ΕΛΛΑΔΑ

Παραδίδoνται το Σάββατο στην κυκλοφορία οι «Τρύπες Καραμανλή»

Παραδίδoνται το Σάββατο στην κυκλοφορία οι «Τρύπες Καραμανλή»
INTIME / ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Στην κυκλοφορία δίνονται από το πρωί του Σαββάτου οι σήραγγες «Λουμπάρδα», ευρύτερα γνωστές ως «Τρύπες του Καραμανλή», με κατεύθυνση προς το Σούνιο, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών στήριξης.

Πριν από 1,5 μήνα εντοπίστηκαν ρωγμές στους βράχους με αποτέλεσμα η κατάσταση στο σημείο να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, καθώς υπήρχε φόβος να αποκολληθούν πιο βαριές πέτρες που φτάνουν ακόμα και τον ένα τόνο.

Οι σήραγγες στη Λ. Αθηνών-Σουνίου (Ε.Ο. 91) άρχισαν να κατασκευάζεται το 1954, επί υπουργίας του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Μετά την κακοκαιρία «Ιανός», η οποία στο Λεκανοπέδιο έπληξε τα ανατολικά προάστια, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Διεύθυνσης Διαχείρησης Μητροπολιτικών Υποδομών της Περιφέρειας Αττικής, διαπίστωσαν πως μια τριχοειδής ρωγμή στο βράχο είχε βαθύνει επικίνδυνα.

Αμέσως κλήθηκε ειδικός γεωτεχνικός ο οποίος πήγε επί τόπου στη Βάρκιζα και επιβεβαίωσε ότι υπήρχε μεγάλη πιθανότητα ο βράχος να αποκοληθεί, με αποτέλεσμα ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης να δώσει εντολή να κλείσει ο δρόμος και να ξεκινήσουν γρήγορα τα έργα.

Ο βράχος δεν μπορούσε να αποκοπεί με εκρηκτικά γιατί θα επηρεαζόταν το σύνολο του βράχου και ενδεχομένως να καταστρεφόταν στο σύνολό της η σήραγγα.

Οι ειδικοί κατέληξαν τελικά στην μέθοδο της αδιατάραχτης κοπής, με ένα ειδικό τρυπάνι που λέγεται wagon drill. Το ευτύχημα ήταν ότι το εσωτερικό του βράχου είναι υγιές και έτσι το τοπόσημο, που ενώνει παραλιακά την πρωτεύουσα με το Σούνιο, παρέμεινε ακέραιο.

Η αποκολλημένη μάζα έπεσε στο οδόστρωμα και τεμαχίστηκε. Τα τεμάχια του βράχου χρησιμοποιήθηκαν για τα συρματοκιβώτια, τα λεγόμενα ζαρζανέτια. Με αυτά χτίστηκε ένας τοίχος ύψους τεσσάρων μέτρων και από τις δυο μεριές του δρόμου, ώστε να συγκρατεί νερά και πέτρες. Πάνω από τη σύραγγα τοποθετήθηκε ένας πτερυγότοιχος. Δηλαδή, ένας φράχτης προκειμένου να αποκλειστεί και η παραμικρή πιθανότητα κάθε πετραδάκι που ξέμεινε από το καθάρισμα, να πέσει.

Επί τη ευκαιρία, τοποθετήθηκαν στηθαία ασφαλείας και νέα κράσπεδα, διόρθωσε την ανάποδη κλίση που είχε ο δρόμος, διαμόρφωσε πεζοδρόμια και εγκατέστησε φωτισμό led μέσα και έξω από τις σήραγγες.

Το CNN Greece είχε βρεθεί στο σημείο όταν έκλεισε ο δρόμος στην κυκλοφορία και είχε καταγράψει την κατάσταση.

Συνεργεία της Περιφέρειας Αττικής, βρίσκονται στο σημείο και πραγματοποιούν εργασίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ