ΕΛΛΑΔΑ

Νέο σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για τη Θεσσαλονίκη: Περιπολίες σε γειτονιές και «σφράγισμα» των διοδίων

Νέο σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για τη Θεσσαλονίκη: Περιπολίες σε γειτονιές και «σφράγισμα» των διοδίων
ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Σφράγισμα των διοδίων, αυστηροί έλεγχοι στα χαρτιά μετακίνησης και έφοδοι σε σημεία συνωστισμού: αυτά είναι ορισμένα από τα βασικά σημεία του νέου πλέγματος αυστηρών ελέγχων που θα κάνει η αστυνομία στη Θεσσαλονίκη.

Και αυτό γιατί μέχρι στιγμής φαίνεται πως είναι αναγκαίο, σε ένα νόμο που… φλέγεται από τον κορωνοϊό.

Ήδη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη όπου και θα παραμείνει για τουλάχιστον μέρες, ώστε να παρακολουθήσει προσωπικά την εφαρμογή του νέου σχεδίου.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Χρυσοχοΐδης θα επισκεφθεί και τις Σέρρες, τη Δράμα και την Πέλλα.

Οι Αρχές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο πολίτες από τη Θεσσαλονίκη να κάνουν κατάχρηση των εγγράφων εργασίας για να πηγαίνουν από νόμο σε νόμο, κάτι το οποίο απαγορεύεται.

Οι αστυνομικοί θα ελέγχουν πια τη γνησιότητα των εγγράφων και δεν θα αρκούνται στην επίδειξη που θα κάνει ο πολίτης που μετακινείται.

Την ίδια ώρα, οι έλεγχοι θα είναι πιο στοχευμένοι σε σημεία συγχρωτισμού.

Στο «μικροσκόπιο» μπαίνουν λαϊκές αγορές και καταστήματα όπως φούρνοι, που δίνουν take away και συγκεντρώνονται άτομα έξω από αυτά.

Η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη είναι πολύ σοβαρή και οι υπεύθυνοι ξεκαθαρίζουν ότι η πίστη εφαρμογή των μέτρων περιορισμού θα δώσει την πολυπόθητη μείωση των κρουσμάτων του φονικού ιού.

Με βάση τις νέες αποφάσεις για τους σαρωτικούς ελέγχους, θα περιοριστεί το φαινόμενο των σταθερών περιπολικών με αναμμένο το φάρο και τους αστυνομικούς να βρίσκονται μέσα σε αυτό.

Αντίθετα, θα είναι με το μπλοκ στα χέρια και θα σταματούν διερχόμενος για να διαπιστώνουν αν έχουν πράγματι τα απαραίτητα έγγραφα μετακίνησης.

Την ίδια ώρα, περιπολίες θα γίνονται και μέσα στις γειτονιές.

Όλα αυτά κρίθηκαν απαραίτητα, καθώς κάποιοι στη Βόρεια Ελλάδα φαίνεται να μην καταλαβαίνουν την πραγματική επιδημιολογική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή.

Μέσα σε δυο ημέρες -Σάββατο και Κυριακή- η αστυνομία εντόπισε 35 άτομα που είχαν παραβιάσει τους περιοριστικούς κανόνες μετακίνησης και πήγαν για κυνήγι -κάτι που έχει ξεκαθαριστεί ότι απαγορεύεται.

Συνολικά στη Θεσσαλονίκη για τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο μέχρι χθες, είχαν γίνει συνολικά 21.139 έλεγχοι και εντοπίστηκαν 634 παραβάτες ενώ βρέθηκαν και 35 καταστήματα για να οποία επιβληθεί το πρόστιμο της αναστολής λειτουργίας καθώς έκαναν υπέρβαση του ωραρίου.

Μάλιστα, το ίδιο διάστημα βρέθηκαν και 43 καταστήματα των οποίων η λειτουργία ανεστάλη καθώς είχαν παραβιάσει την απόφαση για το περιορισμένο αριθμό ατόμων μέσα σε αυτά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ