωισμούς» ενώ σε άλλη περίπτωση υποστήριξε πως η Τουρκία είναι «έτοιμη με 60 πλοία στο Αιγαίο».

Εκτός από την Ελλάδα και την Κύπρο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει κηρύξει «πόλεμο» και στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος έχει πολλάκις δηλώσει πως ο Μακρόν χρειάζεται «ψυχιατρική εξέταση» - κάτι που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Με τη σειρά του ο Γάλλος πρόεδρος σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, κατηγόρησε την Τουρκία ότι «έχει αυτοκρατορικές τάσεις στην ανατολική Μεσόγειο», υπογραμμίζοντας πως «αυτό υπονομεύει τη σταθερότητα της περιοχής».

«Ποια είναι η επιθυμία μας; Η αποκλιμάκωση, να μας σεβαστεί η Τουρκία, ο Τούρκος Πρόεδρος να σεβαστεί τη Γαλλία, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις αξίες της, να μην ψεύδεται, να μην προσβάλλει. Θα ήταν κάτι το εξαιρετικό και πιστεύω πως είναι το ελάχιστο. Στη συνέχεια, ο Τούρκος Πρόεδρος θα πρέπει να σταθεί στο ύψος της ιστορίας της χώρας του και να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες κατά της Ευρώπης. Αυτή είναι η θέση μου», υπογράμμισε – μεταξύ άλλων – ο Εμανουέλ Μακρόν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ