ΕΛΛΑΔΑ

Αθώοι οι δύο κατηγορούμενοι για τα τρικάκια στο σπίτι της Σοφίας Νικολάου

Αθώοι οι δύο κατηγορούμενοι για τα τρικάκια στο σπίτι της Σοφίας Νικολάου

Οι δυο συλληφθέντες για τα τρικάκια έξω από το σπίτι της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφίας Νικολάου, κρίθηκαν αθώοι από το Μονομελές Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο Αθηνών. Οι κατηγορίες που αντιμετώπιζαν αφορούσαν τα αδικήματα της απείθειας και της αντίστασης.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου ανέβαλε τη δίκη για την κατηγορία της εξύβρισης, κρίνοντας ότι είναι αναγκαίο να καταθέσει η Σοφία Νικολάου στο δικαστήριο και να ξεκαθαρίσει αν θίχτηκε από τα τρικάκια κι αν ένιωσε τρόμο και απειλή, καθώς η κατάθεση της στην αστυνομία είναι αντικρουόμενη με τις δημόσιες τοποθετήσεις της.

Όπως αποδείχθηκε από την ακροαματική διαδικασία, η κυρία Νικολάου εκείνη τη στιγμή απουσίαζε από το κτήριο της οδού Αμερικής στο Κολωνάκι όπου στεγάζεται το δικηγορικό γραφείο και η οικία της, αλλά όταν πληροφορήθηκε για τα τρικάκια «η ενέργεια μου προκάλεσε τρόμο και ανησυχία». Λίγο αργότερα η ίδια δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως «οι απειλές τους και η προσπάθεια να με εκφοβίσουν δεν θα περάσει».

Ο πρώτος κατηγορούμενος, απολογούμενος, παραδέχτηκε ότι πετούσε τρικάκια και είπε ότι η πράξη αυτή ήταν «αντιπληροφόρηση, να γίνουμε η φωνή των κρατουμένων».

Στη συνέχεια επισήμανε ότι διαφωνεί με την ύβρη και τη διαπόμπευση προσώπων ως αναρχικός, επισημαίνοντας ότι «σκοπός δεν ήταν να προσβάλουμε και να θίξουμε».

«Δεν αντιλαμβάνομαι ότι αυτό είχε κάποια ύβρη ή τρομοκρατία. Είναι μια πολιτική κριτική. Η συγκεκριμένη κυρία -ο λόγος που την αναφέραμε- είναι ότι πριν από 15 μέρες αυτοκτόνησε 35χρονος στο Δομοκό ο οποιος ήταν μέσα για χρέη επειδή δεν άντεξε τος συνθήκες στη φυλακή. Στις φυλακές Λάρισας υπήρξαν τέσσερις νεκροί από Covid-19 ενώ αν είχε πάει ο ΕΟΔΥ θα είχαν σωθεί».

Πρόεδρος: Πως συνδέετε αυτούς τους θανάτους με την κυρία Νικολάου;

Κατηγορούμενος: Η κυβέρνηση είναι συνολικά δολοφονική. Έξω έχεις τη δυνατότητα να πας στο νοσοκομείο. Υπήρξα κρατούμενος και ξέρω. Ο κρατούμενος δεν μπορεί να πάει.

Στη συνέχεια ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι η κίνηση είχε στόχο να καταγγείλει ότι δεν προχωράει η αποσυμφόρηση των φυλακών χαρακτηρίζοντας λογικά τα αιτήματα των κρατουμένων σε κατάσταση πανδημίας.

Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου είπε:

«Από εμένα προσωπικά δεν έχει να φοβάται κάτι η κυρία Νικολάου. Έχει να φοβάται από το λαό, τους κρατούμενους».

Για τη στιγμή της σύλληψης είπε ότι «όταν μπήκαν μπροστά οι αστυνομικοί και μας είπαν να σταματήσουμε, σταματήσαμε. Θα μπορούσαμε να φύγουμε αλλά δεν φύγαμε».

Ο δεύτερος κατηγορούμενος, ιταλικής καταγωγής, είπε κατά την απολογία του:

«Δεν έχω διάθεση να απολογηθώ για κάτι που θα έκανα ξανά πολλές φορές. Γνωρίζω το ρόλο της κυρίας Νικολάου. Το ελάχιστο που θα μπορούσα να κάνω για τους θανάτους στις φυλακές λόγω πανδημίας και τις συνθήκες κράτησης ήταν αυτή η διαμαρτυρία. Αυτός ο άνθρωπος που με τις ενέργειες του οδηγεί στο θάνατο εμμέσως άλλους ανθρώπους, είναι δολοφόνος. Δεν έχω πρόθεση εξύβρισης. Δεν είχα σκοπό να την προκαλέσω».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ