ΕΛΛΑΔΑ

Πραγματικά δεδομένα από τον επιταχυντή του CERN αναλύουν μαθητές λυκείου

Πραγματικά δεδομένα από τον επιταχυντή του CERN αναλύουν μαθητές λυκείου
Ο Μεγάλος Αδρονικός Επιταχυντής επιταχυντής, στο CERN στη Γενεύη EPA/MARTIAL TREZZINI

Μια μοναδική εμπειρία θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν μαθητές και μαθήτριες λυκείων, που θα βρεθούν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης την ερχόμενη Πέμπτη, καθώς θα έχουν την ευκαιρία να αναλύσουν πραγματικά δεδομένα από τον LHC, τον επιταχυντή που βρίσκεται στο CERN, στη Γενεύη.

Όπως κάθε χρόνο το Μάρτιο, έτσι και φέτος το Τμήμα Φυσικής του Α.Π.Θ θα φιλοξενήσει γύρω στους 120 μαθήτριες και μαθητές Λυκείου οι οποίοι θα γίνουν, για μια μέρα, φυσικοί σωματιδίων: θα αναλύσουν πραγματικά δεδομένα από τον καινούργιο και ισχυρό Μεγάλο Αδρονικό Επιταχυντή (Large Hadron Collider, LHC) που βρίσκεται στο εργαστήριο CERN, λίγο έξω από τη Γενεύη.

Πάνω από 70 Λύκεια της χώρας, με τα πιο απομακρυσμένα να είναι από την Αλεξανδρούπολη και την Φλώρινα, εκδήλωσαν ενδιαφέρον, για την συγκεκριμένη ημερίδα που γίνεται στα πλαίσια της διεθνούς διοργάνωσης των 12ων Masterclasses στη Φυσική Σωματιδίων, και φέρνει κοντά νεαρούς ερευνητές από όλον τον κόσμο.

Οι μαθητές θα περάσουν μια ολόκληρη μέρα με τους ερευνητές, υποψήφιους διδάκτορες και μεταπτυχιακούς φοιτητές του Τομέα, καθώς και προπτυχικούς φοιτητές του Τμήματος και θα εργαστούν μαζί τους για να ψάξουν ανάμεσα στις τροχιές των σωματιδίων για να «ξανα- ανακαλύψουν» το σωματίδιο Ζ, τον φορέα της ασθενούς δύναμης, και το σωματίδιο Higgs, που ανακαλύφθηκε το 2012 στο CERN.

Οι μαθητές θα ξεκινήσουν τη μέρα τους παρακολουθώντας διαλέξεις από καθηγητές του Τομέα ώστε να εισαχθούν στον κόσμο των Στοιχειωδών Σωματιδίων και να προετοιμαστούν για την πρακτική ερευνητική άσκηση το απόγευμα.

Στη συνέχεια θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα των μελετών τους στο Ερευνητικό κέντρο CERN και θα δουν και θα συνομιλήσουν μέσω τηλεδιάσκεψης με συνομηλίκους τους από άλλες χώρες, σχολιάζοντας τα αποτελέσματά τους, όπως γίνεται σε κάθε διεθνή συνεργασία.

Η εκδήλωση στο ΑΠΘ θα πραγματοποιηθεί στο Φυσικό την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016 και οργανώνεται, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, από τον Τομέα Πυρηνικής Φυσικής και Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων.

Η βασική ιδέα του προγράμματος, που ξεκίνησε πριν 12 χρόνια στο πλαίσιο της Διεθνούς Ομάδας Εκλαΐκευσης στη Φυσική των Σωματιδίων (International Particle Physics Outreach Group, IPPOG), είναι ακριβώς αυτή: να δώσει την ευκαιρία στους μαθητές να δουλέψουν σαν πραγματικοί επιστήμονες. Η εφετινή διοργάνωση των Masterclasses στη Φυσική Σωματιδίων (“12th International Particle Physics Masterclasses 2016”) πραγματοποιείται από τις 11 Φεβρουαρίου έως τις 23 Μαρτίου 2016, και συμμετέχουν περίπου 200 Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα από 42 χώρες του κόσμου που ανοίγουν τις πόρτες τους σε πάνω από 10,000 μαθητές Λυκείου για να τους κάνουν, για μια μέρα, φυσικούς σωματιδίων ( http://www.physicsmasterclasses.org/ ).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ