ΕΛΛΑΔΑ

Ρέθυμνο: Σοβαρές οι ζημιές στο μεγαλύτερο μέρος του νομού

Ρέθυμνο: Σοβαρές οι ζημιές στο μεγαλύτερο μέρος του νομού
ΙΝΤΙΜΕ

Πολλά είναι τα προβλήματα που σημειώθηκαν στο Ρέθυμνο, μετά τη σφοδρή κακοκαιρία που «χτύπησε» την Κρήτη.

Την διακοπή στην τροφοδοσία του νερού άρδευσης από το Φράγμα Ποταμών του Δήμου Αμαρίου στο Ρέθυμνο, προκάλεσε ζημιά που οφείλεται σε βλάβη στον κεντρικό αγωγό, «απότοκο των έντονων καιρικών φαινομένων που επικράτησαν τις προηγούμενες ώρες, στην περιοχή του ποταμού Πλατανιά Ρεθύμνου» όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης ΑΕ».

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η έντονη και παρατεταμένη βροχόπτωση προκάλεσε διάβρωση της υφιστάμενης αγροτικής οδοποιίας της οποίας ακολούθησε η αποκάλυψη του αγωγού.

Τα συνεργεία του ΟΑΚ έχουν εντοπίσει τη ζημιά και εργάζονται για την άμεση αποκατάσταση της, η οποία θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν τις επόμενες ώρες στην περιοχή.

Στο μεταξύ, πολλές καταστροφές έχει υποστεί το αγροτικό οδικό δίκτυο και πλήθος τμημάτων του επαρχιακού δικτύου σε Ανώγεια, Αμάρι, Άγιο ΒΑσίλειο, Μυλοπόταμο και Νότιο Ρέθυμνο. Λάσπες, βράχοι, χώματα, φερτά υλικά από τα βουνά και κομμένοι δρόμοι είναι η εικόνα υπό το φως του ήλιου.

Η οδική επικοινωνία μεταξύ αρκετών οικισμών και χωριών της ενδοχώρας έχει διακοπεί, ενώ υπάρχουν ζημιές σε γέφυρες σε Σφακάκι, Σταυρωμένο, Ανώγεια, καθώς και το Κουρταλιώτικο Φαράγγι παραμένει κλειστό.

Με σχολεία να παραμένουν κλειστά και τα συνεργεία μηχανημάτων της περιφέρειας των δήμων και ιδιωτών να έχουν ριχτεί στη μάχη για καθαρισμούς δρόμων ώστε να καταστούν προσπελάσιμοι οι δρόμοι, όλα δείχνουν, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή, πως ο νομός θα δώσει μεγάλη μάχη το επόμενο διάστημα για να επιστρέψει στην κανονικότητα.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο νομός

Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κηρύχθηκε η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες.

Ειδικότερα, με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κηρύσσεται σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου της Περιφέρειας Κρήτης (εκτός του Δήμου Ρεθύμνης), για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών από πλημμυρικά, κατολισθητικά και λοιπά φαινόμενα που προέκυψαν από τις ισχυρές βροχοπτώσεις που εκδηλώθηκαν στις 10-11-2020.

Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης των φαινομένων και για έξι μήνες, ήτοι έως και 10 Μαΐου 2021.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Ρεθύμνης είναι ήδη κηρυγμένος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας έως 26-02-2021, λόγω καταστροφών που προκλήθηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (καταιγίδες, έντονες βροχοπτώσεις, θυελλώδεις άνεμοι) που εκδηλώθηκαν στις 25-02-2019 και εξαιτίας των έντονων καταστροφικών φαινομένων στις 10-11-2020, η απόφαση αυτή παρατείνεται έως και 10 Μαΐου 2021.

Επιπλέον, με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ενεργοποίησε την Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων σε περιοχές της ΠΕ Ηρακλείου και ΠΕ Ρεθύμνου που επλήγησαν από πλημμυρικά φαινόμενα από 6-10 Νοεμβρίου 2020.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό και η διάθεση -η οποία είναι δωρεάν- των σχετικών χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων, αναμένεται άμεσα, προς υποβοήθηση του έργου όλων των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών της πλημμύρας.

Ειδικότερα, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η οποία αποτελεί και το αρμόδιο εθνικό σημείο επαφής με την Υπηρεσία Copernicus, διαθέτει όλα τα χαρτογραφικά στοιχεία προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την καλύτερη εκτέλεση του έργου τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ