ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός – Δερμιτζάκης: 500 κρούσματα στα μέσα Δεκεμβρίου – Μπορεί να ανοίξει η αγορά

Κορωνοϊός – Δερμιτζάκης: 500 κρούσματα στα μέσα Δεκεμβρίου – Μπορεί να ανοίξει η αγορά
ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Την πεποίθηση ότι στα μέσα Δεκεμβρίου τα κρούσματα του κορωνοϊού θα έχουν μειωθεί σημαντικά και πιο συγκεκριμένα στα 500 την ημέρα εξέφρασε ο καθηγητής Γενετικής της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης, σημειώνοντας παράλληλα πως η αγορά πρέπει να ανοίξει οριζόντια με αυστηρά μέτρα.

«Είμαι εναντίον της λογικής ότι το lockdown αποτελεί τη λύση, δηλαδή αυτό το ακορντεόν που έχω ακούσει. Νομίζω ότι κάποια αυστηρά μέτρα μπορούν να συγκρατήσουν την πανδημία και αυτή τη μείωση ή τη σταθεροποίηση που βλέπουμε τώρα δεν είναι αποτέλεσμα του lockdown, αλλά των προηγούμενων μέτρων» είπε ο ίδιος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, και συμπλήρωσε:

«Αυτό σημαίνει και είναι το αισιόδοξο ότι μπορούμε να έχουμε αποτέλεσμα έχοντας μέτρα που αφορούν στην απαγόρευση κυκλοφορίας, τον περιορισμό της εστίασης σε κάποιο βαθμό κλπ. Από τη στιγμή που το lockdown θα κάνει αυτό που πρέπει να κάνει κι εκτιμώ ότι στα μέσα Δεκεμβρίου θα έχουμε γύρω στα 500 κρούσματα την ημέρα, δεν μπορώ να καταλάβω τη λογική να ανοίξουμε σιγά - σιγά την αγορά. Τον Μάιο ανοίξαμε σιγά σιγά γιατί θέλαμε να δούμε ποια κομμάτια των δραστηριοτήτων έχουν επίδραση και ποια όχι. Τώρα αυτά τα ξέρουμε»

Αναφορικά με την εστίαση, ο κ. Δερμιτζάκης τόνισε πως θα πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός στην λειτουργία. Επεσήμανε δε, πως είναι άλλο μια οικογενειακή ταβέρνα και άλλο τα μπουζούκια.

«Όταν τα επιδημιολογικά στοιχεία είναι πάρα πολύ καλά, τότε μπορούμε να σκεφτούμε και για επιπλέον δραστηριότητες» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Και εξήγησε:

«Δεν πρέπει να πάμε σε επαναλαμβανόμενα lockdown, γιατί τα κρούσματα θα έχουν μειωθεί αρκετά και θα λειτουργούμε με αυστηρά μέτρα. Κάθε μέτρο, το οποίο είναι αυστηρό και δύσκολο χρειάζεται έναν χρόνο αφομοίωσης. Αυτό χτίζει τη συμμόρφωση. Η αναμονή ότι τα μέτρα θα αφομοιωθούν από την επόμενη μέρα, δεν είναι ρεαλιστική».

Όπως εξήγησε ο ίδιος, εάν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα και ο αριθμός των κρουσμάτων είναι γύρω στα 500 κρούσματα τότε είναι εφικτό να ανοίξει η αγορά τα Χριστούγεννα.

«Μην περιμένουμε ότι δε θα υπάρχουν άνθρωποι που θα πεθαίνουν ή δε θα ζορίζεται λίγο το σύστημα υγείας. Αυτό που πρέπει να δώσουμε ως κίνητρο είναι ότι έρχονται λύσεις πιο σταθερές, όπως το εμβόλιο, επομένως δε μιλάμε για κάτι που είναι επ’ αόριστον, είναι κάτι για τους επόμενους 3-4 μήνες, οπότε θα αρχίσει να μειώνεται πολύ σοβαρά η πίεση στο σύστημα υγείας λόγω του εμβολίου» τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τις χθεσινές συγκεντρώσεις για το Πολυτεχνείο, ο καθηγητής δήλωσε:

«Είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και δυστυχώς δεν μπορεί να λείψει η Ελλάδα. Πριν από λίγο καιρό εν μέσω 5.000 κρουσμάτων στη Γενεύη, 5.000 άτομα διαδήλωναν γιατί η κυβέρνηση αποφάσισε να μειώσει τους μισθούς κατά 1%. Αυτό βέβαια οδήγησε σε περαιτέρω κρούσματα κι επιβράδυνση της διαδικασίας μείωσης. Με απογοητεύουν οι εικόνες αυτές και πως προσπαθούν κάποιοι πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα και κάποιοι άλλοι στον βωμό των δικαιωμάτων τους να βάζουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία».

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

NEWSLETTER

ΔΗΜΟΦΙΛΗ