ΕΛΛΑΔΑ

Γιάννης Μουζάλας: Πρέπει να προετοιμαζόμαστε για μεγάλο αριθμό προσφύγων

Γιάννης Μουζάλας: Πρέπει να προετοιμαζόμαστε για μεγάλο αριθμό προσφύγων
EUROKINISSI

Την εκτίμησή του ότι δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα, επανέλαβε στην ομιλία του στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, συμπληρώνοντας πως το πέρασμα της Ειδομένης πρέπει να θεωρείται κλειστό.

Ο κ. Μουζάλας χαρακτήρισε την παρούσα φάση ως “καινούρια κατάσταση” και πρόσθεσε ότι “το βάρος θα το μοιραστεί όλη η κοινωνία”. Επιπλέον, αναφέρθηκε στο γεγονός, αλλά και στην τεράστια προσπάθεια που κατεβλήθη το προηγούμενο διάστημα, με αποτέλεσμα να διέλθουν από την χώρα 850.000 πρόσφυγες "και ευρύτερα στην κοινωνία κανείς δεν πήρε είδηση".

"Πρέπει να προετοιμαζόμαστε για μεγάλο αριθμό", επανέλαβε, προσθέτοντας ότι επί του παρόντος η προσπάθεια επικεντρώνεται στο να συγκεντρωθούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι σε "πολύ προσωρινές" εγκαταστάσεις.

"Χτίζουμε 10.000 θέσεις την εβδομάδα" είπε ο κ. Μουζάλας προσθέτοντας ότι μετά την συγκέντρωσή τους θα "δούμε την διανομή τους", επισημαίνοντας ότι "στην αρχή μιας κρίσης προσπαθείς να λύσεις το άμεσο πρόβλημα".

Επισήμανε, επίσης, ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο ζήτημα, ενώ ταυτόχρονα ο κρατικός μηχανισμός είχε "μάθει αλλιώς, στην αποτροπή και τον εγκλεισμό, ενώ τώρα λειτουργεί αλλιώς".

Οι πρόσφυγες πρέπει να πεισθούν πως αυτός ο δρόμος είναι κλειστός, είπε αναφερόμενος στην Ειδομένη, λέγοντας πως "θέλουμε να κατέβουν προς τα κάτω", και πρόσθεσε ότι θα τους παρασχεθεί υγειονομική φροντίδα και τροφή και ότι με χρονικό ορίζοντα ενός μηνός, οι εγκλωβισμένοι θα μπορούν να διαβιούν με αξιοπρεπείς συνθήκες.

"Περάσαμε δύσκολα, αλλά όχι γιατί φταίμε", είπε σχετικά με την Ευρώπη, προσθέτοντας ότι αφενός μεν οι Ευρωπαίοι, "δεν έχουν τίποτα να πουν τώρα", αφετέρου δε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε αντιστοιχία με τις υποχρεώσεις της σε αντίθεση με την Ευρώπη που δεν είναι.

"Έχουμε πολιτική υποστήριξη από την Ευρώπη, αλλά όχι πρακτική και αυτό είναι που θα προσπαθήσει να αντιπαλέψει ο Αλέξης Τσίπρας" τόνισε ο κ. Μουζάλας.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο κ. Μουζάλας ανέφερε ότι εργαλεία της Ελλάδας είναι η μετεγκατάσταση, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η μετεγκατάσταση από την Ελλάδα μόνο προς την Ευρώπη θα δημιουργούσε πόλο έλξης προσφυγικών ροών, ενώ η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως η μετεγκατάσταση πρέπει να γίνεται από Τουρκία, Ιορδανία και Λίβανο.

Ως δεύτερο εργαλείο ανέφερε "όσο κι αν δεν αρέσει σε ορισμένους" το ΝΑΤΟ, του οποίου το σχέδιο για την μείωση των ροών "θέλουμε να πετύχει", και ως τρίτο εργαλείο την επιστροφή μεταναστών, επισημαίνοντας ότι ένα κράτος πρέπει να δουλεύει με διεθνείς κανόνες και συνθήκες.

Ο υπουργός αναπληρωτής Μεταναστευτικής Πολιτικής είπε ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από οικονομική βοήθεια, επισημαίνοντας ότι σε αυτό το ζήτημα στην Ευρώπη θα υπάρξει πολύ μεγάλο παζάρι.

Επιθυμία της Ελλάδας είναι τα χρήματα να δίνονται στον εθνικό σχεδιασμό καθώς "όσοι έλθουν να δουλέψουν εδώ θα χρησιμοποιήσουν τις υποδομές της χώρας", ανέφερε ο κ. Μουζάλας.

"Δεν θέλουμε η ανθρωπιστική βοήθεια να γίνει το όχημα εξυπηρέτησης ευρωπαϊκών αναγκών", πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι η πλειοψηφία όσων έλθουν να δουλέψουν στην Ελλάδα, να είναι από την Ελλάδα, ενώ και τα υλικά αγαθά που θα καταναλώνονται να είναι ελληνικής προέλευσης.

Τόνισε ότι η αλληλεγγύη πρέπει να μετατραπεί από τον ΣΥΡΙΖΑ σε διαρκές κίνημα, προσθέτοντας "με τέτοιο τρόπο που, μεταξύ άλλων, να μπορεί να πάρει χρήματα από την Ευρώπη, όπως και οι άλλες οργανώσεις". Τέλος, ο υπουργός αναπληρωτής Μεταναστευτικής Πολιτικής εξέφρασε την πεποίθηση του ότι η χώρα και ο ελληνικός λαός θα τα καταφέρουν.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ