ΕΛΛΑΔΑ

«Επιχείρηση» Πολυτεχνείο: Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για τη 17η Νοεμβρίου

«Επιχείρηση» Πολυτεχνείο: Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για τη 17η Νοεμβρίου
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Σε εξέλιξη βρίσκονται τα επιχειρησιακά σχέδια της ΕΛ.ΑΣ. για την 17 Νοέμβρη, ημέρα που φέτος θα εορταστεί κάτω από διαφορετικές συνθήκες λόγω πανδημίας η εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Η απόφαση να μην γίνουν συγκεντρώσεις για λόγους δημόσιας υγείας έχει φέρει την ΕΛ.ΑΣ. μπροστά σε νέα δεδομένα, καθώς οι αντιδράσεις είναι πολλές και ήδη αριστεριστές και αναρχικές οργανώσεις κάνουν καλέσματα σε γνωστή ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου για συγκεντρώσεις παρά την απαγόρευση.

Ήδη από χθες το βράδυ βρίσκονται μέσα στο χώρο του Πολυτεχνείου στη Πατησίων περίπου 40 άτομα, που υποστηρίζουν ότι θα παραμείνουν κάνοντας συνελεύσεις.

Επίσης, διανεμήθηκαν φυλλάδια που καλούσαν τον κόσμο για συγκέντρωση στο Πολυτεχνείο (βλ. φωτογραφίες).

Ωστόσο, το σχέδιο προέβλεπε να κλείσει από χθες το βράδυ το πανεπιστημιακό ίδρυμα και να παραδοθεί για φύλαξη στην αστυνομία.

Ισχυρές, πάντως, αστυνομικές δυνάμεις, διμοιρίες των ΜΑΤ και ΟΠΚΕ βρίσκονται περιμετρικά του Πολυτεχνείου ενώ σήμερα ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης καλεί σε ευρεία σύσκεψη τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. για να δώσει τις τελικές εντολές, ώστε οι επόμενες κινήσεις των Αρχών να γίνουν με βάση τα νέα δεδομένα.

Ήδη, χθες, στη γενική αστυνομική διεύθυνση έγινε ευρεία σύσκεψη των προϊστάμενων νευραλγικών υπηρεσιών και δημιουργήθηκε ένας πρώτος επιχειρησιακός «χάρτης» που προβλέπει την ανάπτυξη περίπου 5.000 αστυνομικών στην Αττική ενώ έγινε σαφές ότι δεν πρέπει να επιτραπεί συγκέντρωση ατόμων σε κανένα σημείο.

Επίσης, καθορίστηκε η διαδικασία μέσα από την οποία θα μπορούν απρόσκοπτα ολιγομελείς αντιπροσωπίες των κομμάτων να καταθέτουν στεφάνι στο Πολυτεχνείο –υπό αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα.

Πάντως δυνάμεις θα αναπτυχθούν κανονικά γύρω από την αμερικανική πρεσβεία ενώ περιπολίες θα υπάρχουν στα Εξάρχεια και γύρω από το Μουσείο για να δίνουν εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων σε περίπτωση συγκέντρωσης ατόμων.

Το πιθανότερο, επίσης, είναι να βγει και διαταγή από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. ότι για λόγους δημόσιας υγείας απαγορεύονται συναθροίσεις και πορείες για την συγκεκριμένη ημέρα.

Εν το μεταξύ, από αύριο όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα θα είναι σε επιτήρηση από την αστυνομία και κυρίως η ΑΣΟΕΕ -μετά, μάλιστα, και τα τελευταία γεγονότα με τον πρύτανη, υπό το φόβο και το ενδεχόμενο να μετατραπούν σε σημεία επεισοδίων και έντασης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ