ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown: Επικοινωνία Μητσοτάκη - Ιερώνυμου για τη χριστουγεννιάτικη λειτουργία των ναών

Lockdown: Επικοινωνία Μητσοτάκη - Ιερώνυμου για τη χριστουγεννιάτικη λειτουργία των ναών
ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Δυσαρέσκεια έχουν προκαλέσει στους κόλπους της Εκκλησίας τα αυστηρά μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση για την τέλεση των λειτουργιών Χριστουγέννων και Φώτων. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε το απόγευμα της Δευτέρας επικοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Στη συνομιλία που έγινε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για τη σημαντική βοήθεια που έχει προσφέρει τόσο ο ίδιος, όσο και η Εκκλησία, στη συλλογική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Επίσης, ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο για τα επιδημιολογικά δεδομένα σε ολόκληρη χώρα και συζήτησαν για το θέμα της λειτουργίας των εκκλησιών κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων στις πολύ ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν αυτή τη χρονιά.

Ο πρωθυπουργός παρέπεμψε στις αποφάσεις της Επιτροπής των ειδικών τις οποίες η κυβέρνηση θα ακολουθήσει και κάλεσε την Εκκλησία να τις τηρήσει με αυστηρότητα, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας.

Τα σημεία στα οποία η Εκκλησία ζητά βελτιώσεις είναι τρία: να αυξηθεί ο αριθμός των πιστών που επιτρέπεται να παρευρίσκονται εντός του ναού, να επιτραπεί η είσοδος πιστών στους ναούς για ατομική προσευχή και να διεξαχθεί ακόμη μία λειτουργία (εκτός Χριστουγέννων και Φώτων), την Πρωτοχρονιά.

Την Τρίτη πρόκειται να συνεδριάσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος για να εξετάσει τα κυβερνητικά μέτρα και να προχωρήσει σε αντιπροτάσεις, όπως εκτιμάται. Εν όψει της συνεδρίασης, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είχε επικοινωνία με τον πρωθυπουργό ώστε να διερευνηθούν τα περιθώρια που υπάρχουν για βελτιώσεις στη λειτουργία της Εκκλησίας αυτές τις εορταστικές ημέρες.

Οι κυβερνητικές αποφάσεις

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, οι εκκλησίες θα ανοίξουν μόνο ανήμερα Χριστουγέννων και Φώτων.

Σε όλες τις εκκλησίες θα επιτρέπονται έως εννέα άτομα, ενώ στους μητροπολιτικούς ναούς έως 25.

Για τα Θεοφάνεια, τόνισε πως δεν θα πραγματοποιηθεί αγιασμός υδάτων σε ανοιχτό χώρο.

Την ευθύνη τήρησης των μέτρων θα έχουν οι οικείες μητροπόλεις και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι οι ανακοινώσεις αυτές του κυβερνητικού εκπροσώπου δεν αποτυπώνονται στο ΦΕΚ για τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν μέχρι τις 7 Ιανουαρίου.

Υπό αυτήν την έννοια, δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να αναμένει τις προτάσεις της Ιεράς Συνόδου που θα συνεδριάσει την Τρίτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ