ΕΛΛΑΔΑ

Είναι οριστικό: Τη νέα χρονιά θα ανοίξουν τα σχολεία

Είναι οριστικό: Τη νέα χρονιά θα ανοίξουν τα σχολεία
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Από τη νέα χρονιά θα ανοίξουν τα σχολεία, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που κυκλοφορούν εδώ και αρκετές ημέρες.

Αυτό, άλλωστε, είχε εισηγηθεί και η επιτροπή των λοιμωξιολόγων προ ημερών.

Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο κ. Πέτσας κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τις 7 Ιανουάριου.

Ο κ. Πέτσας, στην εισαγωγική του τοποθέτηση, επεσήμανε ότι η βελτίωση του επιδημιολογικού φορτίου είναι πιο αργή από όσο αναμενόταν «εξαιτίας και της κόπωσης όλων μας, μετά από 10 μήνες μάχης με τον αόρατο και ύπουλο εχθρό, τον κορωνοϊό».

Στη συνέχεια παρέθεσε τα επιδημιολογικά δεδομένα.

«Είναι ενδεικτικό ότι, συγκρίνοντας το δεύτερο με το πρώτο lockdown, η κινητικότητα είναι αυξημένη κατά περίπου 20%, ενώ τα περιοριστικά μέτρα μετά και το κλείσιμο των σχολείων είναι ουσιαστικά τα ίδια», ανέφερε ο κ. Πέτσας.

Με αυτά τα δεδομένα, «επειδή η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής δεν μπαίνουν σε καμία ζυγαριά, η όποια επάνοδος στην κανονικότητα θα πρέπει να γίνει σταδιακά και με ασφάλεια. Ο δρόμος μας θα είναι πιο αργός, αλλά πιο σίγουρος και πιο ασφαλής», είπε.

Εκτός από τα σχολεία, κλειστά θα παραμείνουν επίσης μέχρι τις 7 Ιανουαρίου η εστίαση, η ψυχαγωγία, οι αθλητικές δραστηριότητες (εκτός από εκείνες που έχουν εγκριθεί από την υγειονομική επιτροπή) και τα δικαστήρια.

Το ίδιο θα ισχύσει και για τα χιονοδρομικά κέντρα.

Επίσης, παρατείνεται, μέχρι την ίδια ημέρα και ώρα, η απαγόρευση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων στη χώρα, ενώ εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση συναθροίσεων και κυκλοφορίας τη νύχτα.

Όπως εξακολουθούν να ισχύουν οι υφιστάμενες ρυθμίσεις για την τηλε-εργασία και την ατομική άθληση, έως τρία άτομα, σε ατομικά σπορ.

Για τα κομμωτήρια, το λιανεμπόριο και τις εκκλησίες θα γίνουν νέες ανακοινώσεις, πρόσθεσε, στο τέλος της εβδομάδας, αξιολογώντας την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων τις επόμενες ημέρες.

«Ας φροντίσουμε με τη συμπεριφορά μας να ρίξουμε το επιδημιολογικό φορτίο για να κερδίσουμε χρόνο», συνέστησε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ