ΕΛΛΑΔΑ

Αποκλειστικό: 14 σοροί στο Νεκροταφείο Αναστάσεως του Πειραιά παραμένουν άταφες από 1 έως 4 χρόνια

Αποκλειστικό: 14 σοροί στο Νεκροταφείο Αναστάσεως του Πειραιά παραμένουν άταφες από 1 έως 4 χρόνια
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Jorge Saenz

Τι κοινωνία είναι αυτή που δεν ενδιαφέρεται για το πώς φεύγουν οι άνθρωποι από τη ζωή; Ο αείμνηστος δικηγόρος Αντώνης Βγόντζας είχε πει κάποτε πως «ο τρόπος που συμπεριφερόμαστε στους νεκρούς είναι στοιχείο πολιτιστικού επιπέδου». Δυστυχώς φαίνεται το επίπεδο του πολιτισμού στην Ελλάδα παραμένει χαμηλά.

Στο νεκροταφείο της Αναστάσεων στον Πειραιά, βρίσκονται ξεχασμένοι από ένα έως τέσσερα χρόνια σε ένα ψυγείο υψηλής ψύξης 14 σοροί ανθρώπων που πέθαναν υπό διαφορετικές συνθήκες.

Απίστευτο και όμως αληθινό. Και είναι ενήμεροι οι πάντες. Διοίκηση νεκροταφείου, Δήμος Πειραιά και εισαγγελία.

Όπως λέει στο CNN Greece o κ. Νίκος Κατσαφάδος, διευθυντής του νεκροταφείου της Ανάστασης, εδώ και τρία χρόνια έχουν αποσταλεί επανειλημμένα, επιστολές στην εισαγγελία Πειραιά, να δώσει εντολή για την ταφή των σορών αλλά μέχρι τώρα δεν έχει γίνει τίποτα.

Τελευταία παρέμβαση του κ. Κατσαφάδου στην εισαγγελία Πειραιά ήταν τον περασμένο Μάιο και μετά από αυτή κλήθηκε για κατάθεση.

Μέχρι σήμερα τίποτα δεν έχει γίνει και όπως λέει ο κ. Κατσαφάδος δεν είναι δυνατό να γίνουν ταφές χωρίς εισαγγελική εντολή.

Ο κ. Κατσαφάδος έχει καταθέσει τρεις φορές σε εισαγγελέα και πταισματοδίκη και ποτέ μέχρι τώρα δεν έχει λάβει γραπτή απάντηση.

Πώς όμως βρέθηκαν εκεί οι 14 σοροί; Το Νεκροταφείο της Ανάστασης δεν λειτουργεί πια καθώς εκεί βρίσκονται μόνο οικογενειακοί τάφοι.

Στους χώρους του όμως στεγάζεται και η Ιατροδικαστική υπηρεσία του Πειραιά και επίσης διαθέτει 2 νεκροθαλάμους.

Οι 14 αυτοί σοροί είναι ανθρώπων που βρέθηκαν νεκροί σε εγκαταλειμμένα σπίτια ή στο δρόμο και δεν τους αναζήτησε κανείς.

Είναι σύνηθες όπως μας λέει ο κ. Κατσαφάδος να παραμένουν σοροί στο ψυγείο για ένα χρονικό διάστημα μήπως υπάρξει κάποιος συγγενής που αναζητήσει τον άνθρωπό του ή υπάρχει σε εξέλιξη έρευνα για έγκλημα αλλά τέσσερα χρόνια είναι ένα ασυνήθιστο χρονικό διάστημα.

Ωστόσο, ο κανονισμός δεν αναφέρει κάποιο ανώτερο χρονικό διάστημα που μπορεί να μείνει μια σορός στο ψυγείο.

Ο κ. Γρηγόρης Καψοκόλης, αντιδήμαρχος Πειραιά και υπεύθυνος για τα κοιμητήρια λέει στο CNN Greece ότι για το θέμα είναι ενήμερος ο δήμαρχος, έχουν γίνει πολλές οχλήσεις προς την εισαγγελία αλλά το πρόβλημα παραμένει.

Όπως λέει ο κ. Κατσαφάδος αυτή τη στιγμή το ένα από τα δύο ψυγεία που διαθέτει το νεκροτομείο είναι γεμάτα με τις συγκεκριμένες σωρούς και πλέον δεν υπάρχει η δυνατότητα χώρου για σορούς που προκύπτουν σε τακτική βάση.

«Μας παίρνει τηλέφωνο η αστυνομία ή το λιμενικό για να φέρουν μια σορό που βρέθηκε ή που είναι από κάποιο δυστύχημα και δεν μπορούμε να τη δεχθούμε. Έχουμε πλέον και πρόβλημα χώρου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ