ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία: Δρόμοι «ποτάμια» και πολλές ζημιές σε πολλές περιοχές της χώρας

Κακοκαιρία: Δρόμοι «ποτάμια» και πολλές ζημιές σε πολλές περιοχές της χώρας
Φωτογραφία αρχείου INTIME/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Προβλήματα σε αρκετές περιοχές προκάλεσε το κύμα κακοκαιρίας με κύριο χαρακτηριστικό του τις έντονες βροχοπτώσεις, που πλήττουν από το βράδυ της Κυριακής τη χώρα.

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή προκάλεσαν μεμονωμένα προβλήματα στη Θεσσαλονίκη, ενώ ισχυρές βροχοπτώσεις εκδηλώθηκαν στους νομούς της Πιερίας και της Ημαθίας.

Στη Θεσσαλονίκη, όπου εξακολουθεί βρέχει, οι άνεμοι που κατά διαστήματα έφθασαν τα 6 μποφόρ είχαν ως αποτέλεσμα να πέσουν δένδρα, να ξηλωθούν τέντες και να μετακινηθούν κάδοι απορριμμάτων, ενώ σε ορισμένες περιοχές αναφέρθηκαν διακοπές ρεύματος.

Η πυροσβεστική κλήθηκε σε δύο περιπτώσεις στην ανατολική Θεσσαλονίκη για κοπές δένδρων και σε μία εξ αυτών, στην Τούμπα, καταγράφηκε ζημιά σε σταθμευμένο αυτοκίνητο από πτώση κλαδιών.

Καταιγίδες έπληξαν και την Ημαθία όπου η πυροσβεστική δέχθηκε κλήσεις για άντληση υδάτων και παροχή βοήθειας σε ηλικιωμένους.

Προβλήματα και στην Πιερία

Προβλήματα, μικρής έκτασης -μέχρι στιγμής- συνεχίζουν να προκαλούν οι ισχυρές βροχοπτώσεις που εκδηλώνονται από το πρωί, κυρίως στην Πιερία, ενώ προβλήματα από υπερχειλίσεις ρεμάτων υπάρχουν σε σημεία του ορεινού οδικού δικτύου.

Κλειστή είναι σε δύο σημεία η επαρχιακή οδός Κατερίνης- Καρίτσας, στο 7ο και στο 12χλμ, λόγω της συσσώρευσης υδάτων. Στην περιοχή της Κατερίνης (Σβορώνο, Κονταριώτισσα, Κεραμίδι), η Πυροσβεστική δέχθηκε δεκατρείς κλήσεις για αντλήσεις υδάτων, ενώ άλλες δεκαπέντε κλήσεις δέχθηκε από την ευρύτερη περιοχή του Λιτοχώρου. Εκεί έχει έως τώρα ενεργήσει για άντληση υδάτων σε τέσσερις περιπτώσεις ενώ τα κλιμάκια της Πυροσβεστικής θα κάνουν έλεγχο για να επιχειρήσουν σε άλλες οκτώ. Σε κάποιες περιπτώσεις παρατηρείται χαμηλή στάθμη νερού και οι πυροσβέστες δεν μπορούν να ενεργήσουν, σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου της Π.Υ.

Παράλληλα, λόγω της κακοκαιρίας και της πτώσης δένδρων καταγράφονται μικρές καθυστερήσεις στα δρομολόγια του προαστιακού (Θεσσαλονίκη - Λάρισα).

Πέντε αντλήσεις υδάτων πραγματοποιήθηκαν στην Βέροια, ενώ κλειστή στο 4ο και στο 7ο χλμ ήταν το πρωί και η Εθνική Οδός Κατερίνης- Ελασσόνας λόγω συγκέντρωσης υδάτων. Ωστόσο, η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε λίγο πριν από τις 12:00, σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας.

Σφοδρή κακοκαιρία έπληξε τον Βόλο

Σφοδρή καταιγίδα έπληξε το πρωί τον Βόλο και την ευρύτερη περιοχή, με πολύ δυνατή βροχή, αστραπές και κεραυνούς. Η πολύ έντονη βροχόπτωση άρχισε λίγο μετά τις 7:00 και διήρκησε για περίπου μία ώρα, μετατρέποντας τους δρόμους σε χειμάρρους και σε κάποια σημεία, όπως στη λεωφόρο Λαρίσης στην περιοχή της Νεάπολης, δεν μπορούσαν να τους διασχίσουν πεζοί και αυτοκίνητα.

Η νέφωση στην περιοχή του Βόλου είναι πολύ χαμηλή και ιδιαίτερα πυκνή με αποτέλεσμα να υπάρχει χαμηλή ορατότητα και τα αυτοκίνητα να κινούνται με αναμμένα φώτα.

Μεγάλες ποσότητες νερού έχουν και οι χείμαρροι Κραυσίδωνας και Ξηριάς, η στάθμη των οποίων έχει ανέβει αρκετά αλλά όχι επικίνδυνα.

Κλήσεις για βοήθεια έχει δεχθεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου, όμως όχι για κάτι σοβαρό.

Προβλήματα και στα Χανιά

Προβλήματα σε σημεία του οδικού και αγροτικού δικτύου της ορεινής κοινότητας Ασή Γωνιάς , προκάλεσε η ισχυρή βροχή κατά τις πρωινές ώρες.

Από τα ορμητικά νερά «κόπηκε» λόγω καταπτώσεων και κατολισθήσεων ο δρόμος που συνδέει την Ασή Γωνιά με τον Καλλικράτη Σφακίων, ενώ στην περιοχή μετέβησαν μηχανήματα έργων από τον δήμο Αποκορώνου και αποκατέστησαν στην κυκλοφορία.

Από την έντονη βροχόπτωση προκλήθηκαν ζημιές σε ποιμνιοστάσια, ενώ τα νερά παρέσυραν αγροτικό όχημα ο οδηγός του οποίου κατάφερε να απεγκλωβιστεί με τραύματα στο χέρι.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης, «υπήρξε μεγάλη ένταση της βροχής, που "κατέβασε", πέτρες και χώματα. Τα μηχανήματα του δήμου βρέθηκαν στα σημεία που αναφέρθηκαν προβλήματα για την άμεση αντιμετώπισή τους».

Σύμφωνα με τον ίδιο, αύριο Τρίτη θα υπάρξει πλήρης καταγραφή της κατάστασης προκειμένου όπου αναφερθούν προβλήματα να υπάρξει άμεσα αποκατάσταση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ