ΕΛΛΑΔΑ

Πάνω από 33.000 πρόσφυγες στην Ελλάδα. Προσπάθειες αποσυμφόρησης της Ειδομένης

Πάνω από 33.000 πρόσφυγες στην Ελλάδα. Προσπάθειες αποσυμφόρησης της Ειδομένης
Πρόσφυγες και μετανάστες στην Ειδομένη REUTERS/Marko Djurica

Χαοτική παραμένει η κατάσταση με τους δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες που παραμένουν εγκλωβισμένοι εντός των ελληνικών συνόρων. Οι προσφυγικές ροές προς τα ελληνικά νησιά συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς, την ώρα που η ροή προς τη βόρεια Ευρώπη γίνεται με το σταγονόμετρο.

Σε καθημερινή βάση συρρέει όλο και περισσότερος κόσμος στην Ειδομένη, προσδοκώντας ότι θα καταφέρει να περάσει από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ. Ωστόσο, το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την αστυνομία, μόλις 337 πρόσφυγες πέρασαν στη γειτονική χώρα τη στιγμή που στον καταυλισμό της Ειδομένης υπολογίζεται ότι είναι στην αναμονή, πάνω από 12.000 άτομα. Τα σύνορα παραμένουν «σφραγισμένα» και τη Δευτέρα, οπότε και δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα δρομολόγιο του ΟΣΕ προς τα Σκόπια.

Όποια κι αν είναι η απόφαση στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής, θα πρέπει να αποσυμπιεστεί η Ειδομένη, δήλωσε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας και συντονιστής για το προσφυγικό, Δημήτρης Βίτσας και πρόσθεσε: «Έχουμε συνεννοηθεί για μια ηχηρή παρέμβαση του υπουργείου Υγείας στην Ειδομένη αλλά πρέπει οι άνθρωποι να πάνε σε κέντρα φιλοξενίας που βρίσκονται πιο πίσω».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του συντονιστικού της κυβέρνησης Γιώργος Κυρίτσης, μιλώντας στο Mega, τόνισε ότι γίνεται προσπάθεια να ενημερώνεται σωστά ο κόσμος σχετικά με το πότε ανοίγουν τα σύνορα στην Ειδομένη και ποιοι περνούν, ώστε να αποφεύγεται το «στρίμωγμα» στην περιοχή.

Αναφερόμενος στην επιχείρηση της αστυνομίας κατά την οποία άδειασε η πλατεία Βικτωρίας από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που είχαν βρει εκεί καταφύγιο, ο κ. Κυρίτσης ξεκαθάρισε πως «η μέριμνα της πολιτείας είναι να μην διανυκτερεύει κανένας εκεί, να μην στήνονται σκηνές, να μην δίνει η πλατεία την εικόνα καταυλισμού». «Δημοκρατία έχουμε και ο κόσμος μπορεί να κινείται ελεύθερα. Η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να μετατραπεί σε καταυλισμός η πλατεία Βικτωρίας, γι' αυτό και είχαμε την επιχείρηση σκούπα τα ξημερώματα της Κυριακής. Οι πρόσφυγες την επιλέγουν ως σημείο συνάντησης γιατί έχει εύκολο... όνομα» είπε ο κ. Κυρίτσης, «όμως ο χώρος δεν είναι κατάλληλος για να μένουν εκεί οικογένειες και μικρά παιδιά».

2482859

Ο κ. Κυρίτσης έκανε γνωστό ότι κατασκευάζονται και νέες δομές για την προσωρινή φιλοξενία των ανθρώπων που βρίσκονται εντός των ελληνικών συν όρων και ως τις 15 Μαρτίου θα είναι έτοιμες 37.400 θέσεις, 7.400 περισσότερες από αυτές για τις οποίες έχει δεσμευτεί η Ελλάδα και κατέστησε σαφές πως δεν είναι οι δομές που κατασκευάζει η κυβέρνηση για την φιλοξενία των προσφύγων προσωρινές, αλλά η διαμονή των ανθρώπων αυτών εκεί.

Πηγή: EUROKINISSI/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το νέο συντονιστικό όργανο διαχείρισης προσφυγικής κρίσης, στην Ελλάδα το πρωί της Κυριακής βρίσκονταν περίπου 33.200 πρόσφυγες και μετανάστες.

Από αυτούς οι 6.211 βρίσκονται στα νησιά με περισσότερους στη Λέσβο (3.550), στη Χίο (1.422) και στη Σάμο (489) ενώ στην ηπειρωτική χώρα φιλοξενούνται 27.109 άτομα κατανεμημένα ως εξής: 8.000 στην Ειδομένη, 3.400 στο Χέρσο, 2.200 στο λιμάνι του Πειραιά, 3.570 στο Ελληνικό, 2.136 στα Διαβατά, 2.797 στη νέα Καβάλα στο Πολύκαστρο, 1.050 στην ΠΑΘΕ Πολύκαστρο – PLAZA, 1.423 στο Σχιστό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ