ΕΛΛΑΔΑ

Χριστούγεννα 2020: Κλειστό το λιανεμπόριο, αγορές μόνο μέσω click away

Χριστούγεννα 2020: Κλειστό το λιανεμπόριο, αγορές μόνο μέσω click away
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Διατηρείται η αναστολή λειτουργίας στο λιανεμπόριο ενόψει των Χριστουγέννων, με τον Στέλιο Πέτσα να ανακοινώνει ωστόσο ότι θα επιτρέπεται η λειτουργία click away – δηλαδή η παραλαβή από τα καταστήματα- από την Κυριακή. 

«Δεδομένου ότι οι ταχυμεταφορές είναι υπερφορτωμένες και δεν είναι δυνατό να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες, κατ’ εξαίρεση, από την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020 έως την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021, θα επιτραπεί η μετάβαση του πελάτη στα καταστήματα για την παραλαβή της παραγγελίας τους (click-away)» τόνισε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά τη διάρκεια κοινής ενημέρωσης με τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη.

Η μέθοδος αυτή έγκειται στο εξής χαρακτηριστικό: ο πελάτης θα κάνει την παραγγελία του μέσω e-shop ή μέσω τηλεφωνικής παραγγελίας και πληρωμής μέσω POS έξω από το κατάστημα.

Ο πελάτης θα πρέπει να έχει είτε ηλεκτρονική απόδειξη πληρωμής είτε SMS από την επιχείρηση με την ημερομηνία και ώρα παραλαβής. Μόνο ένας θα παραλαμβάνει την παραγγελία.

«Η παραγγελία θα παραδίδεται σε έναν και θα παραλαμβάνεται από έναν», είπε χαρακτηριστικά ο Άδωνις Γεωργιάδης, εξειδικεύοντας τα μέτρα.

Αν παρατηρηθούν εικόνες μαζικού συνωστισμού τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, θα πάρουμε πίσω αυτή την λειτουργία.

Όποια επιχείρηση εντοπιστεί να έχει μέσα πελάτη θα τιμωρείται με πρόστιμο και κλείσιμο από 15 έως 90 μέρες.

Την ίδια ώρα, ο αρμόδιος υπουργός τόνισε πως το μέτρο του click away επιτρέπεται μόνο για τα καταστήματα που έχουν είσοδο από ανοιχτό χώρο και όχι σε mall ή κλειστά εμπορικά κέντρα.

«Η κυβέρνηση έπειτα από ενδελεχή εξέταση των επιδημιολογικών δεδομένων και μετά από πολύ μεγάλη συζήτηση με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων οδηγήθηκε στην αναγκαστική απόφαση να μην επιτρέψουμε το άνοιγμα του λιανεμπορίου ακόμη και σε αυτή την κρίσιμη περίοδο των εορτών» είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, και συμπλήρωσε:

«Θέλω να ξεκαθαρίσω προς όλες τις επιχειρήσεις και σε όλους τους εργαζομένους: δεν υποκρινόμαστε ότι αυτό δεν προκαλεί τεράστια ζημία. Καταλαβαίνουμε ότι αυτή είναι μία συγκλονιστικά δύσκολη απόφαση για όλους πίσω από την οποία, όμως, πρέπει να συνταχθούμε με πειθαρχία και αποφασιστικότητα, διότι μπροστά μας έχουμε ένα πολύ μεγαλύτερο αγαθό: την προστασία της δημόσιας υγείας, την προστασία της ζωής και της υγείας των συνανθρώπων μας, των φίλων μας, των συγγενών μας, των παιδιών μας».

Εξήγησε πως μπροστά στο πολύ μεγάλο αυτό δίλημμα στο οποίο οδηγηθήκαμε από την πανδημία «η κυβέρνηση θα επιτρέψει μόνο τη λειτουργία του click away, δηλαδή της λιανικής πώλησης με διαδικασία προαγοράς και παραλαβής από εξωτερικό χώρο του καταστήματος. Κατ' εξαίρεση για λόγους συμβολισμού και για λόγους προβολής του πνεύματος και του πολιτισμού του λιανικού εμπορίου των αμιγώς βιβλιοπωλείων».

Όσοι καταναλωτές επιθυμούν να μεταβούν για να λάβουν την παραγγελία τους από κάποιο κατάστημα θα πρέπει να στέλνουν τον κωδικό 2.

Την ίδια ώρα, ο κ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε πως στην ουρά έξω από τα καταστήματα θα μπορούν να περιμένουν έως εννέα άτομα, κρατώντας αποστάσεις ασφαλείας δύο μέτρων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ