ΕΛΛΑΔΑ

Επίταξη... δυνάμεων για το εμβολιασμό: Πώς θα κλείνουν ραντεβού οι πολίτες

Επίταξη... δυνάμεων για το εμβολιασμό: Πώς θα κλείνουν ραντεβού οι πολίτες
INTIME NEWS

Με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την παραλαβή, τη διανομή, την αποθήκευση και τον μαζικό εμβολιασμό των πολιτών στη χώρα μας κατά του κορωνοϊού.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, έκανε λόγο για «μια τεράστια υγειονομική επιχείρηση, που θα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε ως εθνική προσπάθεια».

Μιλώντας στον Ant1, «παραδέχτηκε πως είναι πιθανό να υπάρξουν προβλήματα αλλά υπογράμμισε πως θα αντιμετωπιστούν με επιτυχία και με απόλυτη διαφάνεια».

Για «ένα μεγάλο εγχείρημα που θέλει μεγάλη σοβαρότητα και τη συμμετοχή όλων μας για να επιτύχει» μίλησε και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Τοποθετώντας την έναρξη των εμβολιασμών τις αρχές του 2021, η κα Θεοδωρίδου διαβεβαίωσε πως όλα είναι προγραμματισμένα στην τελευταία τους λεπτομέρεια και η προετοιμασία των κέντρων είναι σε εξέλιξη.

Το εθνικό σχέδιο προβλέπει ανοσοποίηση αρχικά των υγειονομικών -γιατροί και προσωπικό- «ώστε να κρατήσουν όρθιο το σύστημα υγείας» και στη συνέχεια των ευπαθών ομάδων. Κριτήριο θα αποτελέσει, όπως είπε η πρόεδρος, η ηλικία και ο τόπος διαμονής των ανθρώπων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Τον εμβολιασμό των πολιτών θα αναλάβουν συνεργεία του ΕΟΔΥ και κινητές μονάδες, όπου θα πάνε σε σημεία της χώρας που είναι δύσκολο για κάποιους ανθρώπους να μετακινηθούν, ενώ στα νοσοκομεία που εργάζονται θα εμβολιαστούν γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό.

Πώς θα κλείνονται τα ραντεβού

Αναφερόμενη στον προγραμματισμό του εμβολιασμού, η κα Θεοδωρίδου τόνισε ότι θα γίνεται μέσω της άυλης συνταγογράφησης, μέσω sms σε συνάρτηση με την πλατφόρμα emvolio.gov.gr, μέσω τηλεφωνικών κέντρων και τα φαρμακεία, όπου οι φαρμακοποιοί θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού για τον εμβολιασμό πολιτών, όχι όμως να κάνουν το εμβόλιο, όπως τόνισε με έμφαση η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Απαντώντας για το αν θα έρθει μόνο ένα εμβόλιο, η κα Θεοδωρίδου ανέφερε ότι τα εμβόλια που θα έλθουν στο σύνολό τους είναι εμβόλια που θα έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα και είναι επιστημονικά το ίδιο, γι’ αυτό συστήνονται και εφαρμόζονται.

Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα το αντιγριπικό εμβόλιο, όπου υπάρχουν τριών ειδών, και όπως είπε η κα Θεοδωρίδου όταν το κάνει κάποιος πολίτης δεν γνωρίζει ποιο από τα τρία είναι, απλά κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο.

Άυλη συνταγογράφηση

Στον τρόπο με τον οποίο θα γίνει ο μαζικός εμβολιασμός αναφέρθηκε εκτενώς σήμερα και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γρηγόρης Ζαριφόπουλος κάνοντας λόγο για «σύνθετη άσκηση».

«Η βασική κατεύθυνση είναι να προκαθορίσουμε τα ραντεβού και σύμφωνα με την προτεραιότητα που θα δώσει η Επιτροπή Εμβολιασμού και το Υπουργείο Υγείας να ενημερώνουμε τους πολίτες για τα προκαθορισμένα αυτά ραντεβού με ψηφιακά μέσα και μη ψηφιακά», ανέφερε και κάλεσε τους πολίτες να ενεργοποιήσουν την άυλη συνταγογράφηση, μέσω της πλατφόρμας gov.gr και με τους κωδικούς του TaxisNet και τον ΑΜΚΑ τους.

Όπως διευκρίνισε στο gov.gr, δίνονται οι οδηγίες βήμα-βήμα ώστε ο κάθε πολίτης να μπορέσει να ενεργοποιήσουν την άυλη συνταγογράφηση».

«Ο πολίτης που έχει άυλη συνταγογράφηση θα δεχθεί ένα μήνυμα στο κινητό του με το προκαθορισμένο ραντεβού του με ημέρα, ώρα και Κέντρο Εμβολιασμού. Θα το αποδεχθεί εάν τον εξυπηρετεί και θέλει να εμβολιαστεί ή αν δεν τον εξυπηρετεί τότε μπορεί να μπει στο gov.gr στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr και να ζητήσει νέο ραντεβού. Η πλατφόρμα θα λειτουργεί όπως των αεροπορικών εταιρειών, που μας προκαθορίζουν μία θέση αλλά έχουμε τη δυνατότητα να την αλλάξουμε. Θα βλέπει εκεί ο πολίτης δηλαδή ποιες επιλογές έχει, όσον αφορά στην ημερομηνία και τον τόπο».

Αν δεν μπορεί ο πολίτης να το κάνει ψηφιακά, τότε εναλλακτικά θα μπορεί να μεταβαίνει σε κάποιο φαρμακείο, όπου ο φαρμακοποιός θα μπαίνει στη φόρμα gov.gr και θα κλείνει το ραντεβού που τον εξυπηρετεί.

Επίσης όπως είπε ο κ. Ζαριφόπουλος, υπάρχουν σκέψεις για να εξυπηρετούν τους πολίτες και τα ΚΕΠ, αλλά και την ενεργοποίηση τηλεφωνικού κέντρου προκειμένου όλοι οι πολίτες να έχουν τη δυνατότητα να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους.

«Στόχος μας είναι ο εμβολιασμός 2 εκατομμυρίων πολιτών κάθε μήνα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η προτεραιοποίηση για τον εμβολιασμό θα καθοριστεί από την Επιτροπή Εμβολιασμού, σημείωσε, και πρόσθεσε ότι θα υπάρξει έγκαιρα ενημέρωση όλων των πολιτών.

Στις 23 Δεκεμβρίου η έγκριση

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό σήμερα, στις 23 Δεκεμβρίου και όχι στις 29 Δεκεμβρίου αναμένεται να δώσει το πράσινο φως για την έγκριση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech για τον κορωνοϊό ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), σύμφωνα με γερμανικό δημοσίευμα.

Όπως αναφέρει το Reuters, την είδηση μεταδίδει η εφημερίδα Bild επικαλούμενη ευρωπαϊκή πηγή και συγκεκριμένα αξιωματούχο της Κομισιόν.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων είχε ανακοινώσει στις αρχές Δεκεμβρίου ότι σχεδιάζει να αποφασίσει για την έγκριση του εμβολίου της Pfizer μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου, καθώς και εκείνου της εταιρείας Moderna μέχρι τις 12 Ιανουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι η Βρετανία, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς ήδη άρχισαν να προχωρούν σε ανοσοποίηση του πληθυσμού τους καθώς στις συγκεκριμένες χώρες το εμβόλιο έχει ήδη πάρει επείγουσα έγκριση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ