ΕΛΛΑΔΑ

Η πανδημία επιταχυντής εξελίξεων στην Υγεία: Βιώσιμο σύστημα με ψηφιακό μετασχηματισμό

Η πανδημία επιταχυντής εξελίξεων στην Υγεία: Βιώσιμο σύστημα με ψηφιακό μετασχηματισμό

Η ανάγκη ψηφιακού μετασχηματισμού του συστήματος Υγείας στη χώρα μας, είναι επιτακτική και πρέπει να είναι πρωτεύον ζήτημα εθνικού σχεδιασμού, προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο και να αντιμετωπίσει επιτυχώς τις προκλήσεις που ακολουθούν τα επόμενα χρόνια, μετά την πανδημία.

Η ενίσχυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης – με τη μορφή one-stop-shop – αλλά και της κατ’ οίκον νοσηλείας, με τη βοήθεια της τεχνολογίας και των δυνατοτήτων της, είναι το «κλειδί» για το μέλλον, ακόμα και το άμεσο. Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα στα οποία συμφώνησαν όλοι οι ομιλητές της εκδήλωσης «Υγεία: Βιώσιμο Σύστημα και Ψηφιακός Μετασχηματισμός», που ήταν μία πρωτοβουλία του Συνδέσμου Ανωνύμων Εταιρειών και ΕΠΕ, με τη σύμπραξη της INTERAMERICAN, της Philips και την υποστήριξη της Deloitte Ελλάδος και η οποία παρουσιάστηκε από το CNN Greece, με τη Νατάσσα Σπαγαδώρου και τον Δημήτρη Μαλλά.

Κοντοζαμάνης: Δημόσιο σύστημα με συνέργειες και συνεργασίες

Οφείλουμε να διασφαλίσουμε τον δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος Υγείας, όμως αυτό δεν σημαίνει πως αποκλείονται συνέργειες και συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα, δήλωσε κατά την παρέμβασή του στην εκδήλωση ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης. «Όταν μιλάμε για εθνικό σύστημα, συναντάται το κρατικό με το ιδιωτικό, καθώς ο στόχος είναι κοινός. Οφείλουμε να διασφαλίσουμε τον δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος Υγείας, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει συνέργεια και συνεργασία. Υπάρχει ήδη, αλλά υπάρχουν πολλά πράγματα ακόμα να γίνουν, για παράδειγμα και με άλλες εταιρείες, ασφαλιστικές εταιρείες, ιατροτεχνολογικές, ώστε να αντικαταστήσουμε τον πεπαλαιωμένο ιατρικό εξοπλισμό στο σύστημα Υγείας. Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε και θα το κάνουμε. Είμαστε κυβέρνηση φιλική στον ιδιωτικό τομέα, θέλουμε επενδύσεις, τα εργαλεία αυτά είναι χωρίς κόστος για τον πολίτη, ώστε να υπάρξει η καλύτερη υπηρεσία. Υπάρχει εμπειρία και από το εξωτερικό όπου ο ιδιωτικός τομέας έχει συμπράξει και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά».

Ο ίδιος τόνισε πως είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης η μεταρρύθμιση του συστήματος Υγείας και πως οι τρέχουσες εξελίξεις ήδη προκάλεσαν την επιτάχυνση κάποιων αλλαγών: «Το δικό μας σύστημα άντεξε και αντέχει στην πανδημία. Μπορέσαμε πολύ σύντομα να ξεπεράσουμε στρεβλώσεις του παρελθόντος και υλοποιήσαμε γρήγορα πράγματα όπως η άυλη συνταγογράφηση, που ήταν στο πρόγραμμά μας και το κάναμε νωρίτερα και το οποίο έχει πολύ μεγάλη αποδοχή από τον κόσμο. Είδαμε, κατά την πανδημία, ψηφιακά άλματα από το σύστημα Υγείας».

Γεωργαντάς: Μέσα στο 2021 η υλοποίηση του σχεδίου μας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό

Η πανδημία επιτάχυνε τις διαδικασίες και καταγράφονται οφέλη που θα μείνουν μετά το πέρας της, όμως άμεσα, εντός του 2021, θα ξεκινήσει η υλοποίηση του σχεδίου της κυβέρνησης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, δήλωσε στην παρέμβασή του ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς. Παράλληλα, ανακοίνωσε πως τις επόμενες ημέρες πρόκειται να παρουσιαστεί η Ψηφιακή Βίβλος της κυβέρνησης, όπου περιγράφονται αναλυτικά τα απαιτούμενα έργα ώστε να επιτευχθεί η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή. Ο κύριος Γεωργαντάς στάθηκε ιδιαίτερα στην άυλη συνταγογράφηση, τονίζοντας: «Θεωρούμε μεγάλη επιτυχία την άυλη συνταγογράφηση, αγκαλιάστηκε από 800.000 συμπολίτες μας που έχουν εγγραφεί ήδη και είδαμε πως η υγειονομική κρίση λειτούργησε ως επιταχυντής. Έχουμε πολλούς σχεδιασμούς, γιατί το Ταμείο Ανάκαμψης στοχεύει στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους. Ο φάκελος του ασθενούς είναι στους σχεδιασμούς μας, υπάρχει ήδη προγραμματισμός και μέσα στο 2021 θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση αυτού του σχεδίου».

Στόχος μας, τόνισε, «είναι η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και η αξιοποίηση της τεχνολογίας, με εφαρμογές που ήδη υλοποιούνται στο εξωτερικό και πρέπει να εφαρμοστούν και στη χώρα μας».

Μαγιοργκίνης: Τα εμβόλια κατά το κορονοϊού είναι ασφαλή και αποτελεσματικά

Στην εκδήλωση πήρε το λόγο ο καθηγητής Επιδημιολογικής ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Υγείας Γκίκας Μαγιορκίνης, που εστίασε στην πολυαναμενόμενη κυκλοφορία των εμβολίων κατά του κορονοϊού, που αναμένεται να σημάνουν το τέλος της πανδημίας, χαρακτηρίζοντάς τα «ασφαλή και αποτελεσματικά». «Τα εμβόλια του κορονοϊού έχουν υποστεί την ίδια μελέτη με τα υπόλοιπα και έχουν εφαρμοστεί ήδη σε δεκάδες χιλιάδες εθελοντών. Όλα δείχνουν ότι υπάρχει ασφάλεια, φαίνεται πως οι πρωτεΐνες του ιού στις οποίες εκτίθενται οι εθελοντές, δεν έχουν πρόβλημα, δεν οδηγούν σε ενίσχυση αντισωμάτων. Αυτή τη στιγμή έχουμε πολλές μελέτες που δείχνουν ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά».

Απαντώντας δε σε ερώτηση περί της σφοδρότητας του δεύτερου κύματος της πανδημίας στη χώρα μας, ο κύριος Μαγιορκίνης εκτίμησε πως «είναι πιο δύσκολο γιατί είμαστε σε φάση χειμώνα, τώρα είμαστε σε φάση που μπαίνουμε σε κλειστούς χώρους. Το κυρίως πρόβλημα εντοπίζεται στη Βόρεια Ελλάδα. Το μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας και η Αττική κράτησε υπό έλεγχο την πανδημία. Το πρόβλημα εντοπίζεται από τα μέσα Οκτωβρίου και μετά όπου είχαμε μεγάλη αύξηση του δείκτη μετάδοσης R με πολύ μεγάλη έκθεση πληθυσμού και επομένως πολύ βραδεία επάνοδο». Εν τούτοις, ο ίδιος πιστεύει πως αυτή την περίοδο «είμαστε σε μείωση της μετάδοσης. Το γεγονός ότι βλέπουμε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων δεν σημαίνει ότι δεν έχει πέσει το Rt, έχει πέσει πολύ, αλλά είχαμε πάρα πολύ μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, μολύνθηκαν πάρα πολλοί άνθρωποι από τις 10 έως τις 25 Οκτωβρίου», ενώ τόνισε πως η πανδημία, με τη βοήθεια των εμβολίων, θα μπορέσει να ξεπεραστεί «μέχρι το καλοκαίρι, ή μέχρι τον επόμενο χειμώνα».

Παπαστεργίου: Τηλεφροντίδα, κάτι εξαιρετικά απλό που μπορούμε να κάνουμε

Στο παράδειγμα της πόλης που είναι δήμαρχος τα τελευταία χρόνια, στα Τρίκαλα, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου. «Στον δήμο Τρικκαίων, τρέξαμε το πρόγραμμα Activage, για την προστασία των ηλικιωμένων που πάσχουν από άνοια. Με συμπράξεις με εταιρείες, κάτι που όποιος ακόμα συζητά το 2020 προφανώς έχει χάσει επεισόδια της σύγχρονης ζωής, φτιάξαμε έξυπνες οικίες για αυτούς τους ανθρώπους, τοποθετώντας ανιχνευτές κίνησης, και όχι κάμερες, panic button, ανιχνευτές θερμοκρασίας κλπ και μέσω του συστήματος, μαθαίναμε τις συνήθειες τους. Σε περίπτωση αλλαγής, το σύστημα δίνει alert και ειδοποιούσαμε τους ανθρώπους του συγκεκριμένου ηλικιωμένου, να τρέξουν. Μέσω του συστήματος αυτού, οι ηλικιωμένοι ένιωθαν ασφαλείς, με το 10% να δηλώνει πως νιώθει λιγότερο φόβο, και σε ποσοστό 200% να δηλώνουν ότι αυξήθηκε η αυτοεκτίμησή τους».

Επομένως, κατέληξε ο δήμαρχος, η τηλεφροντίδα είναι κάτι εξαιρετικά απλό που όλοι μπορούμε να κάνουμε σε αυτό το επίπεδο.

Καντώρος: Το βάρος στην πρωτοβάθμια περίθαλψη - Χτίζουμε ψηφιακή γραμμή άμυνας

Στην ανάγκη ενίσχυσης της πρωτοβάθμιας περίθαλψης εστίασε ο διευθύνων σύμβουλος INTERAMERICAN Γιάννης Καντώρος, που πρότεινε την εφαρμογή λύσεων ακόμα και με τη μορφή one-stop-shop ώστε να επιτύχομε αμεσότερα τα καλύτερα αποτελέσματα. Ο κύριος Καντώρος επισήμανε πως «στην εξίσωση για τη βιωσιμότητα και τις συνέργειας στα συστήματα υγείας πρέπει να μπουν δύο παράμετροι ακόμα, το γεγονός πως το δημογραφικό μας προφίλ χειροτερεύει, καθώς το ένα μεγάλο μέρος του κόστους επιβαρύνει τον καταναλωτή απευθείας στην τσέπη του – το λεγόμενο out of pocket payment, δεν περνάει δηλαδή μέσα από κάποιο ασφαλιστικό σύστημα, είτε το κρατικό είτε ιδιωτικό, είναι δαπάνες που εκταμιεύονται τη στιγμή της ανάγκης».

«Υποστηρίζω πραγματικά το σύστημα των συνεργειών, έχουν γίνει πολλά βήματα, αλλά θα μπορούσαμε και καλύτερα», πρόσθεσε ο ίδιος, ενώ επισήμανε πως πολλά περιστατικά που καταλήγουν στα νοσοκομεία, για παράδειγμα οι χρόνιες παθήσεις, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά εκτός. «Εντοπίζουμε μία αλλαγή στη συμπεριφορά των καταναλωτών, καθώς όλο και περισσότεροι δοκιμάζουν να κάνουν πράγματα ψηφιακά και στον χώρο της Υγείας και υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον» διαπίστωσε και πολύ χαρακτηριστικά είπε πως «χτίζουμε μία ψηφιακή γραμμή άμυνας, που μπορούμε να δώσει υπηρεσίες πάρα πολύ φθηνές στους πολίτες».

Μπαράς: Έχουμε ευκαιρία για ποιοτικό άλμα στον ψηφιακό μετασχηματισμό

Την μοναδική ευκαιρία για ποιοτικό άλμα στη διαδικασία ψηφιακού μετασχηματισμού εντοπίζει ο κύριος Παναγιώτης Μπαράς, διευθύνων σύμβουλος Philips Hellas S.A. , που τόνισε πως «Ο μέσος πολίτης, ο καταναλωτής, σήμερα έχει καλά διαμορφωμένη άποψη και απαιτεί τεχνολογικές δυνατότητες από τους προμηθευτές». «Οι εταιρείες φέρνουν την τεχνολογία κοντά στον πολίτη και στους παρόχους, με λύσεις ΙΟΤ και ΙΤ, αλλά είναι γεγονός πως είμαστε σε αρχικό στάδιο. Το αισιόδοξο είναι ότι ιδιωτικός και δημόσιος τομέας υιοθετούν τέτοιες λύσεις», ανέφερε.

«Είμαστε στην αρχή του ταξιδιού, έχουμε πολύ δρόμο να καλύψουμε αλλά αν υπάρξει βούληση σε επίπεδο ατόμου και πολιτείας και σκληρή δουλειά, επένδυση χρόνου και προσπάθειας, έχουμε την ευκαιρία να εκτελέσουμε ποιοτικό άλμα και να βρεθούμε μπροστά με την τεχνολογία στην καθημερινή πράξη της υγείας και του λεγόμενου well being των πολιτών», όπως επισήμανε σχετικά.

Δημήτρης Κουτσόπουλος: Η περίθαλψη ωθείται σε εξωνοσοκομειακές λύσεις

Η πανδημία επιτάχυνε τις εξελίξεις, επισήμανε ο CEO της Deloitte Ελλάδος, Δημήτρης Κουτσόπουλος, προσθέτοντας πως μέσω της τεχνολογίας και με τη βοήθεια της τηλεϊατρικής, «το σπίτι του καθενός μπορεί να είναι το προσωπικό του εξεταστήριο». «Οι ασθενείς αποζητούν συχνότερη επικοινωνία με τον γιατρό, ενώ παράλληλα αλλάζει και η μορφή παρακολούθησης τόσο των ίδιων όσο και της θεραπείας τους, για παράδειγμα μέσω των wearable συσκευών» τόνισε, διαπιστώνοντας πως μπορούμε να είμαστε πιο κοντά στον ψηφιακό μετασχηματισμό, στη «γέφυρα μεταξύ πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγείας» που αποζητούν οι ασθενείς.

«Με τη χρήση εξωνοσοκομειακών μέσων πληροφόρησης και πλατφόρμες τηλεϊατρικής, οι ασθενείς ωθούν την περίθαλψη σε εξωνοσοκομειακές λύσεις με μορφές και δομές που τους εξυπηρετούν περισσότερο», επισήμανε ο ίδιος.

Βελιώτης: Η Υγεία να γίνει ασθενοκεντρική

Από την πλευρά του ο κύριος Γιώργος Βελιώτης, Γενικός Διευθυντής Ασφαλίσεων Ζωής & Υγείας INTERAMERICAN και πρόεδρος του EURAPCO Health Group, επισήμανε το γεγονός πως τα συστήματα Υγείας, στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και στην Ελλάδα σχεδιάστηκαν πριν από 30-40 χρόνια, όταν οι ανάγκες ήταν διαφορετικές: «Με την πανδημία αυτές οι σχεδιαστικές δυσλειτουργίες βγήκαν στην επιφάνεια. Απαιτείται νέο μοντέλο με περισσότερη και καλύτερη πρωτοβάθμια περίθαλψη, περισσότερη εξειδίκευση και η Υγεία να γίνει ασθενοκεντρική, πιο κοντά στον ασθενή. Η ψηφιακή εποχή δίνει την ευκαιρία να γίνουν γρήγορες αλλαγές σε αυτή την κατεύθυνση». «Το 60% των δαπανών υγείας είναι για χρόνιες παθήσεις, οι οποίες δεν χρειάζεται να αντιμετωπίζονται στα νοσοκομειακό περιβάλλον, αντιμετωπίζονται άνετα στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. Έχουμε επενδύσει σε μονάδες πρωτοβάθμιας περίθαλψης, που είναι κλινικές και υποστηρίζονται από διαγνωστικές δραστηριότητες. Ο κόσμος όλο και περισσότερο είναι ανοιχτός να συμμετέχει σε συζητήσεις και θεραπείες μέσω τεχνολογίας με τους γιατρούς. Στο μέλλον, στη βάση πάντα θα είναι η σχέση γιατρού – ασθενούς, αλλά με τηλεϊατρική θα μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά», υποστήριξε.

Αναστασόπουλος: Απολύτως αναγκαίος ο ριζικός μετασχηματισμός στην Υγεία

Στις αδυναμίες του χώρου της Υγείας γενικά αναφέρθηκε στην αρχική του τοποθέτηση ο κύριος Σίμος Αναστασόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου ΑΕ και ΕΠΕ, τονίζοντας πως ο ριζικός μετασχηματισμός είναι απολύτως αναγκαίος προκειμένου να εξαλειφθούν αδυναμίες όπως το clawback που όπως είπε χαρακτηριστικά «έχει ταλανίσει τις υπηρεσίες του χώρου, ιδίως της φαρμακευτικής, με αποτέλεσμα ο χώρος να φτάνει στα όρια της βιωσιμότητάς του. Είναι ένας άδικος θεσμός που έχει επεκταθεί για τρία χρόνια ακόμα και αυτό μας λυπεί», επισήμανε ο ίδιος.

Επαρκής χρηματοδότηση και ηλεκτρονικές υπηρεσίες είναι οι δύο παράγοντες που θα συμβάλλουν στον ριζικό μετασχηματισμό της Υγείας που απαιτούν οι πολίτες, έκλεισε τη συζήτηση ο κύριος Αναστασόπουλος, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία και τη βεβαιότητά του πως το ασφαλές εμβόλιο κατά του κορωνοϊού θα μας βοηθήσει να βγούμε από την πανδημία και να περάσουμε στην επόμενη ημέρα.