ΕΛΛΑΔΑ

Λιανεμπόριο: Η πανδημία ωθεί τον ψηφιακό μετασχηματισμό

Λιανεμπόριο: Η πανδημία ωθεί τον ψηφιακό μετασχηματισμό

Επιτάχυνση των διαδικασιών προκειμένου να αξιοποιήσουν περαιτέρω τις ψηφιακές τεχνολογίες προκάλεσε η πανδημία της COVID-19.

Σύμφωνα με έρευνα από το ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ, που πραγματοποίησε σε 500 επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, επτά στις δέκα εταιρείες απαντούν ότι η πανδημία τις ώθησε να επενδύσουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Μάλιστα, σχεδόν μία στις τρεις (27%) απαντά ότι αυτό έγινε σε πολύ μεγάλο βαθμό, ενώ το 47% σε μέτριο ή σε μικρό βαθμό.

Επιπλέον, από την έναρξη της πανδημίας μέχρι σήμερα, σχεδόν μια στις δέκα εμπορικές επιχειρήσεις (6%) απέκτησε e-shop. Το ποσοστό προφανώς δεν είναι μεγάλο αλλά είναι ενδεικτικό ότι το ελληνικό εμπόριο κάνει μια τεράστια προσπάθεια να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.

Ταυτόχρονα, οι εμπορικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα ενεργοποιούν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, για να διατηρήσουν μια επιχειρηματική κανονικότητα. Για παράδειγμα, το 12% απαντά ότι από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης, άρχισε να κάνει πωλήσεις μέσω Facebook και άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Αυτή η ψηφιακή κινητικότητα, άλλωστε, είναι που εκτοξεύει στον τζίρο του ηλεκτρονικού εμπορίου και στη χώρα μας. Οι συγγραφείς της έρευνας σημειώνουν πως σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, ο κύκλος εργασιών του e-commerce στην Ελλάδα θα διπλασιαστεί το 2020, φθάνοντας τα 15 δισ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ