ΕΛΛΑΔΑ

Κακοποιήσεις προσφύγων από Σκοπιανούς αστυνομικούς καταγγέλλουν οι Γιατροί του Κόσμου

Κακοποιήσεις προσφύγων από Σκοπιανούς αστυνομικούς καταγγέλλουν οι Γιατροί του Κόσμου
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ξυλοδαρμούς και κακοποιήσεις προσφύγων από τους Σκοπιανούς αστυνομικούς και στρατιωτικούς, με αποτέλεσμα κάποιοι από αυτούς με βαριές κακώσεις, να χρειαστεί να μεταφερθούν στο νοσοκομείο, καταγγέλλουν οι Γιατροί του Κόσμου.

“Είναι κάτι που συμβαίνει πολύ συχνά”, είπε σε εκπομπή του MEGA η συντονίστρια των Γιατρών του Κόσμου στην Ειδομένη, Κορίνα Κανίστρα και πρόσθεσε:

“Αυτό αφορούσε αρχικά Μαροκινούς και Αλγερινούς που προσπαθούσαν να περάσουν τα σύνορα και ήταν παράνομοι, τώρα έχει αρχίσει να αφορά ακόμα και Ιρανούς, Ιρακινούς που είναι νόμιμοι και έχουν χαρτιά και θεωρούν ότι τα χαρτιά τους είναι πλαστά από την απέναντι πλευρά”.

Η ίδια αναφέρθηκε στην περίπτωση ενός 18χρονου Ιρανού, ο οποίος κακοποιήθηκε σοβαρά και στάλθηκε πίσω, καθώς όπως είπε: “Είχε περάσει τα σύνορα και θεώρησαν οι αρχές εκεί ότι τα χαρτιά του ήταν πλαστά και δεν τα δέχθηκαν”.

Η κ. Κανίστρα περιέγραψε τις δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν οι άνθρωποι αυτοί στον απέραντο καταυλισμό που έχει στηθεί, σημειώνοντας ότι πολλοί δεν έχουν καν σκηνές και μένουν έξω το βράδυ.

“Ο καταυλισμός είχε φτιαχτεί για 2.000 ανθρώπους, έχει βελτιωθεί, έχει αρκετές τουαλέτες, αρκετά ντους, ζεστό νερό, αλλά φυσικά σε καμία περίπτωση δεν φτάνουν για 13.000 άτομα”, ανέφερε για τις συνθήκες υγιεινής και πρόσθεσε: “Αν συνεχίζει ο κόσμος να λιμνάζει εκεί, θα πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγμα”. “Θα αλλάξει το προφίλ των ασθενών, των ασθενειών”, τόνισε.

Επικαλούμενη στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας, σημείωσε ότι πρόκειται για 12 με 13 χιλιάδες κόσμο εγκλωβισμένο στην Ειδομένη, ο οποίος αυξάνεται καθημερινά κατά 500 με 800 άτομα.

Προβολή ταινιών για παιδιά των προσφύγων στη Λευκόβρυση Κοζάνης

Οι περισσότεροι ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες ούτε καν εντοπίζονται

ΔΗΜΟΦΙΛΗ