ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Στη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Επίσκεψη με ιδιαίτερο συμβολισμό

Κορωνοϊός: Στη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Επίσκεψη με ιδιαίτερο συμβολισμό
INTIME

Στη Θεσσαλονίκη μεταβαίνει σήμερα, Σάββατο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μία κίνηση υψηλού συμβολισμού, στην πόλη που αυτή τη στιγμή βρίσκεται το μεγαλύτερο μέτωπο στη μάχη κατά του κορωνοϊού.

Με την άνοδο του στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας, και μέσω του ευρέος κύκλου επαφών και συναντήσεων, ο πρωθυπουργός αποσκοπεί αναδείξει την ήπια, πλην όμως ενθαρρυντική αποκλιμάκωση που καταγράφεται στους κρίσιμους δείκτες. Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα επιτρέψει σε αυτήν την κρίσιμη καμπή να καταγραφούν αστοχίες ή παραλείψεις στην πόλη, όπου οι απαγορεύσεις τέθηκαν σε εφαρμογή κατά μια εβδομάδα νωρίτερα, από ό,τι στην υπόλοιπη επικράτεια, όμως δοκιμάζεται πιο σκληρά από τη διασπορά του κορωνοϊού.

Ο ίδιος άλλωστε κάνοντας αυτοκριτική του για Θεσσαλονίκη είχε παραδεχθεί ότι θα έπρεπε να είχαν ληφθεί συντομότερα τα δραστικά μέτρα, αλλά ταυτόχρονα διαμήνυσε και την αποφασιστικότητα του να μην επαναληφθούν λάθη στη διαχείριση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Νωρίς το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στο Ιπποκράτειο και επόμενος σταθμός του θα είναι το συντονιστικό κέντρο του ΕΚΑΒ στην περιοχή της Πυλαίας. Όπως αναφέρεται από κυβερνητικές πηγές, θα ακολουθήσει η επίσκεψή του στο συντονιστικό κέντρο επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ στην περιοχή της Πυλαίας ενώ στη συνέχεια θα βρεθεί στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου.

Από εκεί θα μεταβεί σε ένα από τα Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου ενώ πριν από τη μια το μεσημέρι είναι προγραμματισμένη σύσκεψη στο κυβερνητικό στρατηγείο του ΥΜΑΘ, με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα.

Οι επόμενες κινήσεις του πρωθυπουργού

Το μεσημέρι ο πρωθυπουργός αναχωρεί για την Αθήνα, όπου σε ανοιχτή γραμμή με την μεικτή task force αλλά και την επιτροπή των ειδικών θα συνεχιστεί η συλλογή και η επεξεργασία των δεδομένων της πανδημίας.

Τα στοιχεία των τελευταίων δυο εβδομάδων αποτυπώνουν την επιδημιολογική επιβάρυνση σε δεκαοκτώ περιοχές, ενώ ανησυχία προκαλεί και η αύξηση του ιικού φορτίου που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και συγκεκριμένα στην Αχαΐα, την Αιτωλοακαρνανία και την Ηλεία.

Για αυτό και εντείνεται η εκπομπή των μηνυμάτων με τα οποία η κυβέρνηση απευθύνει έκκληση προς τους κατοίκους αυτών των περιοχών να τηρούν απαρέγκλιτα τα υφιστάμενα. Ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει για την Πάτρα, ενόψει της γιορτής του Αγίου Ανδρέα και πρωταρχικός στόχος είναι αποφευχθεί η επανάληψη εικόνων σαν αυτές που καταγράφθηκαν στη γιορτή του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη.

Για τον λόγο αυτό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Δήμαρχο Πατρέων και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, στους οποίους τόνισε την ανάγκη αυστηρότατης τήρησης των υγειονομικών και ζήτησε την συμβολή τους.

Κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια ώρα στην κυβέρνηση στηλιτεύουν τις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ειδικότερα τους ισχυρισμούς του Αλέξη Τσίπρα ότι στην Ελλάδα καταγράφονται σκηνές παρόμοιες με εκείνες στην Βόρεια Ιταλία στο πρώτο κύμα της πανδημίας.

Όπως ανέφεραν σε άκρως επικριτικό τόνο κυβερνητικές πηγές, αυτή η σύγκριση δείχνει ότι «ο κ. Τσίπρας έχει χάσει πλέον κάθε αίσθηση της πραγματικότητας και της υπευθυνότητας που θα έπρεπε να τον διακρίνει ως αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης».

Τονίζουν, μάλιστα, στον ίδιο αυστηρό τόνο ότι Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ, επενδύουν στην καταστροφή για να διασωθούν πολιτικά. Υπενθυμίζουν οι ίδιες πηγές ενημέρωσης τα δημοσιεύματα της Αυγής αλλά και τα ψεύτικα, όπως τα χαρακτηρίζουν, διαγράμματα για τους θανάτους, τα οποία παρουσίαζε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Και συμπληρώνουν δηκτικά ότι: «Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ τρέχει όπου η πανδημία χτυπάει πιο δυνατά, όχι για να βοηθήσει (τι άλλωστε θα μπορουσε να κάνει) αλλά για να εκμεταλλευτεί την κατάσταση». Επαναλαμβάνουν μάλιστα ότι η κληρονομιά της διακυβέρνησης του στο ΕΣΥ, άφησε τη χώρα με λιγότερες ΜΕΘ από τον μέσο, ευρωπαϊκό, όρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ