ΕΛΛΑΔΑ

Επιχείρηση ΝΑΤΟ στο Αιγαίο: Με τρία πλοία συμμετέχει η Βρετανία

Επιχείρηση ΝΑΤΟ στο Αιγαίο: Με τρία πλοία συμμετέχει η Βρετανία
Πλοίο του βρετανικού πολεμικού ναυτικού (φωτογραφία αρχείου) EPA/ LA GUY POOL / BRITISH MINISTRY OF DEFENCE / HANDOUT

Τρία πολεμικά πλοία στέλνει η Βρετανία στο Αιγαίο, προκειμένου να μετάσχουν στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη.

Την αποστολή αυτή έκανε γνωστή ο βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, με ανακοίνωσή του λίγες ώρες πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας στις Βρυξέλλες, κατά την οποία οι ευρωπαίοι ηγέτες σχεδιάζουν να ασκήσουν πιέσεις στην Τουρκία ώστε η τελευταία να συμβάλει στον έλεγχο της μεταναστευτικής κρίσης που θέτει σε κίνδυνο την ενότητά της.

«Οφείλουμε να σταματήσουμε το εμπόριο αυτό που διεξάγουν οι εγκληματίες διακινητές και να αποτρέψουμε τους ανθρώπους αυτούς να στοιβάζονται σε αυτοσχέδια σκάφη για να ξεκινήσουν ένα επικίνδυνο και μάταιο ταξίδι», σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο Βρετανός πρωθυπουργός, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η αποστολή αυτή «δίνει την ευκαιρία να σταματήσουμε τους διακινητές και να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα στους μετανάστες που σχεδιάζουν να έρθουν στην Ευρώπη ότι θα είναι υποχρεωμένοι να επιστρέψουν στην πατρίδα τους», πρόσθεσε ο Κάμερον.

Ως εκ τούτου τις ερχόμενες ημέρες θα σταλούν το RFA Mounts Bay, ένα μεταγωγικό πλοίο, δύο αναγνωριστικά πλοία και ένα ελικόπτερο Wildcat, ενώ ήδη στην περιοχή επιχειρεί το βρετανικό αναγνωριστικό πλοίο VOS Grace.

Υπενθυμίζεται πως το Σάββατο και η Γαλλία ανακοίνωσε ότι ένα πολεμικό της πλοίο θα αναχωρήσει αυτήν την εβδομάδα για να συμμετάσχει στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ εναντίον των διακινητών ανθρώπων στο Αιγαίο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ