ΕΛΛΑΔΑ

Συνεδριάζει εκτάκτως η Ιεραρχία 8 - 10 Μαρτίου

Συνεδριάζει εκτάκτως η Ιεραρχία 8 - 10 Μαρτίου
Eurokinissi/Χρήστος Μπόνης (φωτογραφία αρχείου)

Οι ενστάσεις και οι προτάσεις για την Πανορθόδοξη Σύνοδο και τη διδασκαλία των θρησκευτικών θα απασχολήσουν την Ιεραρχία, η οποία συνεδριάζει εκτάκτως από την Τρίτη 8 Μαρτίου μέχρι και την Πέμπτη 10 Μαρτίου, στο Συνοδικό Μέγαρο.

Σε ότι αφορά την Πανορθόδοξη Σύνοδο, που θα πραγματοποιηθεί από τις 16 έως και τις 26 Ιουνίου στην Κρήτη, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος έχει ήδη ζητήσει από τους ιεράρχες να καταθέσουν τις απόψεις τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Νέας Σμύρνης κ. Συμεών και Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Συμεών έχουν καταθέσει εισηγήσεις, νομοκανονικά και θεολογικά τεκμηριωμένες, εγείροντας ενστάσεις για τον τρόπο διοργάνωσής της. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ιεράρχης εκφράζει την αντίθεσή του για το γεγονός ότι από κάθε Εκκλησία θα συμμετάσχουν μόνο 24 μέλη, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά, ότι δεν μπορεί να λέγεται Πανορθόδοξη όταν δεν έχουν παρουσία σε αυτή όλα τα μέλη των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Ο μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός, θα αναφερθεί εκτενώς στο θέμα παρουσιάζοντας σχετική εισήγησή. Ο κ. Γερμανός είχε εκπροσωπήσει τον περασμένο Ιανουάριο, τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στη συνάντηση που πραγματοποίησαν οι εκπρόσωποι των Ορθοδόξων Εκκλησιών, στο Διορθόδοξο Κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που βρίσκεται στο Σαμπεζύ της Γενεύης, για να προετοιμάσουν το μεγάλο αυτό γεγονός στην ιστορία της Ορθοδοξίας.

Για το θέμα της διδασκαλίας των Θρησκευτικών την εισήγησή του με θέμα: «Περί της διδασκαλίας του Μαθήματος των Θρησκευτικών εις την Μέσην Εκπαίδευσιν» θα παρουσιάσει ο μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέος. Ενώ ο μητροπολίτης και Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ θα αναφερθεί στην τροποποίηση του Κανονισμού του Συνοδικού Μεγάρου και του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος. Επίσης, κατά την έκτακτη σύνοδο της Ιεραρχίας θα πληρωθεί και η κενή μητρόπολη Καρπενησίου.

Η Ιεραρχία, είναι το ανώτατο διοικητικό όργανο της Εκκλησίας της Ελλάδος στo οποίo συμμετέχουν όλοι οι μητροπολίτες. Η Εκκλησία της Ελλάδος διοικείται από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο και από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, η "μικρή Σύνοδος" όπως λέγεται ανεπίσημα, είναι ένα «συμβούλιο», στο οποίο μετέχουν εκ περιτροπής, δώδεκα μητροπολίτες για ένα έτος. Η θητεία τους ξεκινά την 1η Σεπτεμβρίου, δηλαδή την αρχή της Ινδίκτου, όπως ονομάζεται το Εκκλησιαστικό έτος.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αντιμετωπίζει τρέχοντα και επείγοντα ζητήματα της Εκκλησίας και συνεδριάζει κάθε μήνα. Και στις δύο Συνόδους πρόεδρος είναι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, ο οποίος θεωρείται πρώτος μεταξύ ίσων, με βάση το Συνοδικό σύστημα που διέπει την Εκκλησία της Ελλάδος.

Διαβάστε επίσης:

Πανορθόδοξη Σύνοδος 2016: Τα αγκάθια στις σχέσεις των Εκκλησιών

Συνάντηση της ΔΙΣ με το Ιντιστούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής για τη διδασκαλία των θρησκευτικών

Επικοινωνία Ιερώνυμου με Τσίπρα για τον αποκλεισμό κληρικών απο τα σχολεία

Ο Aρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος στο CNN Greece: Παγκόσμιος ασύμμετρος πόλεμος σε εξέλιξη

O Πατριάρχης Αλεξανδρείας στο CNN Greece - Φοβόμαστε χτύπημα του ISIS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ