ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: SOS «εκπέμπει» η Λάρισα - Τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων, γέμισαν οι ΜΕΘ

Κορωνοϊός: SOS «εκπέμπει» η Λάρισα - Τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων, γέμισαν οι ΜΕΘ
ΙΝΤΙΜΕ/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Οριακή είναι η κατάσταση στη Λάρισα, όπου σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ καταγράφηκαν 160 κρούσματα Covid 19 το τελευταίο 24ωρο και η πίεση στο νοσοκομείο είναι ασφυκτική με τους γιατρούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, σημειώνοντας ότι αντέχουν ακόμα για μισή εφημερία. Όπως αναφέρουν, έχουν καλυφθεί όλες οι κλίνες ΜΕΘ και μένει πλέον μόνο μία.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος ένωσης νοσοκομειακών γιατρών Λάρισας Νίκος Νταφούλης, το νοσοκομείο δεν αντέχει άλλο γιατί μεγάλο κομμάτι και γιατρών και νοσηλευτών βγαίνει θετικό. Την ίδια ώρα, όπως προβλέπεται τίθενται και οι επαφές τους σε καραντίνα.

«Η κατάσταση στο νοσοκομείο της Λάρισας έχει αρχίσει να δυσκολεύει πολύ», φτάνοντας στα όριά της, σημείωσε σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ.

Χθες οι οκτώ κλίνες της ΜΕΘ του νοσοκομείου άδειασαν. Σήμερα όμως οι επτά έχουν καλυφθεί και μένει μόνο μία. Όπως λένε οι γιατροί του νοσοκομείου, αντέχουν ακόμη για μισή εφημερία.

Η κατάσταση χειροτερεύει μέρα με τη μέρα, υπογράμμισε από την πλευρά του ο Δημήτρης Μπάμπαλης, διευθυντής τμήματος επειγόντων νοσοκομείου Λάρισας.

«Δεν έχουμε φτάσει ακόμη στην κορύφωση, αλλά παρόλα αυτά χθες δημιουργήσαμε 8 κλίνες ΜΕΘ κλείνοντας όλες τις κλίνες κανονικές ΜΕΘ, 20 στο σύνολο και αυτή τη στιγμή είναι κατειλημμένα τα 19 από τα 20 κρεβάτια», ανέφερε.

Ο πρόεδρος εργαζομένων ΕΚΑΒ Θεσσαλίας Γιάννης Γούλας από την πλευρά του εξηγεί ότι οι 9 στις 10 διακομιδές είναι Covid.

«Εφιστούμε την προσοχή στους πολίτες της Θεσσαλίας και ειδικά της Λάρισας, να τηρούν τα μέτρα και να βγαίνουν αν και εφόσον αυτό είναι αναγκαίο και μόνο», προσθέτει.

«Ίσως και αυτή την ύστατη στιγμή υπάρχει χρόνος μέσω της επίταξης του ιδιωτικού τομέα, όχι με αγοραίους όρους, άλλα με όρους επίταξης και τα ιδιωτικά εργαστήρια να μπουν όλοι στη μάχη του κορωνοϊού γιατί η επόμενη μέρα είναι δύσκολη και το σύστημα μπορεί να καταρρεύσει τις επόμενες μέρες», τονίζει από την πλευρά του ο Αθανάσιος Αθανασιάδης, παθολόγος, αντιπρόεδρος νοσοκομειακών γιατρών Λάρισας.

Κικίλιας: Iδιωτικές κλίνες ΜΕΘ στην μάχη κατά του κορωνοϊού

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξή του στον Σκαι, δίνοντας διευκρινίσεις για τις ΜΕΘ, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι αξιοποιούνται ιδιωτικές κλίνες ΜΕΘ, στις οποίες μεταφέρονται non covid περιστατικά, και οι ΜΕΘ αυτές παρέχονται στο ΕΣΥ.

Ο κ. Κικίλιας διευκρίνισε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό είναι για ανθρώπους που δεν έχουν κορωνοϊό. Δηλαδή τροχαία, ανθρώπους με καρδιακά προβλήματα, εγκεφαλικά και σοβαρά χειρουργεία.

Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι η κατάσταση πιέζει το σύστημα υγείας και εξήγησε ότι κάθε επιβαρυμένη περιοχή θα παρέχει βοήθεια σε άλλες.

«Έχω δώσει έγκριση να πηγαίνουν περιστατικά και στη Λάρισα ενώ θα μπορούν να γίνονται αεροδιακομιδές με κάψουλες από τη βόρεια Ελλάδα. Η Λάρισα θα τη στηρίξει η Λαμία, η Λαμία τη Χαλκίδα και πάει λέγοντας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ